Prima pagină » Actualitate » Râurile României, poluate cu metale grele. Anunțul care dă FIORI făcut de Apele Române

Râurile României, poluate cu metale grele. Anunțul care dă FIORI făcut de Apele Române

Râurile României, poluate cu metale grele. Anunțul care dă FIORI făcut de Apele Române

Anunț teribil făcut de Apele Române: situația pe râul Bistrița rămâne critică, în urma celor constatate sâmbătă, 13 mai.

Apa râului Bistrița are o culoare cărămizie, iar inspectorii SGA Suceava au deascoperit de unde provine poluarea.

Ape impurificate, „în special cu metale”

Regia Apele Română trage un semnal de alarmă cu privire la situația de pe râul Bistrița.

„În urma efectuării buletinelor de analiză, se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depășiri mari la indicatori față de limitele prevăzute în HG 352/2005.

Concentrațiile mari de metale determinate în apele de mină, cât și debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistrița, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluența de apele de mină.

Calitatea apei râului Bistrița se menține în clasa a V-a și la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier. La aproximativ 5 Km aval de sursa de poluare, calitatea râului Bistrița se îmbunătățește, din buletinul de analize rezultând că acesta are clasa a IV-a de calitate, deoarece concentrațiile de metale analizate au scăzut”, se arată într-un mesaj postat de Apele Române pe Facebook.

Contactați de Gândul, reprezentanții Apelor Romane au transmis că, pentru moment, nivelul poluării nu reprezintă deocamdată un pericol pentru vegetație, faună și oameni.

„Situația este monitorizată încă de azi-noapte de specialiștii de la Apele Române Suceava și Neamț și se fac verificări pentru aplicarea de sancțiuni celor responsabili. Unda de poluare se propagă pe raza județelor Suceava și Neamț, iar nivelul debitului râului Bistrița asigură diluția. „Au fost anunțați reprezentanții Hidroelectrica pentru a prelua o parte din debit și în Izvorul Muntelui (Barajul Bicaz, Hidroelectrica)”, au precizat oficialii.

Pe de altă parte, populaţia din comunele nemţene Borca, Fărcaşa şi Poiana Teiului a fost avertizată prin RO-ALERT să nu folosească apa din râul Bistriţa pentru adăpatul animalelor şi să evite consumul de pește din râu.

Apa râului Bistrița, cărămizie la culoare

Reamintim că sâmbătă, 13 mai, în jurul orei 19:30, un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, din zona Broșteni, a anunțat că apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie.

Imediat, SGA Suceava a trimis în zona indicată o comisie pentru a investiga fenomenul, pentru a recolta probe în vederea stabilirii cauzelor și pentru a stabili măsurile necesare în aceste condiții. De asemenea, la fața locului au ajuns comisari de la Garda de Mediu Suceava.

S-a constatat că sursa de poluare este fosta platoformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de mină culoare cărămizie, încărcate cu materie în suspensie, cu un debit de circa 30 litri/secundă.

SGA Suceava a recoltat probe de apă din mai multe secțiuni, începând cu gura de evacuare a platformei miniere și până la 5 kilometri aval, la limita cu județul Neamț. În prezent, se continuă monitorizarea zonei.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și