Amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) cu 7.000 de lei pentru că nu a emis – în 30 de zile – certificatul de urbanism pentru un bloc cu 5 etaje în cartierul Primăverii, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și-a anunțat o nouă ”victorie” în mediul online. Judecătoria Sectorului 5 al Capitalei a anulat – în primă instanță – procesul-verbal din data de 25 noiembrie 2022, iar edilul a punctat că ”justiția ne dă dreptate”. Numai că sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, iar avocatul Radu Dinulescu devoalează scenariul prin care Nicușor Dan mută atenția de la fondul problemei.
Reprezentanții ISC i-au explicat lui Nicușor Dan că a fost sancționat pentru nerespectarea termenului de emitere a certificatului de urbanism ”și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism ”pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii” – toate detaliile AICI. În același timp, primarul general al Capitalei a fost acuzat că afirmațiile ”repetate” la adresa ISC sunt ”tendențioase” și ”de natură calomnioasă”.
Nicușor Dan continuă ”lupta” cu ISC și a transmis că ”Inspectoratul de Stat în Construcții refuză sa verifice legalitatea” Planului Urbanistic Zonal (PUZ) ”Primăverii 1”, continuând să susțină că dreptatea este de partea sa.
”Justiția ne dă dreptate în cazul Primăverii 1, unde s-a dat un PUZ pentru construcția unui bloc pe spațiul verde. De 7 luni, Inspectoratul de Stat în Construcții refuză sa verifice legalitatea acestui PUZ. În schimb, ne-a amendat pe noi pentru că nu am emis certificatul de urbanism pentru bloc. Ieri, instanța a anulat această amendă”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a declarat că scenariul se repetă, iar Nicușor Dan anunță ”victorii” acolo unde, de fapt, nu sunt.
Mai mult, edilul nu a menționat nici că sentința dată de Judecătoria Sectorului 5 nu este definitivă, iar fondul problemei este cu totul altul.
”Lucrurile sunt mult mai simple decât le explică Nicușor Dan și în cu totul altă lumină. Acolo nu s-a judecat ceva privind legalitatea PUZ-ului Primăverii 1, așa cum spune primarul general, respectiv «Instanța ne dă dreptate”. Aceasta este o interpretare fără niciun fel de bază legală. Ce s-a întâmplat acolo, de fapt? Nicușor Dan a refuzat să dea, cu obstinație, un certificat de urbanism în vederea construirii către titularul dreptului de proprietate.
Legea spune că el este obligat să emită certificat de urbanism, iar dacă nu emite certificatul de urbanism Inspectoratul de Stat în Construcții este obligat să aplice sancțiunea prevăzută de Legea 50/1991 a construcțiilor.
Un primar nu poate să facă tot ceea ce vrea. Administrația se face în baza principiului formalismului. Gândiți-vă că ne-am duce să ne facem o nouă carte de identitate și că, având toate actele, funcționarul de la ghișeu spune că nu ne putem face buletin pentru că în săptămâna respectivă nu vor să elibereze documentul.
Ceea ce a atacat Nicușor Dan a fost procesul-verbal de control al ISC, care – constatând că au trecut cele 30 de zile în care el, conform legii, trebuia să emită certificat de urbanism, și putea să scrie ce dorea el acolo, nu prevederile din certificat atrag amenda, ci lipsa emiterii certificatului de urbanism – l-a amendat cu 7.000 de lei”, explică avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
În continuarea explicațiilor sale, avocatul Radu Dinulescu precizează că anularea unui astfel de proces-verbal de amendă se poate face pe chestiuni de formă, în cazul în care, spre exemplu, unele date nu au fost scrise corect.
Pe fondul acestei probleme – PUZ Primăverii 1 – ISC are dreptatea de partea sa, conchide avocatul Radu Dinulescu.
”Nicușor Dan a atacat procesul-verbal și instanța a anulat procesul-verbal. Până la motivarea instanței, nu știm dacă această anulare a fost pe formă, pentru că un proces-verbal de amendă poate fi anulat și pentru că nu sunt scrise corect unele date, de exemplu numele contravenientului, funcția, dacă nu există martori, sunt multe elemente de formă care pot duce la anulare.
Evident, nu pe fond. Fiindcă, pe fondul chestiunii, ISC are dreptate. Cum facem dovada? Sunt 25 de atacuri ale lui Nicușor Dan împotriva a 25 de procese-verbale de amendă, mare parte din ele au fost câștigate de ISC, în fond, la Judecătoria Sectorului 5. Două dintre ele eu fost câștigate și în recursul lui Nicușor Dan, la Tribunalul București. În acest condiții, instanța nu poate să aplice o dublă măsură.
Categoric, acest proces-verbal a fost anulat pe chestiuni de formă. Vor fi îndreptate, nu e vreo victorie a lui Nicușor Dan. În instanță, obiectul litigiului nu l-a reprezentat legalitatea PUZ Primăverii 1, pe care el Nicușor Dan îl contestă, cu toate că a fost votat de Consiliul General, spunând că acolo ar fi o zonă verde”, precizează avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
”Care zonă verde pe Primăverii 1? Toți știm că este o suprafață betonată pe care acum este un restaurant, o terasă. Care zonă verde, ce visează el o zonă verde? Nu există nicio zonă verde. Acolo a fost tot timpul construit, din 1938, a existat o casă demolată de comuniști. Nici măcar din punct de vedere istoric nu este zonă verde acolo, este prima proprietate de pe strada Primăverii. Totul a fost construit unitar, de la numărul 1 la numărul 56, până intră în Eliade”
Avocatul Radu Dinulescu
Practic, mai spune avocatul Radu Dinulescu, aceste ”victorii” anunțate de Nicușor Dan nu există, iar postările de pe Facebook sunt destinat exclusiv celor care, încă, îl mai susțin.
Numai că Nicușor Dan ar fi trebuit să pună la loc banii pe care i-a plătit, până acum, din bugetul public, cu toate că a fost amendat pe ”persoană fizică”.
”Acestea nu sunt victoriile lui Nicușor Dan. Omul acesta nu are cum să ne spună că el a făcut 60 de kilometri de șosea asfaltată, că a asfaltat jumătate din București, că a dat apă caldă, că a făcut curat în parcuri, că a adus bani la buget. Nu are cum să spună astfel de lucruri, nu a făcut nimic.
În instanță, Nicușor Dan mai cere și 400 de autorizații emise de primarul Sectorului 2. Este incredibil!
Se adresează doar susținătorilor săi, tocmai de aceea postează pe Facebook. De ce nu spune că a pierdut 16 litigii din 25 cu ISC? Știți ce mă așteptam să spună Nicușor Dan? Ca cetățean, de data aceasta, mă așteptam ca pentru cele 16 litigii pierdute să pună la loc banii pe care i-a plătit – din bugetul public! – pentru fiecare amendă primită. De ce nu ne anunță și asta pe Facebook? A plătit o contravenție «pe persoană fizică», pe Nicușor Dan Daniel, din banii noștri, 7.000 de lei înmulțit cu cel puțin 25 de amenzi, dacă nu chiar 30.
Asta ar trebui să anunțe Nicușor Dan pe Facebook. Anunță că a mai câștigat un proces, nici nu e definitivă sentința și nici nu are vreo legătură cu fondul problemei. Ca primar, nu mă pot manifesta așa, să nu dau certificate de urbanism și autorizații. Dacă îl clonăm pe Nicușor Dan, vor lua și alții acest model, cei care ne fac cărți de identitate, pașapoarte, ofițerul de Stare Civilă nu va dori să ne căsătorească din cauză că nu are chef în acea săptămână… Administrația nu se face după chef, se face după lege”, încheie avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Reprezentanții ISC consideră că primarul general al Capitalei nu face decât să se ”autovictimizeze”, însă – ceea ce este mult mai grav – ”interpretează în mod eronat” acțiunile de control întreprinse de ISC.
O altă acuzație gravă pe care ISC i-o aduce lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, este aceea că ”dezinformează cetățenii Capitalei”.
”Domnul primar general al Capitalei, prin anunțul de marți, nu face decât să se autovictimizeze și să interpreteze în mod eronat, așa cum dorește domnia sa de fiecare dată, acțiunile de control ale ISC care se finalizează și cu aplicarea de sancțiuni contravenționale.
Mai mult decât atât, domnul primar general dezinformează cetățenii Capitalei asupra acțiunilor ISC care, în timpul controalelor efectuate la Primăria Municipiului București nu a făcut altceva decât să-și îndeplinească atribuțiile conferite de legislația în vigoare în domeniu. Condițiile în care se poate construi în Cartierul Primăverii, și nu numai, sunt stabilite exclusiv de Primăria Municipiului București care, prin certificatul de urbanism eliberat face cunoscute solicitantului informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente, în conformitate cu planurile urbanistice și regulamentele aferente.
Dacă domnul Nicușor Dan susține că PUZ – str. Primăverii 1 este nelegal, atunci de ce refuză punerea la dispoziția ISC a documentației, regulamentului și avizelor solicitate, pentru a se putea face verificările corespunzătoare?”, se întreabă reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții.
Citește și:
Programele Fundației ”Nouă ne pasă”, accesate de peste 16.000 de elevi