Organizația Națiunilor Unite (ONU) a propus ca Kievul, Moscova și Ankara să înceapă discuțiile pentru a permite tranzitul îngrășămintelor agricole rusești prin Ucraina, în încercarea de a salva acordul semnat de Ucraina, Rusia și Turcia care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
În acest context, ONU propune extinderea acordului, convenit în iulie anul trecut, pentru a include mai multe porturi ucrainene și alte mărfuri, a declarat o sursă apropiată de discuții, sub protecția anonimatului, pentru Reuters.
Rusia a acceptat recent o prelungire cu două luni a acordului, dar a transmis că acesta va înceta în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere în ceea ce privește exporturile rusești de cereale și îngrășăminte.
Ucraina și Turcia ar fi fost de acord cu propunerea ONU, menită să îmbunătățească operațiunile în coridorul de export de cereale din Marea Neagră, dar Rusia nu a răspuns încă, a mai informat sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat pentru Reuters că discuțiile privind acordul continuă.
„După cum vă amintiți, secretarul general a prezentat părților câteva idei pentru a îmbunătăți și facilita activitatea Centrului Comun de Coordonare și pentru a discuta și problema exportului de îngrășăminte, care face parte din acord. Discuțiile continuă”, a declarat Dujarric.
ONU și Turcia au intermediat discuțiile pe acest subiect dintre Moscova și Kiev, în iulie anul trecut, cu scopul de a combate criza alimentară mondială, agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia.
ONU a înaintat „un apel oficial către liderii Ucrainei, Turciei și Rusiei, a venit cu o propunere privind un algoritm reciproc avantajos pentru a îmbunătăți radical” activitatea din coridorul de export, a declarat sursa pentru Reuters.
„Ucraina și Turcia și-au confirmat disponibilitatea de a lucra la algoritmul propus de secretarul general. În același timp, din 30 mai, Rusia nu și-a dat acordul”, deși ar avea de câștigat dacă ar accepta propunerea, mai arată sursa citată.
Oficialii ucraineni au transmis că, de la jumătatea lunii aprilie, Rusia a „restricționat în mod nerezonabil” activitățile agreate prin acord.
Rusia a negat acest lucru și a îndemnat toate părțile să deblocheze tranzitul amoniului rusesc prin portul ucrainean Pivdennyi, de lângă Odesa.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că blochează orice activitate la Pivdennyi, 1,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene neputând fi exportate.
O sursă guvernamentală de rang înalt din Ucraina a declarat pentru Reuters că Kievul va lua în considerare posibilitatea de a permite tranzitul amoniului rusesc pe teritoriul său, cu condiția ca acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră să fie extins pentru a include mai multe porturi ucrainene și o gamă mai largă de mărfuri.