Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual îi solicită lui Daniel Horodniceanu demisia din funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce fostul șef al DIICOT a apărut într-o filmare în care se ceartă cu un echipaj de poliție, fiind oprit în trafic.
„SNPPC solicită demisia/demiterea domnului Horodniceanu.
Lupul, paznic la oi! Înțeleaptă vorbă a românului!
Astăzi a apărut în media o filmare în care domnul Horodniceanu, fostul prim-procuror al DIICOT, actualmente vicepreședinte al CSM , a mai demonstrat încă o dată că în România, articolul 16 din Constituție este scris doar pentru „fraierimea” care, nu-i așa, trebuie să se conformeze și să respecte legea, lege pe care politicienii în general, iată că și magistrații, o ignoră, ba chiar încearcă prin atitudine să intimideze polițistii care, culmea, nu fac decât să aplice legea!”, transmite sindicatul polițiștilor.
Aceștia solicită atât demiterea lui Horodniceanu, cât și o anchetă disciplinară împotriva lui.
„Având în vedere gravitatea afirmațiilor și a atitudinii la adresa Poliției Române, precum și impactul total negativ și umbra de îndoială aruncată de un asemenea comportament asupra justiției în general, magistraților în special, SNPPC solicită:
Domnului Horodniceanu:
– demisia din funcția de vicepreședinte al CSM! Nu este firesc ca un vicepreședinte CSM, apărător și garant al bunei funcționări a justiției, să aibe un asemenea comportament specific celor pe care DIICOT îi are în vedere atunci când își indeplinește atribuțiile.
– demisia din magistratură! Este timpul să plecați acasă domnule procuror, și asta pentru că, prin cel puțin tentativa de trafic de influență, dumneavoastră v-ați introdus singur într-o incompatibilitate crasă cu statutul de magistrat.
CSM:
– declanșați cercetarea disciplinară a domnului Horodniceanu și luați măsurile care se impun. Nu este sănătos nici pentru români, nici pentru justiția din România, menținerea pe funcția din CSM dar și ca magistrat a unei persoane cu un vădit comportament duplicitar: dur și intransigent când alții încalcă legea, dar sfidator și agresiv la adresa Poliției Române atunci când el încalcă legea și trebuie să-i suporte rigorile”, mai transmit sindicaliștii.
Reprezentanții SNPPC le solicită și celor de la IGPR și MAI să ia atitudine în acest caz.
„Nu putem să nu ne întrebăm care ar fi fost atitudinea procurorului Horodniceanu, dacă ar fi avut în lucru un dosar în care să existe o probă video cu polițiști care, admonestați de un interlop, ar fi cedat presiunii și nu ar fi luat măsuri legale. Sau dacă în locul său ar fi fost un polițist cu un asemenea comportament. Probabil că îi/îl reținea și propunea arestarea lor preventiva. Nu în ultimul rând, solicităm IGPR si MAI să ia atitudine. Să iasă în comunicare și să apere onoarea, probitatea, cinstea, curajul, pentru că dacă nu o vor face ar însemna să încurajeze acest fenomen de continuă denigrare/sfidare a legii”, mai transmit sindicaliștii.
Daniel Horodniceanu, fostul șef DIICOT și actual vicepreședinte CSM, apare într-o filmare halucinantă, în care se ia la ceartă cu niște polițiști, care l-au oprit pentru că a depășit fără să semnalizeze. Horodniceanu îi amenință pe agenți că va vorbi cu șeful IPJ Vaslui.
Într-o declarație pentru Gândul, Daniel Horodniceanu susține că a fost provocat, dar că regretă reacția față de polițiști.
„Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliție pentru o presupusă contravenție rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă Rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau,. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam.
Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. Aș accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în față unui polițist la datorie. Comportamentul meu intrigat poate avea un sens-deși e greu să privești că acceptabil orice exces de putere- doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar și polițiștii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmpla asta.
Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, și să reacționez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează. Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care , fie ea și provocată, o regret sincer, subiectul conține și tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer. Dincolo de calitatea mea de magistrat dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoții publice”, a declarat Daniel Horodniceanu pentru Gândul.