Angajații din CFR amenință cu greva generală și implicit blocarea activităților care se desfășoară pe șinele de cale ferată începând cu 1 iulie dacă Guvernul nu ia măsuri pentru rezolvarea problemelor din sistem.
Astăzi, sute de angajați de la CFR Călători și CFR Infrastructură vor organiza o acțiune de protest în fața Ministerului Transporturilor, pornind de la ora 10:00.
Scopul acestui protest este de a cere creșteri salariale și de a atrage atenția asupra faptului că, până în prezent, CFR nu a primit aprobarea pentru bugetul de venituri și cheltuieli.
Această lipsă de aprobare a bugetului împiedică investițiile în noi garnituri, reparații și îmbunătățirea condițiilor pentru călători.
Angajații amenință că vor declanșa o grevă generală dacă guvernanții nu iau măsuri pentru rezolvarea problemelor. Mai mult, ei nu exclud posibilitatea de a bloca activitatea pe șine începând cu 1 iulie, ceea ce ar genera haos în transporturi în plin sezon estival.
Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, atrage atenția asupra unei situații alarmante în industria feroviară.
„Un mecanic debutant primește un salariu minim pe economie, în timp ce în întreaga Uniune Europeană salariile mecanicilor se situează între 3.000 și 5.000 de euro. De asemenea, ne confruntăm cu o lipsă de fonduri pentru achiziționarea de piese de schimb pentru locomotivele și vagoanele aflate în circulație. Pe măsură ce se apropie sezonul estival, dorim să evităm situațiile în care suntem înjurați. Numărul locomotivelor avariate depășește semnificativ numărul celor reparate”, spune el.
Aproximativ 700 de mecanici de locomotivă de la CFR Călători vor lua parte la protestul de luni. De asemenea, începând cu data de 20 iunie, angajații de la CFR Infrastructură vor începe și ei să organizeze proteste. Sindicaliștii au anunțat că pe 26 iunie va avea loc un miting comun pentru a-și exprima nemulțumirea.
Ultima grevă generală la calea ferată a avut loc în decembrie 2021, la scurt timp după ce Sorin Grindeanu a preluat postul de ministru al Transporturilor.
Motivele grevei au fost legate de nemulțumirea ceferiștilor de stat față de amânarea aplicării întregului Statut al personalului feroviar până la data de 1 ianuarie 2023. Această decizie a fost luată printr-o manevră guvernamentală pe care protestatarii au considerat-o nefavorabilă. Astfel, pe data de 20 decembrie, angajații CFR au oprit lucrul. Totuși, în urma negocierilor purtate pe parcursul acelei zile, protestul a fost încheiat și circulația trenurilor a fost reluată.
În prezent, există posibilitatea ca Sorin Grindeanu să se confrunte cu a doua grevă la CFR în timpul mandatului său.