Cabanierii din stațiunea gorjeană Rânca amenință cu proteste, după ce au aflat că Transalpina nu se deschide curând.
„Vă salut dragi iubitori ai Râncii, Transalpinei și a produselor tradiționale din zonă! După cum știm, Transalpina a rămas închisă în ciuda insistențelor unor politicieni și mai ales a prefectului de Gorj Iulian Popescu! Drept urmare, cei mai năpăstuiți de această decizie, sunt proprietarii de hoteluri, pensiuni și cabane din Rânca, activitatea noastră depinzând de deschiderea Transalpinei pentru a ajunge turiștii în Ranca! Pentru acest fapt, Asociația investitorilor din Rânca, roagă pe domnul prefect sa analizeze cauzele care au dus la refuzul deschiderii Transalpinei!
1.Trebuie verificat de ce nu s-au montat de peste 15 ani, câteva plase de susținere în 3 sau 4 zone pentru a proteja drumul de păcatul unor bolovani sau zăpadă!?
2. Trebuie verificat de ce nu sau format zilnic echipe din angajații SDN Gorj, care să verifice și sa îndrepte sau să înlocuiască indicatoarele cu probleme!?
3. Trebuie verificat de ce se lucra maxim 4- 5 ore pe zi și nu minim 8 ore, inclusiv sâmbătă, dacă se dorea deschiderea?!
4. De ce nu sau deszăpezit câteva parcări pentru ca turiștii sa poată opri pentru filmări, poze sau chiar o bătaie cu zăpadă!?
Trebuie căutat vinovatul care trebuia sa facă aceste verificări, deoarece noi înregistrăm pierderi în continuare din această cauză, iar nimeni nu răspunde, dar toți își iau salariile în continuare sau banii pe dezăpezire, dar numai noi pierdem!?
În acest sens, dle prefect, va vom trimite și o notificare din partea Asociației!”, este mesajul lui Constantin Pânescu, președintele cabanierilor din Rânca.
O comisie din cadrul CNAIR a efectuat acum câteva zile o revizie speciala pe DN 67C, tronsonul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului, pentru a verifica dacă sunt indeplinite condițiile de deschidere a circulației în siguranță.
Comisia a decis ca nu sunt îndeplinite condițiile pentru deschiderea în siguranță a circulației pe Transalpina. Încă sunt zone unde există riscul ca zăpada acumulată pe versanți să cadă pe partea carosabilă.
Pe anumite porțiuni de versant sunt și roci instabile care nu pot fi îndepărtate deocamdată din cauza cantităților mari de zăpadă.
În plus mai sunt sectoare de drum pe care încă nu au putut fi montate parapete și indicatoare.