Prima pagină » Actualitate » Primul Muzeu Național al Romilor va fi înființat la București. Ce se va găsi în interiorul noului lăcaș de cultură

Primul Muzeu Național al Romilor va fi înființat la București. Ce se va găsi în interiorul noului lăcaș de cultură

Primul Muzeu Național al Romilor va fi înființat la București. Ce se va găsi în interiorul noului lăcaș de cultură

La București va fi înființat primul muzeu al minorității rome din România. Deocamdată nu există însă și clădirea în care va funcționa acest așezământ cultural. Imobilul va fi pus la dispoziție gratuit de Guvern, din fondul public al statului. Inițiativa aparține reprezentantului romilor din Parlament, deputatul Cătălin Zamfir Manea, iar proiectul a fost deja adoptat într-o primă formă de Senat.

Conform inițiatorului, Muzeul Romilor va prezenta și promova contribuția acestei minorități la civilizația României și va proteja de uitare memoria victimelor robiei, a deportaților în Transnistria sau celor care au suferit în urma discriminării și rasismului, oarecum pe același tipar ca Muzeul Holocaustului.

Muzeul Național de Istorie și Cultură a Romilor din România va fi înființat în București într-un imobil care va fi pus la dispoziție de Guvern. Inițial, primele colecții de piese și documente istorice vor fi donate de Asociația Partida Romilor Pro-Europa, de alte instituții publice sau private.

De asemenea Muzeul va colabora, în vederea achizițiilor, cu Arhivele Naționale ale României și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Obiecte de artă, fotografii, tablouri și documente vor proveni din colecții private din România sau străinătate. Până acum, au mai fost organizate proiecte pentru promovarea istoriei, culturii și civilizației rome, chiar un muzeu virtual sau unele itinerante, dar niciunul permanent, un muzeu în adevăratul sens al cuvântului.

Un muzeu ca oricare altul

Activitățile noului lăcaș cultural vor fi aceleași cu ale oricărui alt muzeu de istorie sau artă, inclusiv lucrări de cercetare sau promovare a comunității rome din țară. Cât despre lucrări meșteșugărești, de la fier la aur, muzeul poate aduna adevărate comori.

Finanțarea va fi asigurată din bugetul de stat, din fonduri proprii sau donații. Managementul muzeului va numit de președintele Agenției Naționale pentru Romi cu avizul Grupului Parlamentar la Minorităților Naționale din Cameră.

Citiți AICI textul integral al acestui proiect.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și