Prima pagină » Actualitate » Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Am văzut o mare stabilitate în Guvern în ultimele luni. Suntem foarte mulțumiți de situația actuală

Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Am văzut o mare stabilitate în Guvern în ultimele luni. Suntem foarte mulțumiți de situația actuală

Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Am văzut o mare stabilitate în Guvern în ultimele luni. Suntem foarte mulțumiți de situația actuală

Ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a afirmat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că stabilitatea politică este importantă în România și a afirmat că, din fericire, ”nu ne aflăm în mijlocul unei crize politice”.

Întrebată ce ar însemna o criză politică și o criză guvernamentală în România pentru guvernul SUA, având în vedere situația din regiune, războiul din Ucraina și instabilitatea din regiune, ambasadorul Statelor Unite la București a declarat în acest moment există stabilitate politică, lucru apreciat de către SUA.

”Ei bine, din fericire, nu ne aflăm în mijlocul unei crize. Am văzut o mare stabilitate în guvern în ultimele luni și am văzut capacitatea de a lua decizii și de a adopta o poziție clară în diferite probleme, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina. Deci cred că apreciem poziția clară, în conformitate cu valorile occidentale și în concordanță cu apartenența României atât la UE, cât și la NATO și cu parteneriatul strategic cu Statele Unite. Așa că suntem, cred, foarte mulțumiți de situația actuală și ne bucurăm să vedem stabilitatea în politică”, a declarat Kavalec.

În ce privește rotativa guvernamentală și modul în care va arăta viitorul guvern, Katheleen Kavalec a precizat că acest lucru ”depinde de partidele care au ajuns la acord. Au avut un plan și, bineînțeles, dacă vor să schimbe planul, asta depinde de ei. Dar, vreau să spun, suntem în contact cu ambele părți”.

Întrebată dacă, în opinia sa, guvernul de la Budapesta desfășoară acțiuni revizioniste în România, Kavalec a răspuns că „fiecare guvern din UE aderă la un set de principii care sunt în concordanță cu baza pe care au aderat la UE, respectând integritatea teritorială a fiecăruia, forma de guvernământ a fiecăruia. Deci cred că depinde de Ungaria, la fel ca orice altă țară din UE, să respecte sistemul politic dintr-o altă țară”.

În ce privește contractele marilor partide cu presa în afara campaniei electorale, ambasadoarea SUA crede că e necesară transparență în ce privește finanțarea.

„Chiar dacă nu urmăreau să controleze mass-media, cu siguranță că mass-media care primește finanțare va fi dornică să vadă că finanțarea continuă și, chiar dacă nu este vorba de cenzură activă, autocenzura devine un risc. Așadar, acesta este unul dintre motivele pentru care solicităm transparență în ceea ce privește finanțarea, dar, de asemenea, cred că ar trebui să existe limite sau că nu este o bună practică să vedem acest tip de finanțare, care, din câte înțeleg, a crescut în timp și cred că nu este cu siguranță o tendință corectă”, spune Kavalec.

Cristian Pantazi: Vom începe cu grevele și mișcările de protest care sunt foarte importante pe agenda României în acest moment. Ce părere aveți despre aceste mișcări de protest din România care au cuprins mai multe sectoare bugetare, educație, sănătate, ordine publică, transporturi?

Kathleen Kavalec: Ei bine, bineînțeles că susținem dreptul oamenilor de a protesta și este minunat că într-o democrație oamenii au dreptul să iasă în stradă și să își facă cunoscute opiniile. Evident, aceste greve sugerează că există îngrijorări în anumite sectoare. Sănătatea și educația sunt întotdeauna importante pentru cetățeni, așa că urmărim împreună cu toți ceilalți să vedem care sunt preocupările și cum sunt abordate aceste probleme de către guvern.

Cristian Pantazi: Credeți că aceste greve și proteste pun în pericol rotația guvernamentală, schimbarea guvernului, în sensul că riscă să nu aibă loc?

Kathleen Kavalec: Nu prea am niciun comentariu în această privință. Adică, cred că, alături de toată lumea, urmărim să vedem care ar putea fi impactul, va trebui să vedem.

Dan Tăpălagă: Vă întreb altfel, doamna ambasador. Credeți că rotația guvernamentală ar trebui să aibă loc în termenii conveniți, adică urmează un prim-ministru PSD?

Kathleen Kavalec: Cred că depinde de partidele care au ajuns la acord. Au avut un plan și, bineînțeles, dacă vor să schimbe planul, asta depinde de ei. Dar, vreau să spun, suntem în contact cu ambele părți. Am lucrat atât cu guvernul, cât și cu parlamentul.

Și cred că ne concentrăm pe relația noastră, pe obiectivele strategice și pe valorile pe care le împărtășim. Așa că sunt încrezătoare, după ce am avut multe discuții de ambele părți, că linia generală de politică externă va continua. Așadar, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu guvernul, indiferent de formatul în care se va ajunge.

Dan Tăpălagă: A fost un fel de dezbatere în România, dacă partidul maghiar UDMR ar trebui să rămână la guvernare. Ce părere aveți despre asta?

Kathleen Kavalec: Din nou, cred că depinde de partide. Ele au fost alese. Ele trebuie să stabilească aranjamentele între ele.

Dan Tăpălagă: Recent am avut vizita președintelui Ungariei, Katalin Novak în România. A fost o vizită privată. Credeți că guvernul de la Budapesta desfășoară acțiuni revizioniste în România?

Kathleen Kavalec: Ei bine, vreau să spun că eu cred că fiecare guvern din UE aderă la un set de principii care sunt în concordanță cu baza pe care au aderat la UE, respectând integritatea teritorială a fiecăruia, forma de guvernământ a fiecăruia. Deci cred că depinde de Ungaria, la fel ca orice altă țară din UE, să respecte sistemul politic dintr-o altă țară.

Cristian Pantazi: Să ne întoarcem puțin la situația politică din România. Ce ar însemna o criză politică și o criză guvernamentală în România pentru guvernul SUA, având în vedere situația din regiune, războiul din Ucraina, instabilitatea, instabilitatea cronică din Bulgaria, și așa mai departe?

Kathleen Kavalec: Ei bine, din fericire, nu ne aflăm în mijlocul unei crize. Din câte îmi dau seama, am văzut o mare stabilitate în guvern în ultimele luni și am văzut capacitatea de a lua decizii și de a adopta o poziție clară în diferite probleme, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina. Deci cred că apreciem poziția clară, în conformitate cu valorile occidentale și în concordanță cu apartenența României atât la UE, cât și la NATO și cu parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Așa că suntem, cred, foarte mulțumiți de situația actuală și ne bucurăm să vedem stabilitatea în politică.