Sindicaliștii din educație anunță un nou protest în Capitală. Ce ar putea opri GREVA dascălilor? ”Totul depinde de Guvernul României”

Sindicaliștii din educație anunță un nou protest în Capitală. Ce ar putea opri GREVA dascălilor? ”Totul depinde de Guvernul României
Grevă în școli. Mii de profesori protestează în București / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 07/06/2023, 11:27
Actualizat: 07/06/2023, 11:30

Greva în școli continuă pentru a treia săptămână, iar îngrijorările elevilor din ani terminali cresc și ele. În plus, negocierile dintre sindicaliști și guvern nu au ajuns, până acum, la niciun rezultat. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, a anunţat joi sau vineri, în Capitală, un nou protest al reprezentanţilor din educaţie cu 20.000 de persoane.

Liderul de sindicat a respins informațiile emise marți de Ministerul Educației cu privire la numărul de 15.000 de profesori care au încetat greva, spunând că este vorba de profesori care nu sunt membri de sindicat.

”În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a anunţat liderul de sindicat la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației.

Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune, dar decizia este strict a cadrelor didactice.

”Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului”, a afirmat el. ”Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţi vizavi de grila de salarizare şi binenţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe ecoonomie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a mai spus el.

Sindicaliștii așteaptă aprobare de la Primăria Capitalei

Despre protestul de joi, Marius Nistor a menţionat că s-a depus o solicitare pentru acţiuni de protest joi sau vineri, depinde cum vor primi aprobare de la Primăria Capitalei. El a declarat că 20.000 de persoane vor ieşi în stradă. Despre procentul cadrelor didactice aflate în grevă, Marius Nistor a spus că Ministerul se raportează la total salariaţi.

”În grevă nu sunt doar membri de sindicat. Din datele ministerului, s-au retras 15.000 de oameni, majoritatea nu sunt membri de sindicat. Deci, procentul este nesemnificativ şi nu influenţează, per ansamblu, legalitatea acestei acţiuni de protest.”

Marius Nistor a mai subliniat că ”în niciun caz nu trebuie acuzat vreun cadru didactic care s-a retras din acţiunea de grevă că ar fi spărgător de grevă.”

”Dacă există această nemulţumire continuă, asta înseamnă că ceea ce s-a solicitat nu s-a oferit în totalitate. Să aibă încredere în noi”, a mai spus Nistor.

Marius Budăi: „Nu o să încep acum să încalc o decizie a coaliţiei”

Ministrul Muncii se întâlneşte miercuri cu profesorii de la Liceul I. L. Caragiale, în plină grevă a cadrelor didactice din educaţie.

Oficialul a ajuns miercuri la întâlnirea cu profesorii de la Liceul Ion Luca Caragiale din Capitală. El a fost întrebat la intrare dacă va finaliza până la data de 15 iunie legea salarizării unitare, aşa cum anunţase coaliţia.

”Până acum, orice decizie am primi de la coaliţie am respectat şi nu o să încep acum să încalc o decizie a coaliţiei”, a spus ministrul.

Contre pe procentele participanților la greva din educație

Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că procentul membrilor de sindicat aflaţi în grevă este de 86,93 din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea acestei forme de protest.

La rândul său, Ministerul Educaţiei a precizat că procentele comunicate marţi ”sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat.”

Reamintim că reprezentanții părinților, ai elevilor și sindicatele din învățământ au discutat marți cu ministrul Educației despre calendarul examenelor naționale.

Trend descrescător al profesorilor aflați în grevă?

Ligia Deca a declarat că, de la momentul adoptării ordonanței privind majorările salariale ale profesorilor și până acum, 15 mii de persoane din sistemul educațional au renunțat la grevă, dintre care zece mii sunt profesori, precizând că în peste o mie de unități școlare nicio persoană nu face grevă. În același timp, ministrul spune că miercuri va relua discuțiile cu federațiile sindicale.

„Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, subliniază Ligia Deca.

„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”, apreciază ministrul Educației. Deca a precizat că sunt judeţe unde procentul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80% dintre salariaţi protestează în continuare.

Federațiile sindicale din educație au cerut ca, din ianuarie 2024, salariul unui cadru dicatic debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie (circa 4.000 de lei în acest moment), iar restul salariilor să fie raportate la acest prag. În plus, profesorii au cerut o creștere de 2.000 de lei brut în acest an.

În schimb, guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență o creștere cu doar 1.000 de lei net în acest an (circa 585 de lei net).

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța