Care sunt beneficiile muncii de la distanță: Există și dezavantaje? (P)

Care sunt beneficiile muncii de la distanță: Există și dezavantaje? (P)
Publicat: 31/05/2023, 16:22
Actualizat: 31/05/2023, 16:56

Într-o perioadă în care tot mai mulți oameni au reînceput munca de la birou, există încă interes pentru joburile remote. După trei ani în care oamenii au lucrat în special de acasă, revenirea la birou i-a făcut pe specialiștii din domeniul HR să se întrebe care este soluția mai bună.

Părerile sunt împărțite, iar un studiu realizat la început de 2023 a arătat că aproape un sfert dintre români își doresc să lucreze exclusiv de acasă, în timp ce pentru 28.3% idealul este un sistem hibrid. În orice caz, companiile arată mai multă flexibilitate pentru sistemul de muncă remote, mai ales că pentru ele vine și cu diminuarea unor costuri.

Drept urmare, e de înțeles cumva de ce în 2022 au fost publicate pe site-urile de specialitate cu 490% mai multe anunțuri de muncă remote în comparație cu anul 2019. Cu siguranță există numeroase avantaje, dar sunt și unele părți negative, pe care le vom dezbate în rândurile următoare.

Timp suplimentar pentru noi

De departe, cel mai mare avantaj atunci când lucrezi de acasă este economisirea unei mari perioade de timp, mai ales dacă programul anterior includea deplasări la orele de vârf. Cei care locuiesc în marile orașe și lucrează de la birou simt pe pielea lor ce înseamnă deplasarea către și de la birou la aceste ore. Spre exemplu, București ocupă locul 19 în topul celor mai aglomerate orașe din lume.

Studiul a arătat că bucureștenii pierd în fiecare an 91 de ore în trafic pentru a se duce și a se întoarce de la locul de muncă. Fenomenul este răspândit la nivel mondial, motiv pentru care locuitorii din Londra pierd 156 de ore, cei din Chicago 155 de ore, iar cei din Paris 138 de ore.

Găsirea unui loc de parcare este iarăși o problemă pentru mulți angajați, iar transportul în comun este și el aglomerat la orele de vârf. România are doar 1.3 milioane de locuri în parcările publice, la aproximativ 10 milioane de autoturisme. Așadar, e de înțeles de ce durează atât de mult. Lucratul de acasă nu aduce doar economii de timp, ci și de bani, având în vedere că nu vei mai fi nevoit să plătești combustibilul.

Se poate lucra oriunde te-ai afla, cât timp ești conectat la Internet

Nu e neapărat să lucrezi de acasă. Dacă angajatorul îți permite, o poți face de oriunde te-ai afla. Spre exemplu, nomazii digitali obișnuiesc să stea o perioadă într-un loc, apoi se mută într-o altă țară și tot așa, în timp ce lucrează. Cei mai mulți preferă zona din Asia de Sud-Est, unde costurile cu cazarea și mâncarea sunt ceva mai mici.

Sunt multe domenii în care se poate accepta o astfel de activitate, cel mai populare fiind în IT, marketing și social media. Ba mai mult, sunt și jucători profesioniști de poker care adoptă munca de la distanță, din moment ce ei au nevoie doar de o conexiune la Internet pentru a accesa siteurile preferate de online poker. Cei mai mulți își fac programul așa cum doresc, pot juca la mai multe mese în același timp și se opresc atunci când consideră că este cazul.

Vei fi mai odihnit

Cel mai probabil, având în vedere că nu vei mai fi nevoit să te trezești atât de dimineață, vei avea mai mult timp pentru odihnă. Iar acest lucru va avea mai multe beneficii deoarece vei avea mai multă energie. În plus, vei avea timp și de un mic dejun propice, în condițiile în care mulți oameni fac totul pe fugă când lucrează de la birou. Iar timpul de dimineață poate fi utilizat și pentru a petrece mai mult timp cu cei dragi.

Există și dezavantaje

Nu totul este perfect atunci când lucrezi remote. Mai ales când o faci exclusiv de acasă, partea de socializare s-ar putea să îți lipsească destul de mult. În munca de birou interacționezi uman cu ceilalți colegi, ședințele sunt mai productive, iar partea socializare este și ea bifată din plin în pauzele aferente. În plus, având în vedere că ședințele se vor ține prin intermediul unor aplicații ca Google Meets ori Zoom, s-ar putea ca în munca remote să apară și diverse provocări în realizarea sarcinilor de zi cu zi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandaluri în armata Ucrainei. General acuzat că a omorât „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”
Simona Halep, devastată după ce a primit vestea cutremurătoare: 'Dumnezeu să-l odihnească în pace!'
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem...
Noua Miss SUA este ofițer în armată și fiica unui muncitor migrant: „Trăiesc visul american”
💣 în showbiz! Bogdan Vlădău și Gina Chirilă au divorțat după 7 ani de mariaj!
Cum arată Ileana Lazariuc acum, la 42 de ani, și ce aliment mănâncă în fiecare...
Alimentul care creşte semnificativ riscul de demenţă. Românii îl adoră: "O dată la 2-3 zile,...
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6...
În ce zile trebuie să stea românii acasă, pentru a-și primi deciziile de recalculare a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
De ce se moare, de fapt, pe E85? Accident provocat de o banală baltă pe...
Nadia Comăneci a cerut explicaţii arbitrilor după finala de la proba de sol de la...
Totul se va schimba! A fost găsită TEHNOLOGIE din Epoca Bronzului
Statul vrea banii românilor. Sunt obligați să plătească. Marcel Boloș: Fentează statul
Descoperirea secolului. Toată Planeta fierbe
Carmen Bruma a pozat topless la vârsta de 47 ani. Cât de bine arată soția...
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
Monica Tatoiu, mare jucătoare de cărți în tinerețe! „Poker jucam pe dezbrăcate. Am jucat și...
Lucian Cristescu, dezvăluirile care aruncă în aer scena festivalului UNTOLD: "Au fost teribil de manipulați"
BANCUL ZILEI: O tânără blondă se teme că soțul ei are o aventură. Nervoasă, merge...
„Piramida Lunii” din Teotihuacan este aliniată cu Soarele solstițiului, susțin cercetătorii