Aproape că nu există petrecere în România fără mici și bere, iar în minivacanța de 1 Mai este chiar cap de listă în meniu. Însă, medicii atrag atenția că această combinație nu este tocmai sănătoasă, dimpotrivă!
Potrivit specialiștilor, micii nu se „împacă” deloc cu berea, chiar dacă, de 1 mai, nu lipsesc de pe mesele românilor.
Pentru medicii nutriționiști, mici în combinație cu bere reprezintă cea mai nocivă alegere. Grăsimea și alcool afectează ficatul și îngreunează digestia, lucru nerecomandat.
„Când combinăm micii cu berea, practic combinăm grăsime cu alcool. Este cea mai nocivă combinaţie pentru ficatul nostru, deoarece se îngreunează procesul de digestie. Ficatul prioritizează procesarea alcoolului deoarece este un toxic pentru el şi trebuie să îl elimine cât mai repede. Ulterior grăsimea adusă din alimentaţie se depune pe ficat, acesta fiind procesul apariţiei ficatului gras sau steatozei hepatice”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, potrivit adevarul.ro.
În schimb, dacă vrem să ne asigurăm că vom consuma un preparat sănătos, atunci putem opta pentru a face mici în casă. Având siguranța ingredientelor adăugate în compoziție, în mod cert vom beneficia de o sursă bună de proteine.
„Dacă îi cumpărăm din comerţ, nu avem controlul asupra ingredientelor folosite. De cele mai multe ori se adaugă grăsime pentru gust, aceasta făcând parte din categoria grăsimilor săturate. Grăsimile saturate trebuie consumate în cantităţi cât mai mici, din cauza efectului negativ asupra sistemului cardiovascular.
Cea mai sănătoasă metodă de pregătire a micilor este în cuptor, datorită posibilităţii scurgerii grăsimii în exces. În tigaie este nevoie de o lingură de ulei pentru a se putea găti, acesta fiind un proces de prăjire, nu este cel mai sănătos pentru organism”, a arătat medicul.
Altfel, de 1 mai, măcelarii recomandă ca micii să fie congelați înainte de a fi puși pe grătar pentru că acele de gheață formate vor înmuia carnea.
„Micul e produsul tractor. Mai ales de 1 mai! E cel mai vândut. De ordinul zecilor de mii (…) Grataragiul știe ce are de făcut. Să danseze micul pe grătar. Când se mișcă singur pe grătar, fără să se lipească, atunci înseamnă că e făcut”, a povestit Ionuț, proprietarul unei carmangerii.