Piața mondială a grâului este puternic influențată de Rusia, care prin oferta făcută controlează prețurile la nivel global.
Practic, bucurându-se de o recoltă uriașă, rușii au „inundat” piața grâului, ceea ce a determinat o scădere constantă a prețurilor.
Potrivit Le Monde, la Bursa de Valori din Chicago, contractul de referință pentru soiul de grâu de iarnă SRW (Soft Red Winter Wheat) a scăzut marți, 30 mai, la cel mai de jos nivel din 2021 încoace.
Iar aceeași tendință este vizibilă și pe piața europeană.
Miercuri, 31 mai, prețul grâului se tranzacționa în scădere, la 216 euro/tonă, cu livrare în septembrie; prețul este pe bursa Euronext.
Scăderea prețului la grâu trage în jos și porumbul, care a coborât sub 214 euro/tonă pentru livrare anticipată (în iunie), după cum remarcă specialiștii.
Ce face Rusia, care are o recoltă uriașă de grâu, estimată undeva la 100 de milioane de tone, conform mai multor surse? Continuă să-și vândă recolta la prețuri foarte mici, provocând prăbușirea burselor.
Potrivit firmei SovEcon (Rusia), unul din marii jucători de pe piața grâului, stocurile încă prezente în silozurile din Federația Rusă sunt de două ori mai mari decât media pe ultimii cinci ani.
În 2023, exporturile de grâu din Rusia ar putea fi cu 23% mai mari decât cele din 2022. Cu alte cuvinte, prețurile mondiale vor fi supuse în continuare presiunii exercitate de oferta Moscovei.
România ocupă locul 2 în topul importatorilor şi exportatorilor de grâu în sezonul 2022 – 2023.
Importurile de grâu ale României au fost de 0,89 milioane de tone, iar exporturile, 3,96 milioane de tone. Pe de altă parte, la porumb, România a fost pe primul loc în rândul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a şi importat 1,34 milioane de tone.
În România, fermierii au de înfruntat condiţii mai puţin favorabile, după ce competiţia grânelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci când preţurile internaţionale erau totuşi mai ridicate decât în prezent.
Influenţa transporturilor din Ucraina, parţial resimţită la nivel local, a generat nemulţumirea agricultorilor locali.
Acordul european de plată a unor compensaţii a oferit doar o soluţie de calmare temporară.
Pentru 2023, în România, producţia de grâu de anul acesta e anticipată la 10 milioane de tone, cu peste 10% faţă de anul anterior. Totodată, mulți se aşteaptă ca producţia de porumb să crească cu 50% faţă de nivelul foarte coborât, de 7,5 milioane de tone, al anului trecut.