EXCLUSIV | Fost ministru al Educației, trei observații despre greva din învățământ: „Au fost păcăliți! Nu rezistă argumentul că nu sunt bani”

EXCLUSIV | Fost ministru al Educației, trei observații despre greva din învățământ: Au fost păcăliți! Nu rezistă argumentul că nu sunt bani
GREVĂ ÎN EDUCAȚIE. Andrei Marga, despre greva profesorilor / Sursa FOTO: Alexandra Pandrea (Gândul)
Publicat: 09/06/2023, 08:00

Revendicarea financiară a greviștilor este justificată și legitimă, iar argumentul guvernanților că nu sunt bani nu stă în picioare, ci mai degrabă se poate vorbi de o cheltuire nechibzuită a bugetului existent, a spus profesorul universitar doctor Andrei Marga, fost ministru al Educației, într-un interviu pentru Gândul.

  • Aflați în grevă generală de aproape trei săptămâni, profesorii au anunțat că merg înainte cu protestele, în pofida pașilor spre soluționare a problemelor din sistem făcuți de autorități.
  • Al doilea marș, după cel din 30 mai, anunțat de liderii sindicatelor din învățământ are loc vineri. La protest sunt așteptați mai bine de 20.000 de oameni, care se vor strânge în Piața Victoriei, începând cu ora 11:00, apoi vor pleca spre Palatul Cotroceni.

Greva din învățământ ar trebui încheiată rezolvând cererile profesorilor și ale personalului nedidactic, însă asta nu va rezolva și alte hibe din educația românească, este de părere Andrei Marga.

În opinia fostului ministru al Educației, mulți profesori, obosiți de soluțiile greșite venite de sus, nu s-au mai interesat de învățământ, ci de salarii.

Fostul ministru crede că „fără o concepție și o organizare modernă a educației, rezultată dintr-un proiect de reformă elaborat de oameni care se pricep și au capul pe umeri, nu iese nimic”.

Andrei Marga, despre legile educației
Andrei Marga, fost ministru al Educației

Andrei Marga susține că trebuie să se revină la profesionalism, iar „educația din țară trebuie redeschisă cu pricepere spre lumea zilelor noastre”.

”Avem cel mai mare abandon școlar. România este lovită de o confuzie a valorilor”

Fostul ministru mai spune că atât organizarea învățământului, cât și politica educației cer o adevărată cultură instituțională.

„Într-o atmosferă plină de generalități și opinii aproximative despre educație, mi-am propus să nu intervin. Mulți îmi cer însă o declarație privind greva actuală din învățământ. O fac în trei observații. Prima este că se înțelege greu că organizarea învățământului și politica educației sunt altceva decât experiența pe care fiecare a dobândit-o trecând prin școală. Ele cer o cultură instituțională. Aceasta este tot mai puțină la noi, de la reforma din 1997-2000 încoace. Legea învățământului adoptată în 2011, sub aparențe înșelătoare, a rupt în privințe esențiale educația din țară de progresele timpului. Rezultatele se văd.

România are azi cel mai mare abandon școlar, cel mai ridicat analfabetism funcțional, cea mai joasă educație în periferiile orașelor și satelor neglijate, cea mai extinsă neșcolarizare în pandemie, peste 45% dintre gimnazieni nu înțeleg texte, cea mai mare corupție din istorie în universitățile și instituțiile ei academice, cel mai amplu import de patente și, desigur, de produse de strictă necesitate.

România trăiește azi zilnic pe datorie, cu cea mai mare îndatorare din istorie, lovită de o confuzie a valorilor ce împiedică din capul locului asanarea. Asemenea indicatori sunt alarmanți. Personal, am arătat la timp că necontinuarea reformei cuprinzătoare a educației din 1997-2000, distrugerea unor piese de către diletanți vor avea efecte funeste și vor costa. Starea de azi a educației dovedește că, din nefericire, am avut dreptate”, spune Andrei Marga.

„Nu este bine că discuția de acum se reduce la salarii, dar așa stau lucrurile”

Fostul ministru al Educației susține că ce se întâmplă acum în învățământ este urmarea faptului că s-au tot amânat creșterile salariale și compensările pentru inflație și crize

„A doua observație este aceea că profesorii au fost păcăliți. Mulți, obosiți de soluțiile greșite venite de sus, nu s-au mai interesat de învățământ, ci de salarii. Nu este bine că discuția de acum se reduce la salarii, dar așa stau lucrurile. Orice lucru prost făcut se răzbună cândva – cum este cazul și cu legea din 2011, ale cărei efecte distructive se trăiesc din plin.

Nimeni calificat corespunzător, confirmat de analize făcute publice, nu este printre autorii proiectului «România educată», vânturat în zilele noastre. Spre a trece prin voturi dăunătorul proiect, li s-a promis celor din învățământ, într-un articol al proiectului, mărirea de salarii. Dascălii au crezut în promisiune, dar articolul a fost eliminat de guvern, iar Parlamentul a adoptat o încropeală ce nu servește, la drept vorbind, nici unui curent din societate și va trebui abolită. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!

Revendicarea financiară a greviștilor este justificată și legitimă. În definitiv, așa-numitele «guverne ale mele» au încălcat mai toate prevederile legale în materie de creșteri salariale și compensări pentru inflație și crize. Direct spus: creșterile de salarii cu 25%, noile salarii ale debutanților și celelalte revendicări financiare ale profesorilor se pot satisface imediat”, mai spune fostul ministru al Educației.

„Nu rezistă argumentul că nu sunt bani”

Andrei Marga crede că majorările salariale cerute de angajații din învățământ pot fi acordate, iar banii pot veni din acele cheltuieli ”aberante” prevăzute în buget, dr pentru asta trebuie să existe ”pricepere administrativă”.

„Pot invoca multe considerente, dar fac aici doar o analogie. În 1999, ca ministru al Educației Naționale, cum se numea atunci instituția, am spus public că vrem reformă, dar dacă nu se măresc salariile dascălilor, demisionez. Am demisionat. Am revenit când s-a stabilit prin lege mărirea cu 50% a salariilor, care a fost decisă de guvernul, președinția și parlamentul de atunci.

Procentual, până acum, aceasta a rămas cea mai mare mărire de salarii în educația din România. Mărirea a fost decisă într-o situație dificilă a bugetului, cu datorii scadente și rapturi cunoscute.

Nu rezistă argumentul că nu sunt bani. Aceștia există, dar sunt mai prost chibzuiți ca oricând. Nu rezistă afirmația că bugetul nu permite. Bugetul are nenumărate cheltuieli aberante. Pot intra în detalii, dar nu acestea sunt acum importante. Rezistă, din păcate, argumentul nepriceperii administrative, de sus până jos.”

„Greva ar trebui încheiată rezolvând revendicările”

„A treia observație este că propaganda oficializată apără ceea ce profesional, civic, democratic nu se poate apăra decât ocolind realitatea. «România educată», «România lucrului bine făcut» sau «România normală» sunt formulări bombastice și gratuite de păcălit naivii, ale unora fără cultură și fără pregătire în materie.

Ce-i de făcut? Greva ar trebui încheiată rezolvând revendicările. Dar să nu ne facem iluzii că se va rezolva și altceva. În joc pot fi puși totdeauna și bani pentru infrastructură, și pentru tot ce are nevoie educația. Fără o concepție și o organizare modernă a educației, rezultată dintr-un proiect de reformă elaborat de oameni care se pricep și au capul pe umeri, nu iese nimic.

Nu poate fi educație competitivă în regim prostocratic. Trebuie revenit la profesionalism și devoțiune. Educația din țară trebuie redeschisă cu pricepere spre lumea zilelor noastre. România are azi cea mai mare emigrație dintr-o țară a lumii în timp de pace. Știm prea bine că se emigrează din motive economice, din neîncredere în instituțiile statului actual și în decidenții lor, din varii motive.

Dar se emigrează și din neîncrederea în educația care se oferă noilor generații. Dacă nu intervine o reformă a educației făcută nu de politruci, de falșii intelectuali și specialiști și de trepădușii lor actuali, ci de oameni competenți și cultivați, emigrarea va fi și mai mare”, conchide profesorul Andrei Marga.

Memorandumul promis de guvernanți nu i-a convins pe profesori să renunțe la grevă

Angajații din învățământ au anunțat că vor să continue greva și vineri ies din nou în stadă pentru a protesta. Anunțul a venit la doar o zi după ce Guvernul a anunțat că va aproba, în ședința din 8 iunie, Memorandumul pentru adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice.

Memorandumul a fost adoptat în ședința Executivului, dar sindicatele din educație susțin că documentul nu prezintă garanții.


CITEȘTE ȘI:

Guvernul a promis, sindicatele din Educație nu cred. Profesorii continuă greva! MEGA-PROTEST anunțat pentru vineri, 9 iunie, în București

„Nimeni nu este absurd. Avem și noi copii care ar trebui să intre în examen” În ce condiții ar putea înceta greva profesorilor? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Verificarea ITP, în continuare blocată. RAR a anunțat când se va remedia problema
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu