Cât costă o PORȚIE de 200 grame de rechin la cherhanaua lui Scărlătescu din Vamă! Rapanele sunt mai scumpe

Publicat: 29/04/2023, 19:25
Actualizat: 29/04/2023, 19:27

Cherhanaua din Vama Veche este, în aceste zile, neîncăpătoare pentru clienții care vor să bifeze o porție de pește proaspăt pe lista de experiențe vamaiote obligatorii de 1 Mai. De altfel, prețurile la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu de la malul mării, sunt accesibile pentru toate buzunarele, mai puțin pentru cele complet goale.

Astfel, o porție de rechin fript pe plită (200 grame) costă doar 25 de lei (trebuie menționat că există și rechin de Marea Neagră, așa-numitul câine de mare, care poate atinge circa 1,7 metri lungime și 15 kilograme). Porția de guvizi (200 grame) – un soi de pește mult mai răspândit pe litoralul românesc, cu inconfundabilul său gust untos și dulceag – costă 20 de lei, la fel și porția de stavrid.

Calcanul, cel mai scump pește din meniu

Din întregul meniu, cel mai scump este calcanul – acel „monstru marin” ce pare să fi înghețat în timp încă din Mezozoic – considerat ca fiind unul dintre cei mai gustoși pești din bucătăria mediteraneană. Astfel, la prețul de 26 de lei pentru 100 de grame de calcan, un pește întreg (comercializat când atinge de la 1 la 4 kilograme) poate ajunge la un preț destul de piperat.

Calcanul este cel puțin la fel de „prețios” ca pe raft și în mâna bucătarului, pentru că se cere gătit cu grijă și pricepere. Deoarece carnea de calcan este destul de delicată, chefii preferă metode de gătit la căldură umedă, cum ar fi la aburi, sous-vid sau gătitul în hârtie de pergament în cuptor. Metodele cu căldură uscată, cum ar fi prăjirea în tigaie și pe grătar adaugă aromă, dar ar trebui să fie făcute cu foarte mare atenție, pentru ca peștele să nu se rupă.

Cât costă rapanele

Porția de rapane (200 grame) costă 35 de lei, iar porția de midii (200 grame) costă doar 27 de lei, iar ciorba pescărească – obligatoriu de bifat la cherhana – este 19 lei.

Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai faimoși bucătari din România,  spune că a intrat în bucătărie de pe vremea când avea 17 ani, a început cu munca de jos, iar acum preparatele lui sunt printre cele mai râvnite din țară. Chef Scărlătescu a povestit că bunica i-a arătat, când era mic, ce înseamnă gustul în mâncare, reușind să transforme rețete aparent simple și cu puține ingrediente, în delicii care i-au condimentat copilăria. De asemenea, juratul de la Chefi la Cuțite a mărturisit că întreaga lui familie a muncit în industria care are legătură cu bucătăria.

Chef Scărlătescu nu s-a ferit să spună că a început cu muncile de jos din bucătărie, până când a ajuns să gătească în restaurante de lux din Germania și mai târziu la mari restaurante din România, pentru ca acum să dețină propria sa rețea de restaurante în București și în mai multe localități din țară.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină