Medicul de la Spitalul Polizu, care a încercat să se sinucidă joi, a murit la spital. Doctorul a încercat să-și pună capăt zilelor folosind o armă airsoft.
Familia bărbatului a sunat la numărul de urgență 112 și a anunțat că bărbatul în vârstă de 59 de ani s-a împușcat cu o armă tip airsoft cu bile de cauciuc, deținută legal. La faţa locului a ajuns o ambulanță cu medic și un echipaj SMURD care i-au acordat îngrijiri medicale și a fost transportat de urgență la Spitalul Elias. Bărbatul era în stare gravă. Din primele informaţii, doctorul de la Polizu, în vârstă de 59 de ani, suferea de depresie.
Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a petrecut acest incident.
”Cu inimile îndurerate, transmitem cele mai profunde condoleanțe pentru pierderea Dr. Nicușor Brănescu. Suntem profund marcați de această veste tristă și ne unim în durerea familiei și a apropiaților în aceste momente de tristețe și grea încercare.
Cuvintele pot părea neputincioase în fața unei pierderi atât de mari. Dr. Nicușor Brănescu a fost o persoană extraordinară, dedicată profesiei medicale și iubită de pacienți și colegi deopotrivă. Contribuția și eforturile sale în comunitatea medicală vor rămâne întotdeauna vii în amintirea noastră.
În calitate de medic, a fost o sursă de inspirație pentru mulți, salvând vieți și aducând alinare celor aflați în suferință. Pasiunea, compasiunea și devotamentul său pentru sănătatea și bunăstarea pacienților vor rămâne o amintire puternică și o moștenire valoroasă.
În aceste momente de tristețe, nu putem să nu reamintim impactul pe care activitatea zilnică îl are asupra fiecăruia dintre noi. Suntem suprasolicitați, hărțuiți și, de prea multe ori, fără apărare. Rezultatul: stres și epuizare, o boală cu afectarea stării de sănătate fizice și mentale, și medici care recurg la gesturi fără speranță. Astăzi, îi aducem un ultim omagiu Dr. Nicușor Brănescu. Acum nici o săptămână, am suferit pierderea colegei noastre din Iași, Dr. Carmina Schaas, care a decedat în timpul gărzii. Și nu sunt singurele situații. Sunt atât de mulți cei pe care i-am pierdut.
Profesia noastră este una nobilă, care ne permite să avem un impact semnificativ în viețile pacienților noștri și în societate. Cu toate acestea, responsabilitățile noastre crescute, resursele limitate și cerințele în continuă creștere ne pot aduce adesea în pragul epuizării. Stresul cronic și epuizarea nu afectează doar bunăstarea noastră personală, ci și calitatea îngrijirii pe care o putem oferi pacienților noștri. Ele pot conduce la o scădere a empatiei, la oboseală cronică și la probleme de sănătate pe termen lung.
Instituțiile medicale și autoritățile pot și trebuie să se implice în gestionarea acestei situații care nu mai poate trena! Suntem o comunitate puternică și suntem aici unii pentru alții să ne sprijinim și să facem tot posibilul pentru a produce această schimbare, pentru noi și pentru pacienții noștri!
Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România”, este mesajul transmis vineri de Colegiul Medicilor din România.