Detalii șocante ies la iveală în urma decesului militarului Ionuț Toncu, care s-a stins din viață la doar 35 de ani, din cauza unui infarct. Caporalul din județul Olt a murit subit, pe 23 aprilie, la doi ani după ce soția sa, Cristina, a avut aceeași soartă tragică. Avocata părinților lui Ionuț Toncu spune, pentru Gândul, că tragedia s-a produs din cauza echipajelor medicale de la SMURD și Ambulanță, care nu au gestionat corect întreaga situație.
În decembrie 2020, Cristina, soția lui Ionuț Toncu, a murit la vârsta de 29 de ani, la doar câteva ore după nașterea celui de-al doilea copil al lor, la Spitalul din Caracal. La acea vreme, militarul susținea că soția lui s-a stins din viață din cauza neglijenței medicilor de la Spitalul din Caracal, pe care i-a acuzat de malpraxis.
Doi ani mai târziu, militarul a suferit un infarct care i-a pus capăt vieții. Avocata părinților lui Ionuț Toncu, Luminița Nuță, a spus, pentru Gândul, că echipajul medical chemat la locuința acestuia a refuzat să îi acorde primul ajutor, sub pretextul că „nu îl ia murdar în ambulanță”.
„Băiatului i s-a făcut rău într-o după-amiază – el nu consuma alcool, fuma ca orice tânăr – și au chemat SMURD și Ambulanța. Când i s-a făcut rău, a făcut pe el și Ambulanța, în loc să îi dea primul ajutor, i-a trimis pe părinți să-l spele pe respectivul – Dumnezeu să-l ierte. L-au spălat, l-au șters – el făcând aceste treburi chiar în pragul ușii, au spus că nu poate să-l ia până nu șterge și în prag mizeria, că nu poate să-l urce în salvare așa.
În salvare a făcut infarct și până la spital a intrat în stop cardio-respirator. Adică toate lucrurile s-au rezumat doar să-l spele, că nu îl iau murdar în Ambulanță, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu doi ani, la același spital, a decedat, după ce a născut, soția respectivului. Toate s-au rezumat doar la: «Spălați-l, nu-l iau murdar».
Mama țipa, urla: «Luați copilul, că moare, este băiatul meu, are 35 de ani» și cel de la salvare a spus că nu îl ia până nu se spală. De la IML, medicul legist spune că ar fi fost un infarct mai vechi, de trei zile, deci dacă i s-ar fi făcut un simplu EKG, s-ar fi văzut clar infarctul cel vechi. Nu i s-a făcut nimic, nu i s-a făcut o branulă, nu i s-a luat o tensiune, absolut nimic. Totul s-a rezumat doar la: «Dacă vreți să-l luăm, spălați-l»”, a mai spus avocata Luminița Nuță.
Avocata susține că Ionuț Toncu nu avea nicio altă problemă de sănătate, fiind vorba de „mai mult decât incompetență” din partea echipajelor SMURD și de Ambulanță din Caracal, care nu au acționat în mod corespunzător.
„Adică să ajungă două salvări la o persoană de 35 de ani și să se insiste doar pe «ce a băut, ăsta e ăla căruia i-a murit nevasta acum doi ani» și «spălați-l, că nu-l luăm așa», în loc să vii și tu să vezi ce are, să pui mâna pe el. Am stat și eu de vorbă cu o grămadă de doctori de la Institutul «C.C. Iliescu», de la Fundeni. Și verișorul decedatului este medic rezident la «C.C. Iliescu», la Cardiologie, și spunea foarte clar că dacă pur și simplu se apropiau de el un metru, puneau mâna pe el și vedeau cât era de transpirat, vedeau în ce stadiu este.
În momentul când sunt simptome de infarct, nu ai voie să-l miști. Acest băiat avea 1,80 metri și 110 kilograme și l-au pus într-un duș – că mi-a arătat mama lui – se ținea săracul de duș, sprijinit de tată. După aceea, l-au mutat pe targă, l-au pus în mașină, în mașină a vomitat și când a ieșit din salvare – că deja ajunsese prietena lui acolo – a fost scos neintubat, alb la față, vânăt la buze”, a precizat avocata.
Avocata Luminița Nuță a mai spus că nu este prima dată când astfel de incidente au loc din cauza cadrelor medicale de la Spitalul din Caracal, soția militarului având același sfârșit tragic, la câteva ore după ce a născut.
