Organizăm, de ani şi ani, în cadrul „Festivalului Internațional Adrian Păunescu”, așezat din 2013 și până azi în Craiova tinereții celui care îmi este tată, un concurs de poezie liber. Un concurs care nu are niciun fel de opreliști, care iese în evidență tocmai prin lipsa de restricții, prin dorința de a se așeza printre rânduri deja scrise, în semn de victorie.
Regulamentul ne este principala dovadă:
„Concursul de poezie își propune să acorde o șansă scriitorilor care încă mai cred că talentul nu este un defect, ci o armă împotriva degradării generale la care asistăm de atâta vreme încoace. Pentru că Adrian Păunescu a refuzat mereu îngrădirea libertății de exprimare, concursul se adresează tuturor cetățenilor români, indiferent de vârstă sau de experiența lor literară. Singurii care sunt rugați să nu se înscrie în concurs sunt cei care, la ediții anterioare, au câștigat Marele Premiu.
Pentru a participa, trimiteți maximum 3 poezii, însoțite de un alt fișier cu o scurtă prezentare și datele personale (numele și prenumele din actul de identitate, data nașterii, profesia, adresa, telefonul și e-mailul), la adresa [email protected]
Poeziile pot fi trimise doar în perioada 15 mai-18 iunie 2023.
Rezultatele vor fi anunțate în cadrul Festivalului Internațional Adrian Păunescu, ediția a IX-a, care va avea loc la Craiova, pe 21, 22 și 23 iulie 2023, și apoi vor fi publicate în revista „Flacăra lui Adrian Păunescu”.
*Orice abatere de la regulamentul acestui concurs poate atrage descalificarea autorului. Rezultatele concursului nu pot fi contestate, având în vedere că notarea juriului este, la fel ca orice altă poezie, un act subiectiv.”
Ani la rând, citind și notând în orb poezii, lăcomindu-mă să amestec toate stilurile și toate metaforele într-o singură diplomă, am simțit cât de departe pot merge oamenii, atunci când sunt lăsați să scrie.
Sigur că am mai primit și reclamații, deși regulamentul prevede clar că orice notă pe care jurații o acordă este, ca orice drept la visare, un act deloc matematic, am mai primit și cuvinte urâte, de la oameni care credeam că respiră prin vers doar din întâmplări miraculoase, dar am supraviețuit, datorită celorlalți, premianți și pierzători, și mă așez astăzi cu bucurie în fața unor coli albe de hârtie, așteptând concurenții celei de-a noua ediții de Concurs Internațional de Poezie.
Scrieți, îndrăzniți să scrieți! Cum spunea Adrian Păunescu: „Asupra voastră las acest blestem,/ca-n viața voastră, orice-ar fi să fie,/prin orice răni ar fi să-ntârziem,/Să nu vă despărțiți de poezie!”. Am primit blestemul, genetic, și l-am transformat în concurs de poezie. Ce binecuvântare!
Citește și:
Dezordinea din viața celor ordonați