Premierul României, Nicolae Ciucă, a spus, marți, despre greva profesorilor aflată în desfășurare, că „nu poate fi aplicată o simplă formulă pentru a rezolva probleme care trenează de atâția ani”,
„Am discutat cu reprezentanții sindicatelor, atât la nivelul Ministerului Educației, în echipă, la nivelul Guvernului, cu președintele Camerei Deputaților, la nivelul Legislativului, și cu reprezentanții coaliției, pentru a avea un dialog cât se poate de onest și de a face în așa fel încât să se înțeleagă că nu sunt doar vorbe și că ne-am asumat ca învățământul să reprezinte prioritatea națională numărul 1”, a spus premierul Nicolae Ciucă, marți.
Șeful Executivului a punctat faptul că, în acest an și jumătate de guvernare, „am făcut orice a fost posibil ca învățământul să primească bani mai mulți”
„În 2022, bugetul educației a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca după atâția ani să putem să venim cu o soluție într-un moment și să spunem că am rezolvat totul. Nu poate nimeni să-și asume nimeni că printr-o simplă formulă aplicată la un sistem în continuă evoluție putem să rezolvăm problemele care trenează de atât de mulți ani”, a afirmat Nicolae Ciucă, prezent la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare destinate sprijinirii sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică.
Potrivit sursei citate, „sunt două priorități la nivel național: sistemul de educație și cel de sănătate”.
„Este foarte clar pentru noi toți că nu putem vedea profesorii în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noștri – elevi sau studenți în bănci sau în amfiteatre. Nu cred că în momentul de față putem rezolva problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal, (…) astăzi vom continua dialogul cu asociația părinților, a elevilor și, pe bază de dialog, vom rezolva problema. Fac apel la sindicate și la cadre didactice să înțeleagă măsurile pe care le-am luat”, a adăugat liderul de la Palatul Victoria.
Șeful Executivului a amintit că luni au fost votate, în Parlament, Legile Educației.
„Este cel mai dezbătut pachet legislativ din România. Trebuie să le punem în aplicare și să facem în așa fel încât, până la începutul anului școlar, legile să intre în funcțiune.
Ne-am angajat și am decalat întreg procesul de elaborare a Legii Salarizării, prin se elimină inechitățile și se aduce învățământul pe locul care i se cuvine. Am găsit resurse pentru a asigura acele bonificații pentru debutanți în învățământ. Este în dezbatere publică proiectul de HG, proiectul de OUG. Am înțeles probleme personalului auxiliar și al celui nedidactic.
Celelalte chestiuni pe care le-am discutat cu liderii de sindicat sunt foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față, în condițiile în care România, pentru a beneficia de fonduri europene în continuare, (…) avem o țintă de deficit pe care trebuie să o îndeplinim. Nu putem spori, în acest moment, cheltuielile pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și, odată ce am pierdut controlul pe deficit, nu ne mai putem îndeplini obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă pe care nu știu cine o va controla.
Eu mă apropii de sfârșitul mandatului și nu ar fi corect, onest sau principial, să predau un mandat care să aibă probleme. Oricum sunt probleme, nimeni nu ne dă o situație rezolvăm să o guvernăm. O astfel de chestiune nu aș putea să o fac pentru că nu ar fi nici principial, nici onest”, a conchis Nicolae Ciucă.