Investitorii în Programul 50/20, în cumpănă. Banii pentru adăpostirea ucrainenilor au ajuns la primării. Ce se întâmplă cu cei 20 de lei pentru hrană?

Investitorii în Programul 50/20, în cumpănă. Banii pentru adăpostirea ucrainenilor au ajuns la primării. Ce se întâmplă cu cei 20 de lei pentru hrană?
Publicat: 17/05/2023, 17:16

Săptămâna viitoare încep să fie decontate sumele restante pentru Programul 50/20, așa cum este cunoscut fostul proiect guvernamental pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Reamintim că, anul acesta, proprietarii care și-au pus la dispoziție casele, apartamentele, pensiunile sau hotelurile nu au primit niciun leu. Este vorba de sumele pentru lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie, ultima lună a acestui program. Unii dintre ei au avertizat că vor fi nevoiți să declare falimentul personal, cheltuielile cu întreținerea cumulată a locuințelor fiind împovărătoare, mai ales pentru că vorbim de luni de iarnă.

La sfârșitul săptămânii trecute, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, instituția care a coordonat acest program, a transmis către primării sumele pentru acoperirea cheltuielilor restante cu hrana şi cazarea cetăţenilor ucraineni, aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie, fondurile alocate fiind de 585 milioane lei. Deocamdată, rămâne în aer luna aprilie. Primăriile confirmă că acești bani se află la dispoziția lor și promit că, de săptămâna viitoare, încep plățile.

În ceea ce-i privește pe ucraineni, conform noilor reglementări, un refugiat va primi de la statul român în prima lună 750 de lei pentru cazare și 600 de lei pentru mâncare. Familiile de la două persoane în sus vor primi 2.000 de lei pentru cazare și 600 de lei de persoană pentru hrană.

Subliniem că aceste sume sunt valabile doar pentru prima lună. Aflați de AICI condițiile și sumele care vor fi aplicate de la 1 mai 2023.

Profit cinstit sau furt calificat?

S-ar putea ca proprietarii să obțină, fără voie, și un bonus consistent, pentru că mulți dintre ucraineni au părăsit locuințele, și chiar România, încă de la anunțarea încetării programului 50/20. Ceea ce face ca suma de 20 de lei pe zi pentru hrană X 4 luni, pe care nici proprietarii, nici ucrainenii nu i-au văzut niciodată, să rămână în buzunarele celor care au investit în această afacere.

Atenție la bancomat

ISU, prin purtătorul de cuvânt, a confirmat pentru Gândul că sumele aferente celor trei luni au fost fi repartizate integral Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi apoi mai departe fiecărei primării din România. De asemenea, conform reprezentanților Primăriei Sectorului 3 – București, plățile către proprietarii vor începe să fie făcute în maxim cinci, șapte zile de la data publicării acestui articol.

Banii vor fi virați exclusiv în contul deschis special pentru acest program.

Proprietar din București, Sectorul 3: Ai mei au plecat de o lună. Eu am un număr de telefon, o să-i anunț că am banii, când i-oi avea – cei 20 de lei pe zi pentru hrană. Dar am înțeles că s-au întors la Odessa. Ce fac? Pot să li-i dau doar în mână, lei. Eu nu mă duc la Odessa, sau pe unde-or sta, cu sacoșa de lei. De virat în cont nu poate fi vorba, că mă calcă ăștia de la spălat bani. În cazul meu, ar fi vorba de aproape 12.000 de lei. (5 refugiați x 20 de lei x 30 de zile x 4 luni…) Pe de altă parte, dacă sună cineva la ușă?

Aici da, este o problemă pentru românii de omenie. Ca să trimiți lei în Ucraina, Germania sau pe unde s-or mai fi pripășit refugiații ar trebui ca aceștia să deschidă un cont în lei în țara unde se află, iar tu să dovedești proveniența banilor și motivul tranzacției.

„Solidari pentru Ucraina”, noul proiect

Ministerul Afacerilor Interne a depus în regim de urgenţă toate diligenţele pentru majorarea bugetului IGSU, având în vedere măsurile aprobate în şedinţa de Guvern din data de 10 mai, ne-a informat IGSU.

Ministerul de Interne a semnat, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare cu titlul „Solidari pentru Ucraina”, care va permite compensarea unei părţi din cheltuielile efectuate în continuare de statul român pentru acoperirea nevoilor de bază imediate şi sprijinirea refugiaților. Proiectul are o valoare totală de 585.307.121 lei şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară CARE – Măsuri imediate pentru acordarea de sprijin cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu