EXCLUSIV| Fenomene meteo extreme, amenințarea viitorului. Un expert în schimbări climatice explică de ce vor fi mai multe valuri de căldură și furtuni

Publicat: 20/05/2023, 12:00

Finalul primăverii a adus fenomene meteo extreme în mai multe state. În Spania, au fost ninsori, după temperaturi caniculare și cel mai secetos început de an din istoria înregistrărilor meteorologice. În Italia, ploile torențiale au produs inundații grave, apele au intrat în orașe în cascadă, fiind anunțate mai multe persoane decedate, dar și câteva mii evacuate din calea puhoiului.

Ciclonul care a devastat mai multe zone din Italia s-a extins spre estul Europei, fiind posibil să afecteze și România. Meteorologii spun că până la sfârșitul lunii mai este posibil să se producă ploi torențiale, căderi de grindină, dar în același timp să fie temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă.

Specialiștii avertizează că, din cauza schimbărilor climatice, în următorii 30 de ani s-ar putea ajunge la valuri de căldură pentru care organismul uman nu este pregătit, că ploile și vijeliile, care nu sunt neobișnuite pentru anumite perioade ale anului, vor avea o frecvență și o intensitate mult mai mari față de anii trecuți.

„Anul acesta vom avea mai multe valuri de căldură”

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, spune, pentru Gândul, că anul acesta vor fi mai multe valuri de căldură atât în România, cât și în Europa.

„Am avut și o să avem în continuare fenomene extreme. În ultimii ani, am văzut din ce în ce mai multe raportări în mass-media legate de tornade și acum apare ideea aceasta: că frecvența lor s-a schimbat din cauza schimbărilor climatice. Lucrurile nu stau chiar așa.

Am avut tornade, în București și în secolul al 19-lea, am avut o mulțime de tornade raportate în România. Întotdeauna am avut fenomene extreme în Europa și în România și ne așteptăm în continuare să avem fenomene extreme. Vom avea mai multe valuri de căldură și mai intense.

Anul acesta și în anii următori o să vedem mai multe valuri de căldură și cu temperaturi mai mari decât în trecut. Este posibil ca Europa Centrală și de Est, până în 2070-2100, să aibă mult mai multe furtuni decât observăm în prezent, dar nu știm ce o să producă furtunile acestea, dacă vor produce tornade sau vânt intens; asta e mai greu de spus”, a detaliat Bogdan Antonescu.

„Ne așteptăm la mai multe fenomene severe în România”

În România, fenomenele extreme s-ar putea înmulți. Cercetătorul este de părere că vor exista mai multe furtuni cu grindină, dar și secetă.

„Ne așteptăm la mai multe valuri de căldură în sudul României, cu perioade mai lungi decât în prezent. Ne putem aștepta ca zona de est a României să aibă, în viitor, mai multe furtuni cu grindină. Deci, zona aceea o să devină cumva o zonă în care observăm mai multe furtuni cu grindină față de ce observăm acum și, de asemenea, o zonă în care vom avea mai mult vânt intens, asta în contextul schimbărilor climatice. Putem spune că ne așteptăm să avem mai multe fenomene severe în viitor”, a adăugat cercetătorul.

Ninsori în Spania, după un val de căldură. ”Nu sunt neobișnuite”

În Spania, după o perioadă cu temperaturi și de 40 de grade Celsius, săptămâna trecută a nins în mai multe zone. Variabilitatea naturală este explicația specialiștilor pentru vremea la extreme.

„Putem să avem episoade cu temperaturi ridicate, apoi să fie urmate de episoade cu temperaturi scăzute, care pot să fie asociate și cu ninsoare. Lucrurile acestea nu sunt neobișnuite.

Sunt evenimente extrem de rare, este adevărat, dar nu sunt neobișnuite, ele nu sunt neapărat o consecință a schimbărilor climatice.

Explicația cea mai corectă și cea mai simplă este că ele țin de evenimente legate de variabilitate naturală. Aceste fenomene extreme variază de la un an la altul. Deci putem, din nou, să avem schimbări destul de bruște de temperatură care pot fi asociate cu schimbările climatice”, a afirmat Bogdan Antonescu.

Inundații în Italia

Vremea rea a făcut ravagii și în Italia. Un ciclon format în Marea Mediterană aduce precipitații pe întreg continentul european.

„Faptul că această zonă cu presiune scăzută, că acest ciclon este în Marea Mediterană, aduce un aport mai mare de umiditate și atunci avem cantități mai mari de precipitații. Influența schimbărilor climatice asupra acestui gen de evenimente – ciclon cu precipitații, să zicem precipitații extreme sau cantități mari de precipitații, e din nou un subiect care este în studiu acum.

Nu știm clar dacă, odată cu această creștere a temperaturii medii globale, vom asista la o creștere a frecvenței acestui tip de ciclon sau a creșterii intensităților. Știm foarte clar că, odată cu creșterea temperaturii medii globale, se schimbă caracteristicile valurilor de căldură. Adică valuri de căldură la nivel global vor deveni mai frecvente, mai intense și vor avea o durată mai mare”, a mai spus expertul în fenomene meteo extreme.


CITEȘTE ȘI:

VREMEA a luat-o razna. Spania, de la caniculă la ninsori abundente / Furtuni violente în SUA | VIDEO

Italia, sub ape. Inundațiile pun stăpânire pe zone întregi din țară. Mii de oameni au fost evacuați – FOTO&VIDEO

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate preliminare la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, turul al II-lea / Alexandr Stoianoglo conduce,...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu