În Rusia au loc ultimele pregătiri pentru Parada de Ziua Victoriei, marcată an de an la 9 mai, ca dată a înfrângerii Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.
Și în 2023 evenimentul va fi organizat în condiții speciale, dat fiind efectele conflictului din Ucraina, doar că, de data aceasta, parcă se simte în aer o neliniște crescândă, după cum remarcă presa britanică.
Vladimir Putin se teme și asta e deja o realitate. L-a speriat atacul cu drone asupra Kremlinului, scrie The Guardian, îl îngrijorează amenințările lui Prigojin, care sună mai degrabă a instigare la revoltă, și se gândește cu groază la momentul în care mulțimea de ruși furioși s-ar putea întoarce împotriva sa.
Iată de ce a luat una dintre cele mai neașteptate decizii.
Potrivit sursei citate, marșul Regimentului Nemuritor, o procesiune solemnă în cadrul căreia Vladimir Putin mărșăluia în fruntea unei coloane de mii de oameni, fiecare participant ținând în brațe portretul unei rude decedate în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost anulat.
O posibilă explicație ar fi că autoritățile se tem de „deturnarea” marșului, în ideea că oamenii ar putea folosi acest prilej pentru a afișa portretele rudelor decedate pe frontul de Ucraina.
Pe de altă parte, în mentalul colectiv încă sunt proaspete imaginile cu cele două drone care săptămâna trecută au survolat îndeaproape Palatul Kremlin, ridicând temeri cu privire la vulnerabilitățile sistemului de apărare al Moscovei.
Ca semn al nervozității din jurul liderului rus stă și decizia autorităților de a interzice utilizarea dronelor în Moscova. Deja s-a trecut la bruierea semnalelor GPS, remarcă presa britanică, iar forțele polițienești au fost dotate cu binocluri, pentru a depista dronele care se apropie.
„Există o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial al Primăriei Moscova.
„Pentru Putin, este de departe cel mai important eveniment al anului. El își derivă întreaga legitimitate din paradă, încadrându-se drept succesorul direct al armatei care a învins Germania nazistă. De asemenea, aceasta este șansa lui de a arăta națiunii că este încă puternic și că deține controlul asupra așa-numitei operațiuni militare speciale din Ucraina”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace.