Din 2024, indemnizațiile pentru creșterea copilului s-ar putea indexa automat cu rata inflației. Această nouă modificare a legislației în domeniu se află într-un nou pachet de măsuri referitor la ajutorul de stat pentru copii.
Cuantumul indemnizației lunare ar trebui să fie 85% din veniturile nete obținute de părintele care ar urma să îngrijească bebelușul în ultimii 2 ani înainte de nașterea acestuia, dar nu mai mult de 11.325 de lei. Concediul de maternitate ar fi cel mult doi ani. Altfel, rămâne în vigoare obligația tatălui, de a petrece cel puțin două luni din tot acest timp împreună cu bebelușul, evident nu în perioada de alăptare.
Conform noilor propuneri aflate în dezbatere în Parlament, din 2024, cuantumul indemnizației lunare prevăzute ar trebui să urce la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 din ultimii doi ani anteriori datei de naștere a copilului.
Mai important, tot de la aceeași dată, ianuarie 2024, indemnizația pentru creștere a copilului se poate indexa anual din oficiu cu rata medie anuală a inflației.
Indemnizația lunară nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință. Iar cuantumul maxim net al acesteia nu poate fi mai mare de 11.325 lei.
Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicat de INS. În situația în care rata anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoarea a indemnizației lunare.
Stimulentul pentru întoarcere la muncă înainte de terminarea perioadei legale a concediului de maternitate, stimulentul de inserție, cum este cunoscut, va fi, la rândul său, indexat anual, din oficiu, cu rata inflației, începând cu 1 ianuarie 2024. Suplimentar, cuantumul stimulentului de inserție se poate majora prin hotărâre de guvern, nemaifiind necesară o dezbatere parlamentară.
Valoarea stimulentului de inserție diferă de momentul întoarcerii la job:
Indemnizația de 650 de lei se păstrează pentru următoarele categorii de persoane:
Stimulentul de inserție ar putea fi majorat la 1.707 lei lunar, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea vârstei de un an a copilului, respectiv doi ani în cazul copiilor cu dizabilități. Acest cuantum se acordă până la împlinirea a doi ani, respectiv trei ani în cazul copiilor cu dizabilități.
Stimulentul de inserție ar putea fi majorat la 739 de lei lunar, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea vârstei de un an a copilului, respectiv doi ani în cazul copiilor cu dizabilități.
Citiți AICI integral noile propuneri legislative referitoare la indemnizațiile pentru creșterea copilului
CITIȚI ȘI:
10 pași ca să primești indemnizația pentru creșterea copilului