Prima pagină » Știri » Românii vor pune pe masă CARNE DE PORC, însă doar din export. Un alt focar de pestă porcină africană, în Timiș. Câți porci vor fi sacrificați

Românii vor pune pe masă CARNE DE PORC, însă doar din export. Un alt focar de pestă porcină africană, în Timiș. Câți porci vor fi sacrificați

Românii vor pune pe masă CARNE DE PORC, însă doar din export. Un alt focar de pestă porcină africană, în Timiș. Câți porci vor fi sacrificați

România pare că este din ce în ce mai asaltată de probleme, iar acum, în județul Timiș, 18.000 de porci urmează să fie sacrificați din cauza unui focar de pestă porcină africană.

Un focar de pestă porcină africană, apărut în județul Timiș, va duce la distrugerea a 18.000 porci din cea mai mare fermă comercială.

Reprezintă „aproape jumătate din efectivul de animale pregătite pentru sacrificare în fermele românești”, transmite șeful APCPR, Ioan Ladoși.

În curând, românii vor avea pune pe masă carne de porc, dar adusă din afara României.

„Chiar și numai dacă luăm în calcul acest focar la care ați făcut dumneavoastră referire, trebuie să remarcăm că reprezintă, de fapt, aproape jumătate din porcii care ar fi trebuit să fie sacrificați în abatoarele României. Aceasta este amploarea dezastrului.

Înseamnă că 14.000 porci, sau 18.000, sau câți vor fi, trebuie să fie aduși din import. Pentru că consumul este același, chiar este într-o creștere în România, or noi, ca producători autohtoni, nu mai avem sub nicio formă cum să acoperim necesarul și cererea internă de carne de porc”, a spus Ladoși.

Situația a ajuns în acest punct nefavorabil pentru că autoritățile sanitare-veterinare, timp de 6 ani, nu au reușit să intervină prompt și să limiteze extinderea focarelor.

„La acest moment, din datele pe care le deținem, aproximativ 93% din focarele din Uniunea Europeană se derulează în România. Asta este o cifră la începutul lunii mai. În plus de aceasta, din totalul de 73 focare în Uniunea Europeană, 69 au fost în gospodăriile populației din România.

Asta este situația, din păcate lucrurile merg într-o direcție pe care noi am bănuit-o, despre care noi am tras nenumărate semnale către autorități și lucrurile, din păcate, nu se schimbă”, a mai spus Ladoși, potrivit Digi24.ro.

„Îmi cer scuze pentru expresie, dar legea a fost castrată”

Acesta a criticat și forma finală a „Legii porcului”, promovată în cursul lunii trecute, și din care au mai rămas foarte puține dintre măsurile discutate cu medicii veterinari care activează în fermele comerciale.

„Din păcate, această lege s-a transformat radical de la momentul la care noi am participat cu sfaturile veterinarilor noștri, care sunt cei mai buni meseriași pe problema pestei porcine africane, iar, la felul în care a ieșit în mediul public și a fost publicată în Monitorul Oficial, pot spune, și îmi cer scuze pentru expresie, legea a fost castrată”, a mai spus Ladoși.

Conform datelor de pe site-ul Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, din 2017 și până în prezent în România s-au înregistrat 6.014 focare de pestă porcină africană la porcii domestici, 6.003 fiind stinse.

Cele mai numeroase au fost în gospodăriile populației, acolo unde crescătorii se conformează cu greu normelor sanitare, întreținând riscul de extindere a bolii.

Alte 7.214 cazuri de pestă porcină africană au fost înregistrate, în România, la mistreți.

În 17 mai 2023, data ultimului raport al ANSVSA, mai erau active 11 focare de pestă, iar între timp au mai apărut cel puțin două, cel de la ferma comercială din Timiș și un altul la o gospodărie din același județ, distribuite astfel: trei în Satu-Mare, două în Botoșani și câte unul în Iași, Dâmbovița, Ilfov, Maramureș, Mureș și Sălaj.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele