După ce profesorii din întreaga țară au intrat în grevă de peste o săptămână, și Federația Sanitas anunță o grevă japoneză începând cu 7 iunie.
Sindicaliștii din Sănătate renunță, momentan, la protestul cu peste 15.000 de oameni, însă amenință cu grevă generală la final de iunie dacă revendicările nu le vor fi ascultate.
”Consiliul Național a luat act de fapul că autoritățile, la presiunea Sanitas și prin negociere directă cu reprezentanții Federației Sanitas, au identificat soluții funcționale care pot conduce la rezolvarea, în perioada imediat următoare, a revendicărilor noastre:
• Deblocarea angajărilor în cele două sisteme;
• Alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații;
• Adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și Asistență Socială;
• Revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din Sănătate implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;
• Finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate;
• Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
În consecință, Consiliul Național a decis că Sanistas va menține o presiune continuă asupra autorităților decidente ca avertisment că membrii noștri nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicările sistemelor de Sănătate și de Asistență socială”, se arată într-un comunicat pe pagina de Facebook a Sanitas.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu crede că se va ajunge la grevă generală. ”Nu cred că în Sănătate va fi vorba de o grevă. Nu ne dorim așa ceva. Abordarea noastră este responsabilă, în limitele legii. Cred că lucrul ăsta e cel care contează, alături de transparență, onestitate și bună credință în dialog”, spune Alexandru Rafila.