Ziua Mediului și neutralitatea climatică, obiectiv prioritar al UE

Ziua Mediului și neutralitatea climatică, obiectiv prioritar al UE
Ziua Mediului și neutralitatea climatică
Publicat: 05/06/2023, 10:15
Actualizat: 05/06/2023, 10:35

Ziua Mondială a Mediului — sărbătorită anual pe 5 iunie — încurajează spre acțiune pentru protecția mediului. Condus de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și desfășurat încă din 1973, este un eveniment menit să stimuleze cetățenii și decidenții spre conservare. Anul 1972 a fost de cotitură — dacă ne referim la politicile internaționale de mediu —, întrucât ONU a organizat o primă mare conferință dedicată problematicilor de mediu, în Suedia, punând astfel subiectul pe agenda publică.

Chiar dacă astăzi ideea de summit-uri și congrese despre mediu ne fac să ne gândim de multe ori la procese întârziate poate, la birocratizarea unor măsuri urgente pentru conservare, de atunci, milioane de oameni din zeci de țări participă la activități destinate conservării și îmbunătățirii protecției mediului, la campanii de informare, de igienizări, dezbateri, concursuri și conferințe.

Începând din 1987, Ziua Mediului este găzduită în fiecare an de o altă țară unde se desfășoară activitățile oficiale. 2023 este dedicat soluțiilor contra poluării cu plastic, iar evenimentele sunt găzduite de Cote D’Ivoire în parteneriat cu Olanda.

Iar unul dintre obiectivele mari ale UE legate de protecția mediului îl reprezintă neutralitatea climatică până în 2050. Asta înseamnă nu doar reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, dar și protejarea a tot ce ne înconjoară – de la păduri la apă, sol și aer. În tandem cu misiunea asta importantă asumată din 2019, îți recomandăm 10 articole InfoClima numai bune de rumegat și procesat de Ziua Mondială a Mediului.

1. 105 ANI DE CONVIEȚUIRE CU PLASTICUL. În linie cu tematica de anul acesta a Zilei Mondiale a Mediului, un articol care ne arată cum am ajuns, practic, să fim, să avem plastic în mai orice e construit de om. Dacă în 1950, la nivel global se producea 1.5 milioane tone de plastic, în 2018 am produs 359 de milioane de plastic. În fiecare an, aproximativ 42.000 de tone de microplastice ajung în mediu în urma utilizării produselor care le conțin. Se estimează că în apele de suprafață ale continentului european ajung anual aproximativ 176.000 de tone de microplastice produse neintenționat ca rezultat al unei uzuri din bucațile mari de plastic.


2. PĂCATUL ORIGINAR ȘI SISTEMUL DE MANAGEMENT AL DEȘEURILOR. Continuăm în aceeași notă. România ar fi trebuit să construiască 30 de unități menite să gestioneze managementul deșeurilor în paralel cu închiderea a 150 de gropi de gunoi municipal și 1.500 de gropi de gunoi ilegale până în anul 2015. Din păcate, infrastructura necesară pentru atingerea acestor obiective nu a putut fi construită în România nici măcar până în 2020, astfel am ratat toate țelurile asumate prin acordul de aderarea la capitolul managementul deșeurilor. Deși tentant să considerăm lipsa fondurilor ca principala cauză a acestui progres lent, se pare că adevăratul motiv este eficiența redusă a structurii administrative ce ar putea transpune cu succes strategia națională de management a deșeurilor.


3. CE NE SPUN COPACII DESPRE TRECUTUL (ȘI VIITORUL) CLIMATIC? Studiul inelelor anuale ale arborilor ne permite să reconstituim și să analizăm variabilitatea climatică interanuală de la an la an, dar și variabilitatea decadală, multidecadală sau centenară. În acest sens arborii sunt ca niște cronicari foarte atenți care stochează informațiile climatice relevante de-a lungul vieții lor și ne pot spune mai multe despre modul în care schimbările climatice au influențat ritmul și modul de creștere a copacilor. Hint: cronologiile arborilor bazate pe inelele anuale pot fi extinse în trecut până la mii de ani, folosind lemn mort (subfosil) păstrat în pereții clădirilor relicte sau recuperat din pietriș, mlaștini sau sedimente lacustre.

4. POLUAREA AERULUI ȘI SĂNĂTATEA PUBLICĂ: UNDE SUNTEM? Deși situația poluării în Europa s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 10 ani, peste 400.000 de oameni încă mor prematur din cauza poluării. România se afla pe locul 8 la numărul de decese premature cauzate de poluarea din combustibili fosili, Bucureștiul fiind pe locul doi în topul orașelor cu cele mai mari costuri de sănătate cauzate de poluare. Peste 8.7 milioane de oameni au murit în 2018 din cauza poluării cu combustibili fosili, un număr semnificativ mai mare decât au sugerat cercetările anterioare, precum Povara globală a bolilor. Altfel spus, poluarea aerului cauzată de arderea combustibililor fosili a fost responsabilă pentru aproximativ 1 din 5 decese la nivel mondial în 2018. 


5. INFLUENȚA OAMENILOR ASUPRA CALITĂȘII APELOR. Conform raportului modial ONU privind dezvoltarea apei World Water Development, consumul de apă din întreaga lume crește cu 1% în fiecare an din 1980. Aproximativ 40% din populația mondială suferă de lipsa apei. Conform unei estimări, până în 2050, aproximativ una din patru persoane va locui într-o țară cu deficit de apă. Ca să putem înțelege mai bine calitatea apelor, am creat proiectul Strop de rouă, o soluție de monitorizare și  informare cu privire la o serie de parametri fizico-chimici. Informațiile și datele prelevate deservesc cetățenii interesați direct de calitatea apelor (fie că sunt pescari sau consumatori de apă de izvor), dar pot reprezenta și baza unui studiu cu privire la calitatea apelor și evoluția acestora în timp. Prin acțiunea propriu-zisă de testare a calității apelor pe sectoare de râu, putem identifica foarte ușor agenți economici, industriali sau agricoli, care deversează cu bună știință sau nu, substanțe ce pot pune în pericol calitatea apelor.


6. SUNT FENOMENELE METEO EXTREME DIN 2022 O CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE? Anul 2022 a fost unul al fenomenelor extreme în Europa. Fiecare lună de vară a fost marcată de valuri de căldură — dintre care unele cu un impact major. În iunie, în cea mai mare parte a Europei au fost înregistrate temperaturi mai mari decât media 1991–2020. Peste 40°C și valuri de căldură au fost observate în special în Franța, Spania și Italia. Au fost stabilite noi recorduri de temperatură în Franța, la Biarritz (42.9°C) și în Spania, la San Sebastián (39.7°C).Valurile de căldură, perioadele cu secetă și incendiile de vegetație au avut un impact foarte mare în multe regiuni ale Europei în special în vara acestui an. Sunt fenomenele extreme o consecință a schimbărilor climatice sau a variabilității naturale? Pentru a putea răspunde la această întrebare analizăm pe rând evoluția și impactul valurilor de căldură, perioadelor cu secetă și incendiilor de vegetație din 2022.


7. CUM PUTEM REDUCE EMISIILE INVESTIND ÎN INFRASTRUCTURA FEROVIARĂ DIN ROMÂNIA? Anul 2021 a fost numit Anul European al Căilor Ferate iar toți ochii sunt ațintiți asupra industriei feroviare de transport când vine vorba de inovație, sustenabilitate și noi tehnologii. Deși prin comparație cu transportul aerian și chiar naval, emisiile transportului feroviar diesel sunt substanțial mai mici, reducerea și înlocuirea acestuia cu cel electric sau alte alternative trebuie să reprezinte o prioritate, pentru a reduce semnificativ cantitățilele de combustibil fosili folosite și poluarea aferentă. În Europa, 50% din liniile de cale ferată sunt electrificate (60% din liniile principale) și 80% din trafic se desfășoară cu tracțiune electrică. Este de menționat că la nivelul anului 2014 (nu s-au recepționat alți km electrificați între timp), România se situa sub media Uniunii Europene în ceea ce privește electrificarea căilor ferate (39.8%) din liniile existente, față de 50%.


 8. BENEFICIILE CULTURII DE CÂNEPĂ PENTRU UN VIITOR SUSTENABIL. Cânepa este una din puținele plante care pot crește oriunde, în orice climat. Nu are nevoie de îngrășăminte sau pesticide și luptă în mod natural împotriva bolilor și buruienilor. De asemenea este un fitoremediator natural (curăță toxinele din sol) și poate reduce semnificativ poluarea chimică. Are nevoie de o treime din cantitatea de apă cerută de bumbac și culturi similare, deci e o alternativă sustenabilă, iar rădăcinile ei adânci deschid solul și îl îmbunătățesc pentru culturile viitoare. În 1971 România era al 3-lea producător mondial de cânepă industrială. Această lungă istorie a cânepii a adus România pe primul loc ca cel mai mare furnizor de cânepă din Europa, cultivând 56 – 70% din întreaga producție europeană și locul 4 în lume cu 45.000 ha de teren cultivat cu cânepă, până în 1989. Mai recent, producția românească de cânepă se confruntă cu o revigorare datorită cererii internaționale, a sprijinului intern și a noilor facilități de prelucrare înființate, însă o barieră este procesul necesar pentru obținerea licenței de producție.


9. SCHIMBĂRILE CLIMATICE ȘI TURISMUL — MAI INCOMPATIBILE DECÂT OBSERVĂM. Circa 1.2 milioane turiști au vizitat litoralul Românesc în 2021. Având în vedere ridicare toatală a restricțiilor epidemiologice, sezonul 2022 e probabil să aducă o creștere consistentă a acestui număr. Banii cheltuiți de turiști pe litoral constituie o sursă de venit importantă nu doar la nivel local ci și pentru bugetul național, în acest context e important să înțelegem în ce mod riscurile climatice pot afecta turismul balnear în România. Evenimentele meteo extreme, eroziunea plajelor, pierderea biodiversității sau valurile de căldură extremă pot afecta sectorul turistic balnear pe termen mediu și lung. Factorii climatici reprezintă elementul cheie de atracţie pentru turiştii sosiţi în destinaţiile montane ori de litoral şi nu numai.


10. PESTICIDELE — YING YANGUL AGRICULTURII INTENSIVE. Nu e oportun să clasificăm pesticidele ca fiind bune sau rele. Totuși, nocivitatea unei substanțe este dată de cantitatea folosită, contextul în care e folosită, iar percepția nocivității depinde de cât de mult cunoaștem despre această substanță. Cu toate că noile pesticide trec printr-un proces amănunțit de evaluare și studiu, tendința generală este de a reduce cantitatea de pesticide folosite. Astfel pentru a reduce poluarea aerului, apelor și a solului, Comisia Europeană susține reducerea cu până la 50% a pesticidelor folosite în agricultură și creșterea ponderii soluțiilor sustenabile în acest sector prin intermediul politicii Farm to Fork.


Citește și:

Un sistem național de MONITORIZARE a schimbărilor climatice, o primă linie de apărare pentru România?

Setea de cocktailuri și reducerea risipei de pe urma acesteia

Cum se adaptează animalele sălbatice schimbărilor climatice?

Schimbări climatice | ChatGPT vs. oamenii de știință: ”Cum este afectată România?”

De ce ar trebui să ne uităm mai atenți la pajiștile alpine?

Mica Eră Glaciară | Cum să răspundem în fața SCHIMBĂRILOR climatice?

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis