Prima pagină » Actualitate » Două CUTREMURE produse marți seară, 6 iunie 2023, în România / În Crișana, județul Arad, seism de 5,3

Două CUTREMURE produse marți seară, 6 iunie 2023, în România / În Crișana, județul Arad, seism de 5,3

Două CUTREMURE produse marți seară, 6 iunie 2023, în România / În Crișana, județul Arad, seism de 5,3

Două cutremure s-au produs marți seară, 6 iunie, în România, la intervale relativ scurte de timp.

Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 5,3 și s-a produs în Crișana, județul Arad.

UPDATE 2: Cutremurul produs în județul Arad a fost resimțit puternic și de vecinii din Timiș.

Astfel, potrivit șefei Inspectoratului Școlar Timiș, în localitatea Alioș, pereții unei case au crăpat. La fel și la Mașloc.

„Ne-am pierdut, efectiv, echilibrul! Am fugit sub tocul ușii, deși nu îmi amintesc de ce am fugit acolo, sprijinindu-mă de pereți ca să ajung! Efectiv s-a mișcat, la Mașloc, toată casa! Câinii efectiv urlau”, a transmis șefa ISJ Timiș.

„Facem precizarea că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis ISU Timiș.

UPDATE 1: În urmă cu puțin timp, Institutul Național pentru Fizica Pământului a revizuit informațiile.

Astfel, potrivit INFP, cutremurul produs în Crișana, județul Arad, a avut magnitudinea 5,3 și s-a produs la adâncimea de 6,4 km.

Din câte se pare, seismul din Crișana s-a resimțit și la Cluj-Napoca, dar și în alte zone din țară, inclusiv în Sălaj și Maramureș.

Pe Facebook, românii au comentat îngroziți momentul în care s-a produs cutremurul din Arad. „Groaznic. S-a cutremurat tot blocul la Arad”, a scris cineva. „Doamne, groaznic, a mai fost unul mic si scurt înainte cu câteva minute. Oare când se liniștesc?”, a întrebat o altă persoană. „Noi pana astăzi nu am simțit niciunul, dar acesta a fost puternic și a durat și câteva secunde bune. Chiar și copii au conștientizat și au început sa plângă!”, a povestit o persoană.

„S-a simțit și în Timișoara”, a spus altcineva.

Seism de 4,5 în județul Hunedoara

Cutremurul din Arad, cu magnitudine 5,3, s-a produs marţi seară, la ora locală 20:26 în Banat, potrivit primelor date afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 11 km sud-est de Arad, 42 km nord de Timişoara, 68 km sud de Bekescsaba, 96 km nord de Resiţa, 99 km est de Szeged.

În urmă cu puțin timp, în Banat, județul Arad, s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,2 pe Richter, la o adâncime de 15 km.

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Intervențiile DSU se desfășoară pe străzile Mărășești și Lucian Blaga.

Alarmați, mai mulți cetățeni au apelat numărul 112 cerând lămuriri cu privire la cele petrecute. Se pare că mai multe elemente au căzut de pe fațadele clădirilor din oraș.

Aproape simultan a avut loc un alt seism în România. Cel de-al doilea cutremur a fost de 4,5 grade și a avut loc în județul Huneadoara.

Cum trebuie să ne comportăm în caz de cutremur

DSU a transmis o serie de reguli despre cum trebuie să ne comportăm în caz de cutremur.

Ghidul complet cu informațiile despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, este disponibil la adresa https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/.

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

❗ATENȚIE❗În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și