„Este irelevant dacă putea fi salvat sau nu, ideea este că s-a pierdut timp. Spunea și verișorul dumnealui, domnul care este medic cardiolog: «Părinții mei sunt în Caracal, eu degeaba sunt doctor la C.C. Iliescu, la cardiologie, dacă mâine mama face un infarct. Dacă tipul acesta, la 35 de ani, a pățit așa, vă dați seama ce poate să pățească un bătrân la 80 de ani. Eu n-am cu ce să-mi ajut părinții, că sunt eu marele doctor».
Este strigător la cer, cred că peste 30 de minute s-au dus doar pe chestia asta cu: «spală-l, șterge-l, îmbracă-l, vezi să nu treacă prin mizerie». Ei spun că foarte multe femei tinere au murit în acest spital, după ce au născut, iar soția lui a decedat după ce a născut”, a adăugat Luminița Nuță.
Întrebată dacă, la momentul la care soția lui Ionuț s-a stins din viață, a fost făcută o plângere penală împotriva medicilor de la Spitalul din Caracal, avocata a precizat: „Da, dar încă nu s-a terminat procesul”.
„Am depus și o plângere penală, vinerea trecută, împotriva celor de la SMURD și de la Ambulanță. Dacă SMURD nu are medic și are doar paramedici, și dacă ei consideră că sunt situații care îi depășesc, trebuie să cheme o altă salvare, dar este obligat să rămână pe loc, acolo, să predea pacientul.
A preda pacientul nu înseamnă să îl predai doar pe hârtii – la SMURD erau trei și doi de la Ambulanță, n-au ajutat sub nicio formă. Am stat de vorbă cu zeci de doctori și au spus clar că nici nu se pune problema, întâi vezi care sunt funcțiile vitale, stabilizezi, iau ei șervețele și-l șterg – asta este cel mai puțin important, nu există așa ceva.
Fiind în armată, vă dați seama că își făcea analize. Când am fost să depunem plângerea, ofițerul de serviciu mi-a zis: «Scrieți și dumneavoastră plângerea și lăsați-o aici, să vă dăm un număr de înregistrare». Păi domnule, n-am venit să vă spunem că s-a furat nu știu ce, am venit să vorbim și noi cu cineva – și cu mari insistențe a coborât cineva și ne-a preluat plângerea”, a relatat avocata.
Luminița Nuță a afirmat că infarctul pe care Ionuț l-a suferit ar fi putut fi depistat din timp dacă i s-ar fi făcut o electrocardiogramă (EKG).
„Din punctul meu de vedere, dacă se insistă destul de mult pe această poveste, ar trebui să se rezolve. Asistentul de pe Ambulanță ar trebui, din punctul meu de vedere, să fie reținut pentru lăsarea fără o misiune și fără ajutor a unei persoane aflate în imposibilitatea de a fi deplasată. Mai ales că era și cadru medical, fă-i și tu un EKG.
Și să vă dau un exemplu: să zicem, prin absurd, că s-ar fi făcut EKG-ul – ei spun că nu au făcut -, dar și EKG-ul, dacă s-ar fi făcut, și venea INML-ul și spunea că a fost un infarct mai vechi, tu trebuia să știi să citești acel EKG. Sau dacă nu știai să-l citești, cei de la SMURD pot face tranziție de date către sediu”, a conchis Luminița Nuță.
Pentru a afla și varianta autorităților sanitare legată de circumstanțele morții lui Ionuț Toncu, Gândul a solicitat un punct de vedere din partea Ambulanței Caracal și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU) Olt. Până la data publicării materialului, cele două instituții nu au răspuns solicitării făcute de Gândul.
În semn de sprijin pentru cei doi băieței ai cuplului, rămași orfani de ambii părinți, Ministerul Apărării Naționale (MApn) a lansat, prin intermediul unei postări pe Facebook, un apel umanitar pentru familia rămasă în urmă.
„Durerea nu poate fi măsurată și nici nu poate fi ștearsă. Ce putem face este să încercăm să dăm o mână de ajutor familiei rămase în urmă și celor doi băieței.
Contul bancar în care se poate dona: RO98BRDE290SV92098602900, titular Victor Toncu, tatăl lui Ionuț. Rămas bun, camarade!”, se arată în mesajul publicat de MApN.
CITEȘTE ȘI: