Cherhanaua din Vama Veche este, în aceste zile, neîncăpătoare pentru clienții care vor să bifeze o porție de pește proaspăt pe lista de experiențe vamaiote obligatorii de 1 Mai. De altfel, prețurile la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu de la malul mării, sunt accesibile pentru toate buzunarele, mai puțin pentru cele complet goale.
Astfel, o porție de rechin fript pe plită (200 grame) costă doar 25 de lei (trebuie menționat că există și rechin de Marea Neagră, așa-numitul câine de mare, care poate atinge circa 1,7 metri lungime și 15 kilograme). Porția de guvizi (200 grame) – un soi de pește mult mai răspândit pe litoralul românesc, cu inconfundabilul său gust untos și dulceag – costă 20 de lei, la fel și porția de stavrid.
Din întregul meniu, cel mai scump este calcanul – acel „monstru marin” ce pare să fi înghețat în timp încă din Mezozoic – considerat ca fiind unul dintre cei mai gustoși pești din bucătăria mediteraneană. Astfel, la prețul de 26 de lei pentru 100 de grame de calcan, un pește întreg (comercializat când atinge de la 1 la 4 kilograme) poate ajunge la un preț destul de piperat.
Calcanul este cel puțin la fel de „prețios” ca pe raft și în mâna bucătarului, pentru că se cere gătit cu grijă și pricepere. Deoarece carnea de calcan este destul de delicată, chefii preferă metode de gătit la căldură umedă, cum ar fi la aburi, sous-vid sau gătitul în hârtie de pergament în cuptor. Metodele cu căldură uscată, cum ar fi prăjirea în tigaie și pe grătar adaugă aromă, dar ar trebui să fie făcute cu foarte mare atenție, pentru ca peștele să nu se rupă.
Porția de rapane (200 grame) costă 35 de lei, iar porția de midii (200 grame) costă doar 27 de lei, iar ciorba pescărească – obligatoriu de bifat la cherhana – este 19 lei.
Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai faimoși bucătari din România, spune că a intrat în bucătărie de pe vremea când avea 17 ani, a început cu munca de jos, iar acum preparatele lui sunt printre cele mai râvnite din țară. Chef Scărlătescu a povestit că bunica i-a arătat, când era mic, ce înseamnă gustul în mâncare, reușind să transforme rețete aparent simple și cu puține ingrediente, în delicii care i-au condimentat copilăria. De asemenea, juratul de la Chefi la Cuțite a mărturisit că întreaga lui familie a muncit în industria care are legătură cu bucătăria.
Chef Scărlătescu nu s-a ferit să spună că a început cu muncile de jos din bucătărie, până când a ajuns să gătească în restaurante de lux din Germania și mai târziu la mari restaurante din România, pentru ca acum să dețină propria sa rețea de restaurante în București și în mai multe localități din țară.