În zilele de marți și miercuri – 2 și 3 mai 2023 -, Episcopul Moldovei, Veniamin Gorneanu, se va afla în parohia Săbăreni, acolo unde se află moaștele Sf. Cuvios Irodion de la Lainici.
Primăria orașului Buftea și Parohia Săbăreni îi invită pe credincioși să ia binecuvântarea de la moaștele Sf. Cuvios Irodion de la Lainici, dar și de la Icoana Maicii Domnului Pantanassa.
Preotul paroh Florin Badea spune că această bisericuță de la marginea orașului Buftea a fost și este martora unor minuni care s-au întâmplat în fața celor aflați la nevoie, în vremuri grele ale viețiilor, dar și în fața femeilor care și-au dorit, cu ardoare, să devină mame.
”Plecat în anul 1850 din Mănăstirea Cernica, luat fiind de Sfântul Ierarh Calinic, care fusese ales în scaunul episcopal de la Râmnicu Vâlcea, Sfântul Irodion ajunge, în 1851, Stareț al mănăstirii Lainici. Revine ca sfânt, cu sfintele sale moaște, în zona ilfoveană, iar primul loc ales este chiar această bisericuța de la marginea orașului Buftea, parcă arătând icoana smereniei care i-a fost virtute desăvârșită în timpul vieții.
Prezența sfintelor moaște în bisericuța Parohie Săbăreni din Buftea s-a remarcat prin numeroasele minuni, înfățișate atât celor aflați în încercări grele și nedreptăți, dar mai ales femeilor care și doresc prunci. Acesta este și motivul pentru care biserica este mereu plină de copilașii și de foarte mulți tineri. Liturghia va fi ținută de Preasfințitul Veniamin Goreanu, episcop al Basarabiei de Sud, începând cu ora 9:00!”, spune preotul paroh Florin Badea.
Marți, 2 mai
Miercuri, 3 mai
În luna septembrie a anului 1850, starețul Calinic este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea, acolo unde și-a luat cu el mai mulți ucenici pentru a-i fi spre ajutor în refacerea episcopiei amintite ce era într-o vizibilă decădere.
Printre ucenicii luați este și monahul Irodion pe care-l va detașa pe la sfârșitul anului 1851 la Schitul Lainici de pe Valea Jiului și pe care-l va hirotoni în diacon și apoi în preot în anul 1853, numindu-l ecleziarh. Iar în 1854 îl numește stareț la schitul Lainici. Între 1854-1900 starețul Irodion a păstorit 41 de ani acest schit cu mici intermitențe. A fost cel mai longeviv stareț al schitului Lainici din toate timpurile.
După moartea duhovnicului său, Sfântul Calinic, episcopul, își ia ca duhovnic pe ucenicul său Irodion, starețul de la Lainici. Astfel ucenicul îi devine duhovnic avei. Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfântul Calinic îl va numi ”Luceafărul de la Lainici”. Simțea o mare ușurare, avea o aleasă încredere și deosebită apreciere la adresa starețului Irodion.