Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă anunță nevoia DUBLĂRII contingentului actual de muncitori străini

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă anunță nevoia DUBLĂRII contingentului actual de muncitori străini
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 03/05/2023, 15:30
Actualizat: 03/05/2023, 23:55

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă vine, în contextul Zilei Internaționale a Muncii, cu un anunț important referitor la nevoia acută de personal cu care se confruntă în momentul de față economia românească.

Până la finalul anului, piața muncii va avea nevoie de aproximativ 200.000 de muncitori străini, care vor fi așteptați să lucreze în țară.

„Putem vedea încă de la începutul anului o creștere cu aproape 30% a numărului mediu de avize de angajare în muncă eliberate lunar în 2023 față de 2022. Realitatea ne confirmă acest trend și în lunile următoare, dinamica cererii înregistrând o creștere față de primele luni ale anului.

Această cerere crescută va presupune epuizarea contingentului actual în a doua jumătate a anului și cel mai probabil va atrage nevoia suplimentării acestuia. Probabil că pentru 2024 vom putea vorbi chiar de dublarea contingentului, pentru a putea acoperi nevoia reală din piață”, a declarat Delia Bogdan, membru în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM).

Conform informațiilor puse la dispoziție de Ministerul Muncii, primul contingent aprobat în anul 2018 a fost inițial de 7.000 de muncitori străini, iar ulterior acesta a fost suplimentat cu 8.000, ajungându-se astfel la un total de 15.000 de oameni veniți în țară în scopuri lucrative la finalul anului respectiv.

În 2019, contingentul inițial a fost de 20.000, pentru ca la finalul anului să vorbim de 30.000 de persoane, un total care s-a regăsit și în cifrele aprobate pentru 2020.

Dacă în 2021 s-a ajuns până la finalul anului la un contingent de 50.000, în 2022 numărul persoanelor străine din spațiul non-european cu drept de lucru în România a crescut până la 100.000, iar la finalul anului, mai exact în data de 14.12.2022 acest plafon a fost epuizat.

„Contingentul pe 2023 este echivalent cu cel din 2022, care a fost epuizat în 14.12.2022, în comparație cu 2021, când a fost aprobat un contingent de 50.000 lucrători străini, iar din acesta au fost procesate aproximativ 42.000 avize până la finalul anului.

Cifrele oficiale ne arată că până la 14.09.2022, din contingentul de 100.000 au fost eliberate 64.894 avize de muncă, în medie 7635 pe lună, în timp ce, în aceeași perioadă a anului 2021, din contingentul de 50.000, fuseseră emise peste 38.000 de avize de muncă, în medie, 4470 pe lună”, a completat Delia Bogdan.

Delia Bogdan (PIFM)

Trendul cererii din ultimii ani a fost unul ascendent, în aproape fiecare an acesta fiind suplimentat față de cel aprobat la începutul anului.

Nici anul acesta nu face excepție, pentru că încă din primele două luni din 2023 au fost înregistrate aproximativ 23.000 de cereri de acordare aviz de muncă și au fost eliberate aproape 19.639 avize de angajare în scopuri lucrative, în medie, 9820 avize pe lună, ceea ce arată trendul continuu crescător al cererii față de 2022.

În acord cu datele comunicate de Inspecția Muncii, numărul de contracte de muncă active pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene (UE) sau state member ale SEE, respectiv Confederației Elvețiene, era la 13.09.2022 de 78.402.

Un parametru care definește nevoia de muncă și trendul ascendent al cererii îl reprezintă analiza ANOFM privind locurile de muncă vacante declarate de către angajatori.

În perioada ianuarie – iulie 2022 numărul total de locuri de muncă vacante era de 344.540, dintre acestea, 144.062 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat, care nu au putut fi ocupate, în creștere cu 52,42% față de perioada similară din 2021 când erau 226.046 locuri de muncă disponibile.

Domeniile principale în care sunt aduși muncitori străini sunt: construcțiile, HoReCa, producția, logistica, agricultura și curieratul, iar țările principale de proveniență a lucrătorilor străini sunt: Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan, Vietnam, Turcia și Maroc.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate preliminare la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, turul al II-lea / Alexandr Stoianoglo conduce,...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu