Prima pagină » EXCLUSIV » EXCLUSIV | Primarul din Corbeanca, șantiere pe fonduri UE, dar cu beton de la firma nepotului. Metoda prin care firmele concurente au fost eliminate

EXCLUSIV | Primarul din Corbeanca, șantiere pe fonduri UE, dar cu beton de la firma nepotului. Metoda prin care firmele concurente au fost eliminate

EXCLUSIV | Primarul din Corbeanca, șantiere pe fonduri UE, dar cu beton de la firma nepotului. Metoda prin care firmele concurente au fost eliminate

După ce a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru că ar fi primit aproape 4 milioane de euro șpagă, primarul Valeriu Anton este cercetat acum în stare de libertate. Edilul din Corbeanca s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, nu numai un personaj ”discret”, dar și un primar cu ”apetit” pentru șantiere. Cum orice construcție pornește de la un ingredient de bază, respectiv betonul, firma nepotului Robert Ilie Mihăilă – cercetat și el în stare de libertate, în aceeași cauză – s-a aflat exact la locul potrivit.

Gândul a intrat în posesia altor informații spectaculoase care îl vizează pe primarul Valeriu Anton din Corbeanca, dar și pe nepotul acestuia, Robert Ilie Mihăilă. Cei doi ar fi pus la cale o ”schemă” prin care și-au asigurat un ”monopol al betonului” în localitatea din județul Ilfov, acuzația alăturându-se celei legate de retrocedările de terenuri – informații detaliate AICI – care l-ar fi îmbogățit pe primar.

Din ultima declarație de avere completată de Valeriu Anton rezultă că edilul este departe de a fi, la vedere, un om bogat. Deține șase terenuri – cinci terenuri intravilane în Corbeanca și unul extravilan în Buftea -, o casă de 284 de metri pătrați, dar a declarat și datorii de peste un milion de euro – detalii surprinzătoare AICI.

Aceeași declarație de avere – care a fost completată în luna iunie a anului 2022 – arată și că primarul din Corbeanca înregistrează venituri doar din funcția de edil (87.526 de lei), fiind și asociat, cu 50%, la firma SC DVS FRIGOS SRL. Dar firma în spatele căruia s-ar ascunde interese mult mai mari este cea deținută de nepotul lui Valeriu Anton – VALICOMPRODEXIM -, firmă unde soția primarului din Corbeanca este agent de vânzări (mai multe informații AICI).

Betonul produs de firma nepotului deține ”supremația” în Corbeanca

Firma VALICOMPRODEXIM din Corbeanca – înființată în anul 1994, pe data de 7 martie, având, în anul 2021, un număr de 49 de angajați și o cifră de afaceri de 26.352.350 de lei – este deținută de Robert Ilie Mihăilă, nepotul primarului Anton, și are ca obiect de activitate producerea betonului.

Sursele Gândul au dezvăluit că VALICOMPRODEXIM s-a transformat în ”epicentrul” unei afaceri de proporții, concurența fiind eliminată, pas cu pas, iar monopolul asigurat.

Nimeni nu ar putea să mai construiască în Corbeanca decât cu beton cumpărat de la firma nepotului primarului, ar fi fost impuse, de către primarul Valeriu Anton, restricții de circulație peste tot, betonierele altor firme sunt oprite de Poliția Locală, iar șoferii amendați, au mai spus aceleași surse.

În astfel de condiții, alte firme care produc beton s-au retras din zonă, iar VALICOMPRODEXIM ar deține o mult dorită supremație.

Betonierele firmei VALICOMPRODEXIM, deținute de nepotul primarului Valeriu Anton, nu au ”grijile” concurenței

”În Corbeanca, taxa era foarte mare, similară cu centrul Bucureștiului”

Reprezentanții unei alte firme de producere a betonului, contactați de Gândul, au declarat, în exclusivitate, că există o taxă de acces pe care trebuie să o plătească firmele care produc beton pentru ca betonierele lor să intre în Corbeanca, fiind vorba despre o taxă comparabilă cu aceea pentru accesul în centrul Capitalei.

Astfel de taxe există și în alte localități sau zone, numai că este evident că firma nepotului primarului Valeriu Anton este avantajată din start, pentru că, fiind producător local, nu este taxată. Nefiind plătită taxa, prețul betonului VALICOMPRODEXIM este mai mic decât cel al firmelor concurente din afara localității.

În ceea ce ne privește, singura problemă este că se percepe o taxă de acces. Livrările de betoane, chiar și în București, funcționează după o anumită schemă. În București, există zona A, zona B și zona C. În zona C poate să intre orice mașină, în zona B se intră cu o autorizație – sunt ca niște cercuri concentrice -, în zona A este o autorizație foarte scumpă.

Astfel de autorizații de acces există și în comunele din jurul Bucureștiului, la niște prețuri mai mici sau mai mari. În Corbeanca, taxa era foarte mare, similară cu centrul Bucureștiului. Firma nepotului primarului, VALICOMPRODEXIM, este producător local, deci n-are treabă cu taxa asta.

Taxele de acces, în principiu, ar trebui să existe pentru că noi, cu mașinile de beton, care au peste 40 de tone, stricăm drumurile, așa se spune. Și primăriile așa spun, că taxele acestea sunt folosite pentru repararea drumurilor. Dacă nu plătești taxa de acces, atunci primești amendă, așa cum se întâmplă și în București.

Primarul din Corbeanca n-a inventat apa caldă. În Pipera, spre exemplu, dacă vreau să trec cu mașina, trebuie să plătesc o taxă de acces. Dacă am un client care își face casă în Pipera, acel client poate să se ducă la primărie și să obțină autorizație gratis. Primăria, cu alte cuvinte, este interesată să își protejeze drumurile de mine, care doar trec pe acolo.

În momentul în care eu vă iau – este doar un exemplu – 500 de lei pe zi pentru fiecare mașină care intră în zona respectivă, acești bani se adaugă la prețul betonului și atunci normal că betonul de la mine e mai scump”, au declarat reprezentanții unei alte firme care produce beton.

Fonduri europene pentru șantierele din Corbeanca: ”Betonul e de la nepot!”

Primarul Valeriu Anton a câștigat primul mandat în anul 2008, ulterior reușind să învingă contracandidații care i-au ”vânat” funcția.

Contestat, controversat și dorind să arate că muncește exclusiv în folosul comunității care l-a ”permanentizat” la conducerea Primăriei Corbeanca, Valeriu Anton nu putea să rateze proiecte ”pe fonduri europene”, astfel că în localitate au fost deschise mai multe șantiere – o nouă primărie, o grădiniță, o școală.

Extras din proiectul de buget – 2023 – al Comunei Corbeanca

Sursele Gândul afirmă că primarul Valeriu Anton a dorit neapărat să își construiască imaginea unui edil devotat localității și alegătorilor, numai că în ”culise” a continuat să transforme firma nepotului într-una ”de casă”.

”Corbeanca va avea o nouă primărie, iar lângă ea sunt construite o școală și o grădiniță. Cu fonduri UE. Asta nu ar fi o problemă, firește, numai că toate aceste construcții sunt ridicate cu beton care provine – oare de unde? – chiar de la firma nepotului Robert Ilie Mihăilă, VALICOMPRODEXIM. Monopolul funcționează de minune la Corbeanca, primarul și nepotul își freacă mâinile, afacere de succes”, dezvăluie sursele Gândul.

Noul sediu al Primăriei Corbeanca

”Un parc aiuristic, o tâmpenie inutilă”

Primarul Valeriu Anton s-a gândit, de altfel, să ofere locuitorilor din localitatea Corbeanca și un parc unde să se relaxeze împreună cu familiile.

Demers care ar fi putut să fie lăudabil, numai că totul a fost făcut fără cap și fără coadă, apărând și alte semne de întrebare, au declarat sursele Gândul. Din scenariu nu lipsește, firește, nici omniprezentul nepot al primarului.

Parcul ”gândit” de primarul Anton Valeriu, contestat de mulți locuitori

Cum un parc nu poate fi complet fără copaci, aceștia au fost cumpărați de primărie și plantați, dar nu oricum, ci atât de deși încât par a justifica doar numărul mare și prețul enorm.

”E un parc aiuristic, o tâmpenie inutilă. Primarul a plantat copac lângă copac, fără nicio viziune. Mai mult, copacii au fost achiziționați la prețuri… din Dubai, iar cel care ar fi intermediat afacerea a fost tot nepotul lui Valeriu Anton, care nu lipsește niciodată din schemă”, acuză sursele Gândul.

Copaci… cu preț de Dubai?

Pe site-ul Primăriei Corbeanca, prin intermediul unui videoclip realizat pe calculator, parcul este prezentat drept o ”investiție în derulare”, fiind prezentate – pe un fond sonor asigurat de triluri de păsări și pasaje muzicale simfonice – alei asfaltate, terenuri de baschet, locuri de joacă, spații pentru grătar, teren de fotbal și chiar un lac în mijlocul căruia ”erupe” o fântână, totul ”garnisit” cu spațiu verde corespunzător și steagurile României și Uniunii Europene.

La capitolul ”Investiții în derulare”, tot pe site-ul Primăriei Corbeanca sunt prezentate și alte proiecte aflate în lucru:

  • Transport public
  • Parc Corbeanca
  • Casa de Cultură Corbeanca
  • Asfaltare străzi
  • Extinderea rețelei de canalizare și apă în toată comuna
  • Reabilitarea Școlii Tamași
  • Înființare after school Tamași
  • Parc strada Iepurașului

Harta comunei Corbeanca

Primarul din Corbeanca și ”combinațiile” de milioane de euro

Gândul a prezentat – detalii AICI – combinațiile de milioane de euro pe care primarul Valeriu Anton le-ar fi făcut în ultimii ani, așa cum susțin procurorii DNA.

În calitate de președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din comuna Corbeanca, județul Ilfov – având în instrumentare cererea de restituire a unui teren de 45 de hectare -, primarul Valeriu Anton ”ar fi pretins și ar fi primit, prin intermediul lui Robert Ilie Mihăilă, de la două persoane, suma de 1.418.581 euro”, în mai multe etape.

  • În septembrie 2011, i-ar fi pretins uneia dintre cele două persoane jumătate din drepturile invocate pentru soluționarea favorabilă a cererii de restituire, indicându-i să le cedeze interpusului său, Robert Ilie Mihăilă, printr-un contract de cesiune de drepturi litigioase.
  • În decembrie 2012, i-ar fi pretins celei de-a doua persoane – căreia îi datora din noiembrie 2011 aproximativ 700.000 de euro dintr-un împrumut de 1,45 milioane de euro – să accepte plata datoriei prin facilitarea dobândirii a jumătate din drepturile invocate de prima persoană, prin cererea de restituire și valorificarea ulterioară a acestora, angajându-se să instrumenteze cererea în sensul obținerii despăgubirilor bănești de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
  • În decembrie 2012 și septembrie 2016, i-ar fi cerut primei persoane să îi cedeze lui jumătate din drepturile invocate prin cererea de restituire, pentru instrumentarea cererii în scopul obținerii despăgubirilor bănești de la ANRP, sens în care au fost încheiate contractul de cesiune din 17.12.2012, respectiv contractul de mandat din 15.09.2016.

În data de 15 iunie 2017, primarul din Corbeanca ar fi primit de la prima persoană, prin intermediul celei de-a doua persoane și a nepotului său Robert Ilie Mihăilă, suma de 1.418.581 euro.

Această sumă reprezintă 50% din banii obținuți de prima persoană prin vânzarea drepturilor de despăgubire recunoscute de statul român în dosarul ANRP.

Din cei peste 1,4 milioane de euro, 918.581 de euro au fost reținuți de a doua persoană pentru stingerea datoriei, iar 500.000 euro au fost transferați de numitul „Istrate” în contul interpusului Robert Ilie Mihăilă. Acesta a transferat 290.000 de euro către alți doi creditori ai primarului Valeriu Anton.

”Restul de bani au fost retrași în numerar, plătindu-se ulterior ratele lunare ale unui credit imobiliar contractat de Valeriu Anton în 2008”, au declarat sursele Gândul.


Citește și: 

EXCLUSIV | ”Ucigașul de boschetari”, cel mai mare criminal în serie din România, ar putea fi eliberat condiționat: ”Îi ucidea cu pietre!”

EXCLUSIV | Ministerul Finanțelor confirmă HAOSUL de la ONJN: ”Încălcări grave ale normelor legale” / Expert în gambling: ”Sat fără câini, balamuc!”

EXCLUSIV | Av. Radu Dinulescu demontează încă o ”victorie” anunțată de Nicușor Dan: ”De ce insistă să lucreze în baza unui PUG nelegal?”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și