Prima pagină » Actualitate » INVESTIȚIE americană într-o fabrică de muniții din România

INVESTIȚIE americană într-o fabrică de muniții din România

INVESTIȚIE americană într-o fabrică de muniții din România

România continuă să fie o piață de investiții interesantă pentru oamenii de afaceri din străinătate. Ultima țintă, industria de armament, care va fi revitalizată cu ajutor financiar extern.

Concret, un grup de afaceriști americani a investit în compania Romanian Allied International Defense și anunță demararea producției la Uzina Mecanică Drăgășani.

Muniție pentru Ucraina

Surse din domeniu spun că principala piață pentru muniția care se va face la Drăgășani va fi Ucraina, țară măcinată de un război teribil cu Rusia. Însă, americanii au în vedere să vândă muniție fabricată la Drăgășani și Ministerului Apărării Naționale sau partenerilor externi tradiționali.

În Uzina Mecanică Drăgășani americanii vor face o infuzie de capital de 100 de milioane de dolari. În primă fază, se vrea a fi achiziționate de la diverși producători din țări NATO linii de fabricație pentru muniții de calibru mic, 5,56 și 7,62 milimetri.

Producția este prevăzută a demara din ianuarie 2024.

Apoi, de anul viitor, americanii vor să dezvolte muniție și pentru arme mari, de calibru 152, chiar și 155 milimetri. Aici intră în scenă Romarm, scrie adevarul.ro, care va pune la dispoziție facilitățile de producție pe care le deține.

O investiție strategică poate fi considerată și cea de producție a pulberilor explozivi. Vechile fabrici care produceau pulberi, Fabrica de Pulberi, din Făgăraş, şi Pirochim Victoria, sunt azi pe butuci, drept pentru care România e nevoită să recurgă la importuri din Serbia.

„Cu ani în urmă, aceste fabrici puteau livra 6 sau chiar 7 tipuri de pulberi explozive, o parte dintre ele fiind şi pentru uz civil.

La vremea respectivă, erau produse competitive care alimentau fabricile de muniţie, dar acum vorbim la trecut de acele momente. Tehnologia de fabricaţie este învechită şi, din acest motiv, practic, nu mai este rentabilă fabricarea pulberilor.

Drept urmare, fabricile care produc muniţie se văd nevoite să achiziţioneze materia primă, aceste pulberi explozive, din Serbia, de exemplu, o ţară care nu este în NATO. În plus, are simpatii fățișe faţă de Moscova.

Drept urmare, în acest moment, industria românească nu poate soluționa rapid nici cererile de muniție ale Armatei Române, situație destul de sensibilă, iar despre exporturi, ce să mai vorbim!

Ca o concluzie, suntem într-o poziţie extrem de delicată, periculoasă chiar. Plastic vorbind, ne este foame, vrem să facem pâine, dar nu avem nici făină şi nici drojdie”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele