Ana Cătăuță: ”China folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale”

Ana Cătăuță: ”China folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale”
Publicat: 22/05/2023, 20:09

Deputata Ana Cătăuța a susținut duminică, în calitate de raportor al Sub-Comisiei privind Relațiile Trans-Atlantice pe China, că acest stat ”folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale”. Aflată în cadrul Adunării Parlamentare a NATO din Luxemburg, deputata PSD, Ana Cătuță a prezentat prima formă a raportului APNATO privind relația Alianței cu China, după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.

Conform acestui raport intitulat ”Rolul global al Chinei după războiului Rusiei împotriva Ucrainei”  ”speranțele conform cărora China ar putea juca un rol constructiv în restabilirea ordinii internaționale perturbate de războiul lui Putin s-au dovedit până acum zadarnice” susține Ana Cătăuță.

”China a ales de facto să se alăture Rusiei”

Deputata PSD a atras atenția în cadrul acestei întâlniri la nivel înalt, despre pericolul internațional reprezentat de cooperarea chinezo-rusă:

”China a ales de facto să se alăture Rusiei. Alăturându-se Rusiei, China folosește impulsurile imperialiste ale lui Putin pentru a lansa un atac sincronizat asupra ordinii internaționale existente, bazată pe reguli, pretinzând în același timp rolul unui intermediar onest în acest conflict.

China tratează Rusia ca pe un partener junior, a cărui poziţie globală redusă poate fi exploatată în avantajul său.

Trebuie să învățăm din greșelile din trecut, când unele dintre națiunile noastre – de prea multă vreme – închideau ochii la semnele autoritarismului agresiv crescând al Kremlinului și continuau să dezvolte dependențe de Rusia.

Prin urmare, este vital ca toți aliații să demonstreze solidaritate și să își asume partea echitabilă de responsabilitate pentru securitatea comună și pentru viitorul ordinii mondiale bazat pe reguli” a transmis Ana Cătăuță pe Facebook, în urma participării ca raportor al Adunării Parlamentare a NATO din Luxemburg.

”Trebuie să învățăm din greșelile făcute în raport cu Rusia”

Ana Cătăuță a făcut în prezentarea sa referire la greșelile Occidentului în raport cu Rusia, amintind perioada în care mediul internațional ”închidea ochii la semnele autoritarismului agresiv”:

”O concurență din ce în ce mai intensă cu China este cel mai probabil caracteristica dominantă a afacerilor globale în următoarele decenii și trebuie să fim pregătiți pentru aceasta. În același timp, ar trebui să angajăm în mod selectiv China în diferite probleme, cum ar fi controlul armelor, schimbările climatice și normele internaționale pentru spațiu, tehnologiile cibernetice și disruptive, astfel încât această competiție intensă să nu conducă la un conflict deschis.

Fostul prim-ministru australian Rudd a etichetat-o drept «Competiție strategică gestionată» cu China. Și anume, pentru a reduce riscul de escaladare periculoasă, trebuie să stabilim «paravane» și constrângeri convenite de comun acord, inclusiv înțelegerea clară a liniilor roșii ale celuilalt, promovarea transparenței și crearea spațiului pentru cooperarea strategică cu privire la provocările globale presante, cum ar fi schimbările climatice, pandemiile, neproliferarea nucleară și stabilitatea financiară globală.

Trebuie să învățăm din greșelile făcute față de Rusia, când unele dintre națiunile noastre – de prea multă vreme – închideau ochii la semnele autoritarismului agresiv crescând al Kremlinului și continuau să dezvolte dependențe de Rusia, care mai târziu s-au inversat.

Nu ar trebui să înlocuim o dependență cu alta” a concluzionat Ana Cătăuță, în calitate de raportor al Sub-Comisiei privind Relațiile Trans-Atlantice cu China, din cadrul Adunării Parlamentare a NATO.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandaluri în armata Ucrainei. General acuzat că a omorât „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”
Simona Halep, devastată după ce a primit vestea cutremurătoare: 'Dumnezeu să-l odihnească în pace!'
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem...
Noua Miss SUA este ofițer în armată și fiica unui muncitor migrant: „Trăiesc visul american”
💣 în showbiz! Bogdan Vlădău și Gina Chirilă au divorțat după 7 ani de mariaj!
Cum arată Ileana Lazariuc acum, la 42 de ani, și ce aliment mănâncă în fiecare...
Alimentul care creşte semnificativ riscul de demenţă. Românii îl adoră: "O dată la 2-3 zile,...
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6...
Primele declarații ale Nadiei Comăneci și ale Ecaterinei Szabo, după ce Anei Bărbosu i s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
De ce se moare, de fapt, pe E85? Accident provocat de o banală baltă pe...
Nadia Comăneci a cerut explicaţii arbitrilor după finala de la proba de sol de la...
Totul se va schimba! A fost găsită TEHNOLOGIE din Epoca Bronzului
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să aibă acest document. Scrie în Codul Civil
Viața la bloc. Gestul care îi scandalizează pe vecini. Legea nu-i iartă pe făptași
„Ți-a făcut chestia asta?” Maria le-a dezvăluit fetelor ce s-a întâmplat, de fapt, între ea...
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
Monica Tatoiu, mare jucătoare de cărți în tinerețe! „Poker jucam pe dezbrăcate. Am jucat și...
Lucian Cristescu, dezvăluirile care aruncă în aer scena festivalului UNTOLD: "Au fost teribil de manipulați"
BANCUL ZILEI: O tânără blondă se teme că soțul ei are o aventură. Nervoasă, merge...
De ce tot mai puține cupluri chineze aleg să se căsătorească?