EXCLUSIV | Ce spune Ministerul Educației despre profesorii care nu vor participa la grevă. „Școlile vor comunica părinților informațiile necesare”

EXCLUSIV | Ce spune Ministerul Educației despre profesorii care nu vor participa la grevă. Școlile vor comunica părinților informațiile necesare
Urmează cea de-a doua săptămână de grevă în educație? - Sursă foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 19/05/2023, 18:39
Actualizat: 19/05/2023, 19:19

Ministerul Educației a precizat, într-un răspuns pentru Gândul, ce se va întâmpla de luni cu profesorii care nu vor să se alăture majorității dascălilor și să intre în grevă generală. Oficialii Ministerului Educației susțin că este necesar ca fiecare unitate de învățământ să comunice și să țină legătura, atât cu părinții copiilor care învață în școlile respective, cât și cu reprezentanții inspectoratului școlar.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, a spus că, zilele trecute, a făcut un apel către directorii școlilor să anunțe clar dacă în unitatea de învățământ pe care o conduc vor fi sau nu cursuri.

Cele mai mari nemulțumiri vin din partea părinților, care s-au plâns că nu-și pot lăsa copiii singuri acasă și că au nevoie să știe clar ce decizii se vor lua la nivel de școală.

100.000 de angajați din învățământ nu mai lucrează de luni

Anunțul sindicatelor vine cu aproximativ o lună înainte de susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, precum și cu o lună înaintea încheierii anului școlar pentru restul elevilor.

Peste 100.000 de angajați din educație, potrivit sindicatelor, ar urma să intre, luni, în grevă generală, prima după 18 ani. Decizia vine pe fondul eșecului negocierilor dintre sindicatele din educație și Guvern, anunțat miercuri, de liderii sindicali, la Palatul Victoria.

Angajații din învățământ vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus, vineri, că se oferă să discute, în acest weekend, cu liderii de sindicat din învățământ.

Ce trebuie să facă școlile pe durata grevei generale

Profesorii care nu participă la grevă, își continuă activitatea, prevede articolul 157 alin. (1) din Legea 367/2022 privind dialogul social.

Aceeași lege arată că angajații aflați în grevă trebuie să se abțină de la orice acțiune de natură să împiedice continuarea activității de către cei care nu participă la grevă.

„Pentru protejarea dreptului la educație al elevilor, unitățile de învățământ vor comunica părinților informațiile necesare pentru a se cunoaște gradul de afectare a capacității unității de învățământ de realizare a supravegherii elevilor, respectiv de desfășurare a cursurilor.

Totodată, conducerea unității de învățământ va comunica în permanență cu reprezentanții inspectoratului școlar privind participarea cadrelor didactice la acțiunile de protest și privind desfășurarea cursurilor. Având în vedere aceste condiții, menționăm că Ministerul Educației depune toate eforturile pentru ca procesul educațional să fie derulat fără sincope, în contextul actual”, arată oficialii ministerului, în răspunsul transmis Gândul.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Directorii să iasă și să discute cu liderii de sindicat”

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a spus, pentru Gândul, că a făcut apel la directorii școlilor să comunice din timp părinților situația în cadrul unităților de învățământ pe care o conduc.

Acesta susține că cele mai multe probleme vor fi la ciclul primar, acolo unde părinții nu-și pot lăsa copii singuri acasă, tocmai de aceea au nevoie să afle din timp dacă în școala în care învață copilul sau copiii lor se va face sau nu carte.

Teoretic, un director responsabil ar trebui să comunice prin diriginți și prin învățătoare cu reprezentantul părinților pe clasă, respectiv cu ceilalți părinți și să le spună: în școala asta se face carte, în școala asta nu se face carte. De vineri, toți părinții ar trebui să știe care să vină și care să nu vină șa școală.

Mă refer, în general, la cei de la primar, că la gimnaziu și la liceu nu este problemă că stau singuri acasă. Dar, la nivel de ciclu primar este o problemă, pentru că sunt părinți care nu au cu cine să-i lase și așa măcar își pregătesc două-trei zile. Am făcut și o postare în care am scris că este necesar ca directorii să iasă și să discute cu liderii de sindicat, să spună cât personal este angajat în grevă, cât poate supraveghea”, a mai spus Iulian Cristache.

Marcel Ciolacu: „Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a transmis sindicaliștilor din educație că este dispus să discut, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învățământ și să facă împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Marcel Ciolacu a precizat că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă și are garanția că acesta „are o disponibilitate similară la dialog.”

Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea școlii, ci și în viețile a milioane de familii. Credința mea sinceră este că putem fi toți capabili să punem pe primul plan responsabilitatea și luciditatea. Există cu siguranță soluții la care putem ajunge cu calm și rațiune, în timp ce copii își văd liniștiți de școală. Cred că asta așteaptă românii și de la liderii politici, și de la cei sindicali”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Sindicatele din învățământ au anunţat miercuri, după întâlnirea de la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă și cui alți reprezentanți ai Executivului, că nu au ajuns la un acord şi că greva generală din învăţământ va începe luni, 22 mai, la ora 8:00. Aceștia spun că opresc complet activitatea până când Guvernul decide majorarea salariilor.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

CITEȘTE ȘI:

Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Profesorii scot la tablă politicienii, GREVĂ GENERALĂ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment

Ligia Deca: „Încă sper că nu ajungem în situaţia în care GREVA de protest din învățământ să fie declanşată”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?