Prima pagină » Actualitate » Mulți șoferi IGNORĂ asta! Amendă pentru cei care parchează pe aceste locuri în Capitală

Mulți șoferi IGNORĂ asta! Amendă pentru cei care parchează pe aceste locuri în Capitală

Mulți șoferi IGNORĂ asta! Amendă pentru cei care parchează pe aceste locuri în Capitală

Capitala se confruntă cu problema majoră a lipsei locurilor de parcare.

Pe de altă parte, mulți bucureșteni își găsesc locurile de parcare ocupate și – nu de puține ori – conducătorul auto care a parcat acolo, fără drept, este greu de găsit.

Bucureștiul are aproape 250.000 de locuri de parcare. Bucureștenii își găsesc locurile de parcare ocupate, chiar dacă plătesc abonamente anuale pentru ele sau au plăcuță cu indicatorul „Nu parcați”.

Cei care ocupă locul de parcare al altui șofer trebuie să știe că pot fi amendați.

Ce spune legea despre locurile de parcare

Legea în vigoare prevede posibilitatea ca șoferul care ocupă locul de parcare al altul șofer să achite o amendă.

Totodată, în funcție de caz, polițiștii pot cere chiar ca mașina respectivă să fie ridicată de autorități.

În această situație nefericită, șoferul va plăti, pe lângă amendă – și contravaloarea transportului: tarif de ridicare și depozitare a mașinii.

Ce pățești în București dacă parchezi pe locul altcuiva

Situația din București este „critică” la orice oră, în privința locurilor de parcare.

În principiu, dacă un conducător auto își părăsește locul de parcare rezervat, un alt șofer îl poate ocupa fără probleme, în intervalul 8-18.

Situația se schimbă dacă chiriașul locului de parcare vine acasă și găsește locul de parcare ocupat, iar cel care se află acolo nu vine să mute mașina sau nu este de găsit.

Șoferul prins în „ofsaid” riscă să se aleagă cu o amendă și alte taxe. Aceasta poate ajunge la 1.500 de lei.

Ridicarea unei mașini parcate neregulamentar se poate face din orice sector, dacă aceasta încurcă traficul sau blochează locul de parcare închiriat de un alt șofer. Taxa de ridicare și depozitare diferă de la un sector la altul.

De asemenea, cei care doresc să-și recupereze mașinile trebuie să prezinte mai multe documente precum dovada de achitare a taxei de ridicare, transport și depozitare a mașinii, dar și actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare.

Exemplul sectorului 3 al Capitalei

În sectorul 3 al Capitalei există locuri de parcare „albastre”, cum ar fi cele de la Parcul IOR, care se taxează cu 5 lei pe oră, nenominale și nominale.

Pe locurile de parcare nenominale (cu inscripție galbenă) parchează rezidenții din zonă care au abonamente pentru acele locuri. Pot parca însă și alte persoane, aflate în tranzit, dacă achită tariful de 5 lei pe oră.

Pe de altă parte, în cazul locurilor nominale, acestea sunt închiriate strict de o persoană și ocuparea unui asemenea loc de parcare se poate face doar în condițiile în care respectivul șofer lasă un număr de telefon în geam și vine în 15 minute să mute vehiculul. În caz contrar, cel care a închiriat locul respectiv de la Primăria Sector 3 poate suna la Poliția Locală, care vine și aplică o amendă sau chiar ridică mașina respectivă.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele