Soluția OIREP Ambalaje pentru a nu fi blocat sistemul colectării și reciclării deșeurilor: „Să fie stabilit clar momentul raportării și cantitățile”

Publicat: 08/05/2023, 22:21
Actualizat: 08/05/2023, 22:26

Modificările aduse în Comisia de Mediu Ordonanței de Urgență a Guvernului 125/2022, cea care asigură cadrul pentru îndeplinirea țintelor de mediu ale României în corelație cu obiectivele Uniunii Europene, ar putea duce la blocarea sistemul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje.

Tocmai de aceea, susține Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, este nevoie de completarea variantei ce s-a întors la cealaltă comisie raportoare, cea economică, cu stabilitatea clară a momentului la care se face raportarea, precum și cu cantitatea care intră în instalație sau care intră în operațiune.

Modificările solicitate de Asociația OIREP Ambalaje au ca scop deblocarea sistemului ori de a nu-l bloca.

„Ar trebui ca la varianta ieșită de la Comisia de mediu, varianta care s-a reîntors acum la Comisia de politică economică, și înțeleg de la dumneavoastră că mâine se va discuta, să fie completată sintagma, că vor stabili «cantități care intră în instalație», că vor stabili «cantități care intră în operația de reciclare», noi considerăm că pentru a putea merge înainte este necesar ca aceste cantități care intră în operațiunea de reciclare să fie clar definite ca fiind «cantitățile care intră în operația de reciclare» și care vor fi luate în calcul la realizarea obiectivului sunt cantitățile confirmate de reciclator în sistemul informatic pus la dispoziția AFM-ului, SIATD, după eliminarea materialului care nu este material țintă”, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, la Gândul Green.

Conform lui G. Șerban, este necesară determinarea cu exactitate a momentului raportării în concordanță cu practicile europene.

„Deci, practic, vom stabili clar atât pentru colector, pentru primării, pentru OIREP-uri, pentru AFM, pentru minister, care este momentul raportării și el nu poate fi altul așa cum se practică în Europa, un moment bine definit, momentul recepției și cantitatea, da, în momentul în care facem referire la reciclarea de PET să spune doar cantitatea de PET și nu și cea de la dop, de la etichete”, este propunerea președintelui Asociației OIREP Ambalaje.

«Soluția, ca să răspund întrebării dumneavoastră, este completarea variantei care a ieșit săptămâna trecută de la Comisia de mediu prin definirea cantităților care intră în instalație sau care intră în operațiune» – Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje

Consecințe negative asupra procesului economic

În cazul în care vor ajunge să fie aplicate actualele modificări, consecințele vor fi negative pentru economia noastră, deoarece ar putea exista exporturi de deșeuri de ambalaje, deoarece în străinătate reciclatorii nu au obligația de a raporta după reciclare/valorificare.

„Consecințele imediate, le repet, sunt întârzierea finanțării pentru o perioadă nedefinită, poate să fie o săptămână, poate să fie patru luni, creșterea cantităților care se exportă, pentru că este absolut legal să exporți cantități cu implicații asupra activității reciclatorilor interni, de care noi avem nevoie și care ne-au ajutat de fiecare dată, mai ales la sfârșitul anului când au depus eforturi considerabile și, bineînțeles, vom vedea care este și impactul financiar prin calculul pe care reciclatorii și-l vor face și vor spune că trebuie să-l achităm pentru a-și îndeplini această obligație de a confirma reciclarea. E vorba de salariile oamenilor, este vorba de timpul alocat și, inclusiv, de sistem logistic”, a mai adăugat Geanin Șerban.

Ministerul Mediului a decis ca ținta de reciclare a deșeurilor de ambalaje să crească din acest an la valorile care ar fi trebuit atinse în 2025. Producătorii și generatorii de ambalaje care nu ating țintele au o obligație fiscală de 2 lei/kg între ținta de reciclare și cantitatea raportată.

România trebuie să reducă până la 10% cantitatea de deșeuri municipale depozitate, în condițiile în care în prezent, gradul de depozitare este de 70%, aproape de trei ori mai mare decât media europeană.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ „GÂNDUL GREEN”:

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia