Un elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoşani, a transmis o scrisoare-manifest care îndeamnă la susţinerea profesorilor care participă la greva generală.
Documentul subliniază faptul că ministrului Educației, Legia Deca să demisoneze pentru haosul pe care l-a creat în sistemul de educație și, de asemenea, cere urgent găsirii unei soluţii pentru a remedia sistemul educaţional falimentar care a generat o cifră îngrijorătoare pentru școala românească – 42% de analfabeţi funcţional.
Într-o intervenţie televizată, elevul Ştefan Alexoaie a explicat că prin această iniţiativă încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că legile din România sunt folosite împotriva cetăţenilor, aşa cum se întâmplă în prezent cu profesorii care sunt umiliţi de clasa politică aflată la guvernare.
„Am observat că legile au început să fie folosite ca arme împotriva cetăţenilor, şi cred că acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru profesori, elevi sau părinţi. Legile ar trebui create pentru a sprijini democraţia şi pentru a fi utilizate în beneficiul cetăţenilor. Nu poţi ca guvernanţi să emiţi o ordonanţă de urgenţă în miezul nopţii şi să pună în pericol vechimea profesorilor, schimbând regulile jocului în timp ce aceştia erau deja în grevă.
Considerăm că este o sfidare din partea guvernanţilor, o jignire adusă acestei profesii de cadru didactic când aceştia au fost nevoiţi să negocieze cu persoane care au ajuns în poziţii suspecte şi, în acelaşi timp, dorim să cerem în mod public demisia doamnei ministru al Educaţiei, Ligia Deca.
Tu ca și guvernanți în momentul în care ți-ai plagiat teza de doctorat nu poți să fii pus să negociezi la masă cu niște profesori care au studiat mult mai mult pentru a ajunge în această meserie, care au un examen de titularizare pe care îl dau, chiar acest examen are un cuprins mult mai mare decât au citit unii politicieni în toată viața lor și am identificat acest lucru chiar în mesajul public pe care l-am dat”, spune elevul.
Ștefan Alexoaie a solicitat demisia ministrului Educației în urma implementării recente a Legii „România educată”, promovată intens de către autorități, care a contribuit la haosul actual din sistemul de învățământ.
„Eșecurile și problemele actuale din sistemul educațional, de care Legea Deca este responsabilă și ar fi trebuit să le prevină, ne determină să cerem public demisia”, a declarat Alexoaie.
Elevii sunt solidari cu profesorii și, în ceea ce privește amânarea examenului de Bacalaureat, Alexoaie a menționat că aceștia sunt de acord cu această măsură, dacă aceasta ar conduce la o victorie pentru profesori.
„Suntem dispuși să acceptăm amânarea examenului de Bacalaureat dacă acest lucru ar aduce o victorie profesorilor, o victorie asupra sistemului de învățământ. Nu dorim anularea examenului și nu cred că se va ajunge acolo, dar credem că este mai important să contribuim pentru a avea de câștigat întregul sistem de învățământ, deoarece și noi vom beneficia de pe urma acestuia”.
Alexoaie a subliniat importanța susținerii profesorilor în acest moment crucial pentru învățământul românesc și a avertizat că greva nu poate fi oprită în acest stadiu. Renunțarea profesorilor ar avea consecințe grave asupra sistemului de învățământ din România și ar crea o disfuncționalitate în democrație, consideră acesta.
„Elevii cu potențial nu vor mai dori să rămână în țară atunci când vor vedea că guvernanții nu sunt dispuși să ofere nimic, nici măcar atunci când facem o grevă de asemenea amploare. Trebuie să fim solidari cu profesorii, nu doar noi, ci întreaga societate, întreaga țară. În plus, există și manipulări în masă, cum ar fi speculațiile privind anularea anului școlar sau a examenelor. Acestea sunt doar presiuni asupra părinților, iar noi dorim să tragem un semnal de alarmă în acest sens”.
În ceea ce privește elevii care doresc să urmeze studii universitare în străinătate, Alexoaie a informat că aceștia ar trebui să se adreseze Inspectoratelor școlare pentru a găsi soluții rapide și pentru a coordona numărul de elevi interesați și facultățile la care aceștia doresc să aplice. De asemenea, el a menționat că majoritatea facultăților au avut perioade de depunere a dosarelor înainte de declanșarea grevei, iar în prezent ar fi necesară doar completarea acestora, potrivit B1TV.
Federaţiile sindicale din Educaţie anunţă că vor continua greva şi consideră prea mici majorările salariale care se propun de către Guvern.
„Este hotărârea colegilor noștri în unitățile de învățământ preuniversitar. Chiar după ce s-a analizat Ordonanța de Urgență care a fost promovată de Guvernul României, fără a exista un acord din partea noastră, colegii noștri consideră că rezultatele nu sunt cele așteptate de ei, iar în privința viitoarei grile de salarizare care ar trebui să facă obiectul Legii unitare de salarizare nu există niciun fel de garanție.
Atâta timp cât referirea la salariul debutantului cu studii superioare apare doar într-o notă de fundamentare care nu are nicio putere din punct de vedere juridic. Este doar un document care însoțește o ordonanță de urgență. Ei trag concluzia în momentul de față că de fapt politicienii ezită să își ia angajamentul în folosirea acestui reper când se va discuta despre Legea unitară de salarizare”, spune președinte Federația Spiru Haret, Marius Nistor.