Ofițerii FBI ar fi declanșat o amplă anchetă în România după ce sute de membri ai clanurilor au ajuns ilegal în SUA, unde se ocupă, în principal, de clonarea cardurilor bancare. În acest mod, grupările românești de crimă organizată ar fi furat din conturile cetățenilor americani sume de ordinul milioanelor de dolari.
La începutul anilor 2000, când grupările de crimă organizată din România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia, Albania, Rusia, Ucraina și din alte state clonau carduri în majoritatea statelor din vestul Europei, americanii nici nu băgau în seamă acest fenomen, aflat în plină ascensiune.
Ocupați să gestioneze problema bandelor specializate în jafuri armate, răpiri, crime, trafic de droguri și alte fapte grave, anchetatorii din SUA ignorau, în mare măsură, faptele fără violență, pe care le catalogau drept infracțiuni cu pericol social scăzut.
Furturile de pe carduri păgubeau, în final, firmele de asigurări, care, în America, au cifre de afaceri impresionante, iar pagubele produse de furturile de pe carduri le provocau prejudicii considerate neglijabile.
Surse din cadrul anchetatorilor specializați în combaterea criminalității organizate au precizat, pentru Gândul, că la vremea respectivă, în SUA erau puțini români, iar dintre aceștia, și mai puțini erau implicați în clonarea cardurilor.
În ultimii ani însă, din ne în ce în mai mulți migranți români au ajuns ilegal pe teritoriul Americii, după ce au reușit să treacă frontiera cu sprijinul călăuzelor mexicane. Conform surselor citate, cei care au ajuns pe pământ american sunt membri ai unora dintre cele mai periculoase clanuri din România. Consecința a fost că prejudiciul produs de români a început să crească și mai mult decât atât. Unii dintre aceștia s-au și lăudat pe platformele de socializare că au „saci cu dolari”.
Drept urmare, anchetatorii americani au început să supravegheze, cu sprijinul polițiștilor români, activitatea liderilor interlopi despre care există date că ar recruta persoane pe care le trimit la Cancun cu vize turistice și care, pentru sume de aproximativ 20.000 de dolari, ajung în SUA cu ajutorul unor călăuze mexicane.
Un lider interlop de origine română arestat recent în SUA este Cătălin Mavriche, devenit cunoscut în România după ce, în 2008, l-a împușcat mortal, în timpul unei partide de poker, pe liderul lumii interlope din Craiova, Mihai Pîrvu, zis Caiac.
Un alt lider interlop urmărit internațional este Florin Duduianu, zis Anaser, care după un lung periplu în Marea Britanie ar fi ajuns și el în Mexic, iar mai apoi în SUA, de unde nu s-a ferit să posteze imagini cu el pe o platformă de socializare.
CITEȘTE ȘI: