Seismologul Bogdan Enescu, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre cutremurul cu magnitudinea 5,2 care a avut loc marți seara, în județul Arad, în zona seismică Banat, cel mai puternic seism produs în ultimii aproape 50 de ani, în această zonă. De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,9.
Seismul din Arad a fost puternic simțit de către populație în zona epicentrală, precum Păuliș, Arad, Lipova, și chiar în orașe mai îndepărtate, printre care Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar și în Serbia și Ungaria.
Cea mai puternică mișcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Seismologul Bogdan Enescu susține că după cutremurul cu magnitudine 5,2 din Arad, vor fi replici care se vor produce chiar și timp de mai multe luni.
„Mai întâi, ceea ce aș vrea să precizez este că aceste cutremure din Banat, precum și cele care s-au petrecut înainte în Oltenia, sunt cutremure de suprafață, iar acestea sunt caracterizate de replici seismice. Nu știu dacă va fi un număr comparabil cu replicile de după cutremurul din Oltenia, dar ne putem aștepta la replici care vor continua pentru lunile următoare, poate chiar un an, nu pot spune exact, dar vor continua.
De asemenea, am văzut că – informațiile pe care le am sunt preliminare – adâncimea este relativ mică, deci cutremurele se vor simți în zona epicentrală destul de puternic. Părerea mea este că replicile vor continua în zilele, săptămânile și lunile viitoare”, a explicat seismologul Bogdan Enescu.
Seismologul român din Japonia a explicat că este dificil de confirmat legătura seismelor din România – din Oltenia, respectiv din Banat – cu cele produse în Turcia.
Seismologul recunoaște că este posibil ca ceea ce s-a întâmplat în Turcia, în 6 februarie, când s-a produs un cutremur cu magnitudinea 7,8, să fi grăbit cumva activitatea seismică din România, însă aceste cutremure ar fi avut oricum loc, chiar dacă nu neapărat în această perioadă.
„În ceea ce privește legătura cu ceea ce s-a întâmplat în Turcia, este dificil de spus. În general, cutremurele se produc pentru că au loc acumulări de stres în zona respectivă, așa cum s-a întâmplat în Oltenia și aici în Banat, stresul tectonic se acumulează. Dar, bineînțeles că anumite surse, cum au fost cele din Turcia, de exemplu, pot contribui printr-o stresare suplimentară, pot grăbi un anumit cutremur să se întâmple.
Îl pot face să se producă mai devreme. Asta este una din teoriile acceptate cât de cât în comunitatea științifică. Însă, este foarte greu de spus exact, dacă seismul din Turcia nu s-ar fi întâmplat, când ar fi avut loc cutremurul din Banat. Cu siguranță s-ar fi produs un cutremur acolo.
Cu siguranță, zic eu, chiar fără un cutremur în Turcia, am fi avut, la un moment dat, o activitate de genul celei pe care o avem acum, dar probabil ceva mai îndepărtată în timp. Nu acum, poate, să zic, într-un an. Este posibil ca acest cutremur din Turcia să fi grăbit cumva activitatea seismică de acolo”, a explicat seismologul român, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, acolo unde și locuiește de ani buni.
În 6 iunie 2023, la ora 20:26, un cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc în regiunea Crișana, Arad. Seismul s-a produs la o adâncime de 5,6 km și epicentrul său a fost localizat în comuna Păuliș, județul Arad. Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli.
Până miercuri după-amiază, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care cinci au avut o magnitudine mai mare de 2 ML. Cea mai mare replică a atins magnitudinea 3,2 și intensitatea III pe scara Mercalli”, potrivit datelor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.
CITEȘTE ȘI:
CUTREMUR în TURCIA. Imaginile groazei, filmate cu drona în provincia de frontieră Hatay