Pescarii români de la Marea Neagră au ajuns în situația de a cere ajutorul Guvernului deoarece se tem să mai pescuiască noaptea din cauza minelor marine din apă, aduse de curenți tocmai din Ucraina. În plus, din cauza exerciţiilor militare din poligonul Midia, unde au loc trageri cu rachete şi tunuri de coastă, nici nu se mai poate ajunge în zona de pescuit.
De când a început războiul din Ucraina, problemele pescarilor români au crescut. Pescadoarele cu care ies în larg sunt vechi iar mijloacele sonore pe care le au nu le permit să detecteze la timp prezența minelor marine, care sunt din ce în ce mai multe. Uneori le este teamă să iasă în larg chiar și ziua. Se avertizează între ei așa cum pot și încearcă să găsească zone de pescuit sigure.
”Nu mai putem lucra noaptea, nu mai putem sta fără om la prova. Și ziua, când nu e mare vizibilitate, comandantul stă permanent atent. Nu avem cum să facem altfel și nu mai sunt aceleași tone de pește din cauza poligoanelor”, spune unul dintre pescarii de la Marea Neagră, potrivit antena3.ro.
”Suntem foarte stresați, suntem foarte speriați. Proprietarii de vapoare și de ambarcațiuni au mari probleme cu salariații, pentru că le este frică să iasă la pescuit. Oricând te poți trezi lângă barcă sau lângă vapor cu o mină. Până anunți autoritățile, până fugi din zonă, se poate întâmpla orice”, a declarat și Laurențiu Mirea, președinte FOPMN.
Pescarii cer intervenția Guvernului și solicită ajutoare precum și reduceri de taxe pe salarii așa cum se face în alte domenii de activitate. În plus, vor și ca legislația românească să fie armonizată cu cea europeană.
”De anul trecut, de când a început războiul este foarte greu la traularea rapanei. Era o cotă de 8.000 de tone si s-au traulat 2.000. E mai rău pentru că nu mai pescuiesc noaptea, le este teamă, minele sunt periculoase și nedectabile cu sonarele de la bord. Nu au sonare pentru ele. Doar vizual și e nevoie să pună o persoană cu binoclu pregătită pentru asta”, precizează Adrian Bilbă, inspector AMPA, pentru sursa citată.
În momentul de față, în apele europene, pescuitul cu traulere de fund este permis, în timp ce în apele românești legislația interzice această unealtă.