Ceremonia de Ziua Victoriei, altădată organizată cu mare fast de Vladimir Putin și oamenii lui pe 9 mai, va arăta diferit anul acesta. Presa internațională a anunțat că așa-numitul „marș al Regimentului Nemuritor”, în fruntea căruia se afla de obicei președintele rus, a fost anulat. În plus, multe orașe din Rusia au anunțat că vor reduce anvergura paradelor și ceremoniilor. De ce se teme Vladimir Putin de Ziua Victoriei, cândva ocazia perfectă de a-și etala, fără perdea, măreția și realizările în fruntea Federației Ruse? Radu Magdin, analist de politică externă, spune, într-un interviu pentru Gândul, că spre deosebire de alți ani, Kremlinul a încercat să prezinte momentul “9 Mai – Ziua Victoriei” ca pe unul lipsit de importanță.
Analistul susține că poate cea mai importantă lecție a victoriei de la 1945 ar fi trebuit să fie aceea ca războiul să nu se mai întoarcă pe continentul european, lucru contrazis în 2023 de condițiile dezastrului actual și de atacul Rusiei asupra Ucrainei.
În acest context, spune Radu Magdin, o serie de calcule interne ar putea să indice pentru Putin și întreaga conducere de la Kremlin o saturație venită chiar și dinspre publicul devotat președintelui rus.
Securitatea a fost întărită înaintea festivităților care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial.
Autoritățile ruse au motivat decizia de a renunța la paradele pompoase de altădată prin riscurile de securitate și posibilitatea unor „atacuri ale forțelor pro-ucrainene.”
9 mai este o zi cu triplă semnificaţie
„Ziua de 9 mai obișnuia să fie punctul culminant al eforturilor Moscovei de a-și afirma narativele proprii, privind așa-zisa măreție a Federației Ruse și rolului său esențial la scara istoriei. Chiar dacă adevărul obiectiv despre finalul celui de-al Doilea Război Mondial nu poate fi negat, asumarea unui astfel de rezultat obligă la promovarea, în prezent, a unei agende orientate spre pace, securitate și progres.
Toate aceste idealuri sunt în contrast absolut cu războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, iar o astfel de disonanță este, cu siguranță, sesizată și de o bună parte a publicului rus. De aici probabil și încercările recente ale Kremlinului de a prezenta un moment precum “9 Mai – Ziua Victoriei” ca pe unul lipsit de importanță.
Nu poți vorbi despre restabilirea păcii postbelice fără a cădea în ridicol, cum nu poți păstra vie amintirea unei victorii pe câmpul de luptă, în condițiile dezastrului actual. Și asta nu pentru că Moscova nu ne-ar fi obișnuit până acum cu narative din cele mai contradictorii, dar e posibil ca o serie de calcule interne să indice o saturație chiar și a publicului devotat. Faptul că războiul nu ar fi trebuit să se întoarcă pe continentul european era, poate, cea mai importantă lecție a victoriei de la 1945, indiferent cum o definește fiecare”, a spus Radu Magdin.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu consideră că ceremoniile de Ziua Victoriei reprezintă totuși pentru Putin momentul ideal de a exploata sensibilitățile unei mari părți a cetățenilor ruși față de cel de-al Doilea Război Mondial.
În plus, susține analistul, țarul rus nu va scăpa ocazia de a le spune oamenilor că victoria Rusiei în Ucraina este inevitabilă, la fel cum a fost și acum aproape opt decenii, și că, la fel ca atunci, și acum, acest război este unul existențial.
„Pe 2 februarie, cu ocazia celebrării a 80 de ani de la victoria de la Stalingrad, președintele rus a făcut, de asemenea, o paralelă între tancurile germane care au invadat Uniunea Sovietică și livrările de tancuri occidentale pentru Ucraina și, prin urmare, militarii ucraineni sunt urmașii wehrmachtului.
Prin urmare, 9 mai reprezintă un moment de a exploata sensibilitățile unei mari părți a cetățenilor ruși față de cel de-al Doilea Război Mondial și astfel de a-l sprijini în continuare pe Vladimir Putin, inclusiv de a accepta o noua posibilă campanie de mobilizare, de a-i asigura pe cetățenii ruși că, în ciuda prelungirii operațiunilor militare, victoria Rusiei este ineluctabilă, la fel cum a fost și acum aproape opt decenii, că la fel ca atunci, și acum acest război este unul existențial.
Dar celebrările din Piața Roșie din acest an reprezintă și un mesaj trimis în exterior, către Occident, acela că Rusia nu va da înapoi și are voință de a rămâne angajată într-un război de durată„, susține analistul Ștefan Popescu.
Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis mesaje de felicitare în ajunul zilei de 9 mai liderilor din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud şi „popoarelor” Georgiei şi Moldovei, a anunțat luni serviciul de presă al Kremlinului.
Maia Sandu a fost unicul lider din cadrul CSI care n-a fost felicitat de dictatorul de la Kremlin, deoarece relaţiile Chişinăului cu Moscova sunt deteriorate şi tensionate după invadarea Ucrainei, preşedinta Republicii Moldova şi Guvernul prooccidental fiind ţinta frecventă a criticilor ruse.
„În felicitările sale, şeful statului rus a declarat că în această zi importantă transmitem un profund respect şi recunoştinţă tuturor celor ale căror fapte de neegalat pe câmpurile de luptă şi munca dezinteresată pe frontul intern au făcut posibilă zdrobirea invadatorilor nazişti şi apărarea libertăţii pământului nostru natal”, se arată în mesajul Kremlinului, citat de agenţia TASS.
„Astăzi, datoria noastră morală este de a păstra sacre tradiţiile de prietenie şi asistenţă reciprocă lăsate moştenire de părinţii şi bunicii noştri, de a nu permite denaturarea adevărului istoric despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi justificarea naziştilor, a complicilor lor şi a moştenitorilor ideologici actuali”, a scris Putin în mesajul său, citat de serviciul de presă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa marţi la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni purtătorul său de cuvânt.
Cea de-a cincea vizită efectuată de președinta Comisiei Europene în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în această țară, în februarie 2022, are loc la o dată simbolică pentru Europa.
Ucraina a fost desemnată anul trecut drept țară candidată la aderarea la UE şi așteaptă o evaluare din partea Comisiei pentru a stabili dacă eforturile sale de reformă sunt suficiente pentru a începe negocierile oficiale.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că ”Rusia va fi învinsă așa cum a fost învins nazismul.” Totodată, președintele ucrainean a propus ca 8 mai să fie Ziua Comemorării și a Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial.
”Nu vom uita niciodată contribuția poporului ucrainean la victoria asupra nazismului și nu vom permite nimănui să șteargă rolul ucrainenilor în această victorie”, a spus luni președintele Zelenski.
CITEȘTE ȘI:
Parada de Ziua Victoriei, de la Moscova, de la neliniște la frică. De ce SE TEME Vladimir Putin