De peste nouă secole, pe covorul de pietre al Abației Westminster se încoronează un rege al poporului englez și un ales al lui Dumnezeu. Încoronarea respectă sacedorțiul regilor unși de Dumnezeu, precizează istoricul Alexandru Cristian pentru Gândul, iar Regele Angliei este încoronat de aproape un mileniu și miruit cu uleiul sacru. Din anul 1707 regele Angliei este uns și rege al Scoției, ulterior rege la Marii Britanii.
Noul rege Carol (Charles) al III-lea este o personalitate foarte apropiată de țara noastră, mai spune istoricul Alexandru Cristian. Prin Fundația Majestății Sale, regele a devenit un adevărat ambasador al României.
”Regele Carol al III-lea s-a dovedit un prieten devotat al țării noastre. Odată cu devenirea sa ca monarh țara noastră va fi avută în viziunea Majestății Sale de politică externă. Noul Rege poate ajuta la creșterea profilului internațional al țării noastre. Sunt sigur că relațiile româno-britanice se vor aprofunda. Regele Charles al III-lea este cunoscut pentru activitatea sa la nivel internațional. A condus multe fundații care au promovat prezervarea biosferei planetei dar și a patrimoniului internațional cultural.
Încoronarea noului rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord demonstrează stabilitatea monarhiei Britanice. După îndelungata domniei a Reginei Elisabeta a II-a de șapte decenii (1952-2022), noul Rege poate fi privit ca un demn urmaș al mamei sale. O profeție spusă și adeverită de primul rege al Arabiei Saudite, Ibn Saud, ne spunea că în anul 2000 va mai exista în mod sigur un monarh, regina Angliei. Monarhia britanică a demonstrat că este o monarhie temeinică, de nezdruncinat și bazată pe o istorie glorioasă”, explică istoricul Alexandru Cristian.
Imperiul Britanic a fost cel mai mare imperiu din istorie ca întindere geografică dar și ca influență culturală. Datorită celor 35 de milioane de kilometri pătrați se spunea că în Imperiul Britanic soarele nu apune niciodată.
Regatul Unit își crește, astfel, importanța la nivel mondial, consideră istoricul Alexandru Cristian, iar încoronarea Regelui Carol al III-lea este un prim pas în realizarea ”Imperiului Mării”, un grup de state format din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Canada, Australia, Noua Zeelandă.
”Este un nucleu de state fondatoare la care se vor alătura alte state. Îmi exprim convingerea că țara noastră va face parte din Imperiul Mării, datorită prezenței Regelui Carol al III-lea pe tronul Regatului Unit, dar și a excepționalei relații cu Statele Unite ale Americii. Trebuie să subliniem și relația specială între Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, o relație care a fost demonstrată în timpul războiului contra Germaniei hitleriste.
Sir Winston Churchill este singurul englez care a devenit cetățean de onoare al Statelor Unite ale Americii și a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 1953, pentru monumentala sa carte Istoria Americii.
Regatul Unit demonstrează că este un stat puternic care își menține statutul la nivel internațional. Festivismul încoronării denotă putere, siguranță și tradiție. Monarhia engleză a depășit cel mai puternic test, testul Istoriei și a demonstrat că simbolul și tradiția pot fi mai puternice decât barierele apărute în drumul Istoriei.
”Monarhia britanică s-a reinventat de fiecare dată și a demonstrat ce înseamnă mentalitatea imperială în istorie. Definirea absolută a imperialismului este cea a britanicilor, un imperiu în care soarele nu apune niciodată. Regele Carol al-III-lea va coagula în jurul său statele care vor forma viitorul Imperiul al Mării din care va face parte și România”
Istoricul Alexandru Cristian
Citește și:
Disidentul rus Alexei Navalnîi, trimis pentru a 15-a oară la ”IZOLARE”: ”Mă întorc în singurătate”