VIDEO | Ligia Deca, ANUNȚ despre salariile dascălilor. Ce spune ministrul despre prelungirea anului școlar. „Rugăm profesorii să ne ajute”

VIDEO | Ligia Deca, ANUNȚ despre salariile dascălilor. Ce spune ministrul despre prelungirea anului școlar. Rugăm profesorii să ne ajute
Ministrul Educației, Ligia Deca / Sursa foto: Facebook
Publicat: 02/06/2023, 12:20
Actualizat: 02/06/2023, 13:38

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă,  clarificări în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ. Oficialul a avut un mesaj clar pentru profesori, în contextul grevei din învățământ, care i-a adus pe mulți dintre elevi în imposibilitatea de a-și susține examenele de sfârșit de an.

Ministrul a declarat că este foarte important să se dea predictibilitate elevilor, prin reîntoarcerea cadrelor didactice și a copiilor în sălile de clasă. Dacă nu, mărturisește ministrul, va trebui „să ne gândim la prelungiri.”

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să finalizăm anul școlar în bune condiții”

Ministrul Ligia Deca a explicat că salariul mediu brut în educaţie creşte spre 8.500 de lei.

„Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la școală. (…) Ultimele săptămâni au reprezentat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm cu toții că profesorii au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea noastră, a guvernanților și a întregii societăți.

Apreciem solidaritatea profesorilor în ultimele săptămâni. Profesorii au nevoie de salarii decente şi merită mai mult respect din partea guvernanţilor şi a întregii societăţii. Munca personalului şcolii este una esenţială. Întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere.

La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din învăţământ cresc. Niciun salariu nu scade”, a spus ministrul Ligia Deca.

Ministrul Educației a dezmințit unele informații apărute în spațiul public, legate de avizul Consiliului Legislativ pentru OUG 53.

„Joi, au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”, a afirmat ministrul Educației.

„Salariul de bază pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă”

Ministrul Educației a mai spus că OUG 53 de majorare a salariilor angajaților din învățământ a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar de Ziua Copilului, ”pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri”.

O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este că salariile vor scădea. Confuzia este: pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5. Salariul de bază pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită. (…)

Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7 -20%, indemnizaţia pentru zonele izolate este de 20%, sporul pentru solicitare neuropsihică – 20%. (…)

Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut. Este în acest moment, după adoptarea OUG 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional”, a mai spus Ligia Deca.

OUG 53 a fost adoptată joi, de Guvern, însă liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi de majorarea salarială propusă prin actul normativ, anunţând că greva declanşată în 22 mai va continua.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare, realizată etapizat

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut, vineri, precizări în legătură cu OUG 53 şi cu modul în care Guvernul a răspuns solicitărilor sindicaliştilor, prezentând inclusiv un pasaj amplu din Nota de fundamentare a actului normativ.

Cărbunaru a precizat că Guvernul a îndeplinit solicitările sindicaliştilor, fiind acordate majorări salariale de 1.000 de lei brut pe lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic.

De asemenea, pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind acordarea unui salariu la nivelul salariului mediu brut pe economie pentru debutanţi sau asistent universitar, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind majorările salariale din învăţământ.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an.

Dan Cărbunaru a precizat că Ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament, pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.


CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO. Klaus Iohannis, discuții cu sindicaliștii din Educație care participă la amplul protest din Capitală: „Președintele girează un acord”

VIDEO | Mii de angajați din învățământ au protestat la Guvern și Parlament. ”Am salariul mai mic decât un șofer, nu pot să plătesc teancul de facturi”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații