Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, CONDAMNATĂ la 11 ani de închisoare. A pretins că are tehnologia „minune” care detectează instant diabetul

Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, CONDAMNATĂ la 11 ani de închisoare. A pretins că are tehnologia minune care detectează instant diabetul
Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes - Foto: Profimedia Images
Publicat: 31/05/2023, 08:32

Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, a intrat marți într-o închisoare din Texas, unde și-ar putea petrece următorii 11 ani pentru patru capete de acuzare de fraudă legate de eșecul start-up-ului său de testare a sângelui pentru depistarea rapidă a unor boli precum diabetul.

Holmes s-a prezentat marți la închisoarea federală din Bryan, Texas, care adăpostește între 500 și 700. Sosirea ei la penitenciar a fost confirmată de Biroul Federal al Penitenciarelor din Statele Unite.

La începutul acestei luni, un judecător american i-a ordonat lui Holmes, fostului său iubit și partener de afaceri, fostul șef de la Theranos, Ramesh „Sunny” Balwani, să plătească 452 de milioane de dolari victimelor.

Balwani, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat pentru 12 capete de acuzare de fraudă și conspirație într-un proces care a început la două luni după ce s-a încheiat cel al lui Holmes. În prezent, el execută o pedeapsă de aproape 13 ani într-o închisoare din sudul Californiei.

Împreună, cei doi sunt acuzați că au păcălit unii dintre cei mai bogați și mai proeminenți investitori din lume – printre care magnatul media Rupert Murdoch și fostul secretar al Trezoreriei SUA George Shultz – să sprijine Theranos.

Agitația din jurul acestei presupuse descoperiri a ajutat Theranos să strângă aproape un miliard de dolari de la investitori entuziasmați, să adune un consiliu de administrație influent, printre care se numără foști membri ai cabinetului prezidențial George Shultz, Henry Kissinger și James Mattis, și l-a transformat pe Holmes într-o senzație în Silicon Valley, cu o avere evaluată pe hârtie la 4,5 miliarde de dolari în 2014.

Firma, evaluată ulterior la 9 miliarde de dolari, a promis că deține o tehnologie care ar putea detecta afecțiuni precum diabetul cu doar câteva picături de sânge. Cu toate acestea, tehnologia nu a funcționat niciodată. Compania s-a prăbușit în cele din urmă în 2018.

Holmes a recunoscut că a făcut greșeli la Theranos, dar a negat cu fermitate că a comis infracțiuni în timpul celor șapte zile de mărturie în timpul procesului său.

La un moment dat, ea a povestit juriului despre faptul că a fost abuzată sexual și emoțional de Balwani în timp ce acesta o controla în moduri care, potrivit ei, i-au întunecat gândirea. Avocatul lui Balwani a negat cu fermitate acuzațiile lui Holmes, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care au fost judecați separat, potrivit BBC.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...