Ministerul Educației a precizat, într-un răspuns pentru Gândul, ce se va întâmpla de luni cu profesorii care nu vor să se alăture majorității dascălilor și să intre în grevă generală. Oficialii Ministerului Educației susțin că este necesar ca fiecare unitate de învățământ să comunice și să țină legătura, atât cu părinții copiilor care învață în școlile respective, cât și cu reprezentanții inspectoratului școlar.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, a spus că, zilele trecute, a făcut un apel către directorii școlilor să anunțe clar dacă în unitatea de învățământ pe care o conduc vor fi sau nu cursuri.
Cele mai mari nemulțumiri vin din partea părinților, care s-au plâns că nu-și pot lăsa copiii singuri acasă și că au nevoie să știe clar ce decizii se vor lua la nivel de școală.
Anunțul sindicatelor vine cu aproximativ o lună înainte de susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, precum și cu o lună înaintea încheierii anului școlar pentru restul elevilor.
Peste 100.000 de angajați din educație, potrivit sindicatelor, ar urma să intre, luni, în grevă generală, prima după 18 ani. Decizia vine pe fondul eșecului negocierilor dintre sindicatele din educație și Guvern, anunțat miercuri, de liderii sindicali, la Palatul Victoria.
Angajații din învățământ vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus, vineri, că se oferă să discute, în acest weekend, cu liderii de sindicat din învățământ.
Profesorii care nu participă la grevă, își continuă activitatea, prevede articolul 157 alin. (1) din Legea 367/2022 privind dialogul social.
Aceeași lege arată că angajații aflați în grevă trebuie să se abțină de la orice acțiune de natură să împiedice continuarea activității de către cei care nu participă la grevă.
„Pentru protejarea dreptului la educație al elevilor, unitățile de învățământ vor comunica părinților informațiile necesare pentru a se cunoaște gradul de afectare a capacității unității de învățământ de realizare a supravegherii elevilor, respectiv de desfășurare a cursurilor.
Totodată, conducerea unității de învățământ va comunica în permanență cu reprezentanții inspectoratului școlar privind participarea cadrelor didactice la acțiunile de protest și privind desfășurarea cursurilor. Având în vedere aceste condiții, menționăm că Ministerul Educației depune toate eforturile pentru ca procesul educațional să fie derulat fără sincope, în contextul actual”, arată oficialii ministerului, în răspunsul transmis Gândul.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a spus, pentru Gândul, că a făcut apel la directorii școlilor să comunice din timp părinților situația în cadrul unităților de învățământ pe care o conduc.
Acesta susține că cele mai multe probleme vor fi la ciclul primar, acolo unde părinții nu-și pot lăsa copii singuri acasă, tocmai de aceea au nevoie să afle din timp dacă în școala în care învață copilul sau copiii lor se va face sau nu carte.
Teoretic, un director responsabil ar trebui să comunice prin diriginți și prin învățătoare cu reprezentantul părinților pe clasă, respectiv cu ceilalți părinți și să le spună: în școala asta se face carte, în școala asta nu se face carte. De vineri, toți părinții ar trebui să știe care să vină și care să nu vină șa școală.
Mă refer, în general, la cei de la primar, că la gimnaziu și la liceu nu este problemă că stau singuri acasă. Dar, la nivel de ciclu primar este o problemă, pentru că sunt părinți care nu au cu cine să-i lase și așa măcar își pregătesc două-trei zile. Am făcut și o postare în care am scris că este necesar ca directorii să iasă și să discute cu liderii de sindicat, să spună cât personal este angajat în grevă, cât poate supraveghea”, a mai spus Iulian Cristache.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a transmis sindicaliștilor din educație că este dispus să discut, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învățământ și să facă împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Marcel Ciolacu a precizat că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă și are garanția că acesta „are o disponibilitate similară la dialog.”
Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea școlii, ci și în viețile a milioane de familii. Credința mea sinceră este că putem fi toți capabili să punem pe primul plan responsabilitatea și luciditatea. Există cu siguranță soluții la care putem ajunge cu calm și rațiune, în timp ce copii își văd liniștiți de școală. Cred că asta așteaptă românii și de la liderii politici, și de la cei sindicali”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Sindicatele din învățământ au anunţat miercuri, după întâlnirea de la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă și cui alți reprezentanți ai Executivului, că nu au ajuns la un acord şi că greva generală din învăţământ va începe luni, 22 mai, la ora 8:00. Aceștia spun că opresc complet activitatea până când Guvernul decide majorarea salariilor.
CITEȘTE ȘI: