VIDEO | Mitingul profesorilor s-a încheiat, greva din educație continuă. ”Nu cerșim, ne vrem doar drepturile. Nu putem să trăim cu salarii de mizerie”

Publicat: 30/05/2023, 21:05

Mii de angajați din învățământ veniți din toată țara au protestat marți în Capitală. După ce au manifestat în Piața Victoriei, au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Cu toții și-au scandat ore în șir nemulțumirile și au sperat că vor fi găsite soluții la problemele din învățământ, pentru a se putea întoarce în școli. A fost însă doar o zi de noi negocieri la Palatul Victoria fără succes și o discuție la Palatul Cotroceni cu președintele, care le-a transmis că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor, dar că va gira un acord politic privind rezolvarea în viitor a problemelor salariale. Concluzia celei de-a șaptea zi de grevă a fost transmisă prin vocea protestatarilor: ”Trebuie să continuăm, nu cedăm! Grevă generală!”

Protestatarii au venit în fața sediului Guvernului cu nenumărate pancarte pe care erau scrise diferite mesaje:”Nouă, carduri sociale/ Vouă, pensii speciale”, „Nu suntem oi. Suntem profesori”, „Visați școală ca afară/ Și noi avem burta goală”. Alții au venit cu cruci din lemn pe care au scris, simbolic, „România educată”.

Cruce ce simbolizează ”decesul” proiectului „România educată”

Mirela Darie, educator în învățământul special, consideră că soluțiile pe care guvernanții le-au propus pentru angajații din educație sunt jignitoare, în condițiile în care mulți se descurcă acum foarte greu cu salariul pe care îl au.

„Soluțiile sunt jignitoare. Noi nu am venit aici să cerșim. Noi ne vrem drepturile, vrem să renunțăm la programul Edusal, de exemplu. Eu sunt profesor cu gradul didactic tip unu luat cu nota zece. Nu pot să beneficiez de drepturile salariale conform gradului pentru că programul acesta Edusal m-ar face să pierd două, trei milioane la salariu dacă s-ar aplica. Așa că sunt plătită în continuare la gradul doi. Pentru ce am muncit să ajung pe o altă treaptă salarială ca să nu iau nimic, să nu beneficiez de nimic? E dreptul meu, conform legii.

Nu cerem altceva decât drepturile. Vrem să arătăm Guvernului cum se face școala în România. Am adus aici o parte, nu toate, că n-am cum, să vă arăt bonuri de materiale didactice luate pentru școală, pentru copii. Să nu mai spună lumea că nu ne interesează soarta copiilor. Noi nu lucrăm doar patru ore. Acasă lucrăm pe curentul nostru, pe laptopul nostru, pe apa noastră”, a spus educatoarea.

„Susțin greva până la capăt. Voi pleca din țară dacă nu se găsesc soluții”

Deși îi este greu să trăiască fără salariul din această lună, educatoarea spune că susține greva și în următoarea perioadă.

„Mă descurc foarte greu, ținând cont că sunt mamă singură, soțul meu este decedat. Sunt mama a doi copii, unul care trebuie să dea acum examenul de capacitate, dar care mă susține, celălalt, clasa a 11-a. Oricât aș fi de patrioată, orice aș încerca să fac, dacă după această grevă nu se rezolvă nimic, înseamnă că trebuie să urmez sfatul copiilor mei: «Mama, dă-ți demisia, vindem tot și plecăm din țară!» Fac orice, ca orice mamă, pentru copilul meu. Noi, profesorii, ca și medicii, ca și orice altă profesie din lumea asta, nu suntem niște ființe așa independente, fără familii, fără copii, fără probleme de zi cu zi. Toți avem nevoie de un dinte, toți avem nevoie de un medic, toți avem nevoie de un pantof în picioare, de un pix. Nici pixuri nu ne dau. Ceaușescu, când am început eu, în fiecare an școlar, la începutul anului școlar, dădea un caiet studențesc pentru actele pe care le aveam de făcut și un pix. Ăștia nici măcar pix nu ne dau!

Greva o susțin până la capăt. Până la capăt, chiar dacă nu iau bani, nu știu ce mănânc, oricum nu mai am dinți. Bani de dinți nu mai am., asta e. Sunt profesoară, dar asta sunt. Oricum mănânc numai iaurt și ciorbică”, a mai spus Mirela Darie.

Elena Dumitrașcu, profesoară de 35 de ani și licențiată în numeroase domenii, consideră că guvernanții nu înțeleg că România este „poporul pe care ei nu-l mai ascultă de multă vreme”.

Profesorii sunt oameni care servesc această națiune. Fără profesori, tot ceea ce există în România, nu ar exista. Și medicul, și muncitorul sunt formați de profesori. Profesorii sunt oamenii care au demnitate, care țin la demnitate. De 30 de ani, noi nu mai suntem respectați. Este foarte dureros că ajungem noi, cei care formăm destine, să ne cerem în stradă drepturile.

Voucherele nu sunt o soluție pentru personalul din învățământ. În învățământ, se străduiesc împreună și secretarii, și contabilii, și oamenii de serviciu. Toți împreună suntem o echipă și muncim pentru binele acestei țări. Se pare că guvernanții noștri nu pot înțelege că țara înseamnă poporul pe care ei nu-l mai ascultă de multă vreme.

Sunt decenii în care calitatea învățământului românesc, actul educațional sunt periclitate de nealocarea fondurilor adecvate unui învățământ de performanță. Ce înseamnă performanță? Dedicația profesorului fără susținere financiară, și aici mă refer nu doar la salariile profesorului, veșnic vehiculate, deși sunt mai mult decât umilitoare. Și profesorii au făcut același număr de ani de facultate ca și cei care au terminat facultatea de drept.

Cei care își aleg această misiune – pentru că eu nu o văd ca pe un meserie – este un om educat. Nu avem nevoie să ni se reproșeze că i-am lăsat pe elevi. Noi suntem aici pentru elevi, pentru viitorul lor, pentru că noi deja suntem persoane care am trecut prin această viață. Eu lucrez în învățământ de 35 de ani. Sunt licențiață în istorie, filosofie, sunt licențiată în teologie, am susținut și am un titlu universitar dobândit la Universitatea din Atena. Sunt maestru în arte al Universității din Atena și prestez într-o școală generală și la un colegiu tehnic din orașul Sibiu. Nu are o problemă locul meu de muncă cu ceea ce însemn eu ca persoană, dar am demnitate și vreau să-mi fie respectată”, a spus profesoara Elena Dumitrașcu.

„Nu mâncăm, nu dau copiilor să mănânce, dar trebuie să se rezolve situația”

Mariana este fochist de aproape 30 de ani și câștigă 2.500 de lei lunar. Deși pe timpul grevei, nu își ia salariul, la fel ca și colegii ei care protestează, nu se gândește să renunțe.

„Suntem într-o situație foarte grea. Eu sunt cadru nedidactic, sunt muncitor calificat fochist. Nu suntem mulțumiți de salarii. Eu sunt mamă a doi copii, văduvă și trebuie să-mi întrețin copiii și să plătesc apartamentul. Nu pot, cu 2.500 de lei, să-mi întrețin familia. Am băiat la facultate, este foarte greu.

Nu mâncăm, nu dau copiilor să mănânce, dar trebuie să se rezolve situația. În această situație, nu putem să acceptăm un salariu de mizerie. Am 26 de ani vechime. Vreau vechimea să mi se dea, vreau sporurile”, a mai spus aceasta.

În Piața Victoriei s-au strâns și mai mulți elevi, care au protestat alături de cadrele didactice.

„Am ieșit astăzi în stradă pentru a susține profesorii, pentru că este foarte important să-i susținem în astfel de momente grele, în care nimeni nu știe exact ce o să se întâmple. Suntem aici să îi susținem în totalitate, pentru că este o chestie extraordinar de importantă, să ne arătăm suportul față de oamenii care ne formează pe noi ca oameni. Sincer, îmi este puțin frică, pentru că avem mediile neîncheiate la școală, dar asta este, sunt aici să îi susțin și să trecem peste momentul acesta greu”, a spus o elevă.

„Am ieșit în stradă pentru a susține profesorii în lupta lor pentru un sistem de învățământ corect, cu salarii decente și condiții de muncă adecvate pentru aceștia. Nu pot să spun că este dificil pentru noi. Spre exemplu, eu sunt clasa a 8-a și, da, există o îngrijorare în legătură cu ce se va întâmpla cu examenele, însă ține de Guvern și de Ministerul Educației să rezolve problema cu examenele.

Greva profesorilor este foarte bună și trebuia să se întâmple demult. Consider absolut necesară această grevă, după atât timp în care salariile și condițiile de muncă au rămas neschimbate. Susținem profesorii în mod necondiționat și sperăm ca greva să nu se oprească până când salariile lor și condițiile de muncă vor fi rezolvate.

Examenele vor fi date poate cu o mică decalare. Ar putea fi amânate, dar vor fi date și Ministerul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru ca acestea să fie susținute”, a spus un elev.

„Profesorii sunt responsabili pentru generațiile care urmează și, ca să atingem acel viitor pe care ni-l dorim, trebuie să-i motivăm financiar și trebuie să-i susținem, să-i respectăm și să le mulțumim pentru tot efortul pe care îl depun în fiecare zi pentru noi”, a afirmat o studentă.


CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO. Klaus Iohannis, discuții cu sindicaliștii din Educație care participă la amplul protest din Capitală: „Președintele girează un acord”

VIDEO | Mii de angajați din învățământ au protestat la Guvern și Parlament. ”Am salariul mai mic decât un șofer, nu pot să plătesc teancul de facturi”

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar