În urma noilor negocieri pe care primul-ministru le-a avut vineri cu sindicaliștii din Educație, Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a anunțat că Guvernul nu poate acorda banii solicitați de profesori. După mai bine de două ore de discuții, reprezentanții Guvernului au oferit o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene, care se va acorda începând cu octombrie 2023, până în 2027.
Simion Hancescu (FSLI): „Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.”
Marius Nistor: Nu știu care va fi reacția colegilor, oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Le vom transmite aceste informații și ei vor hotărî în cunoștință de cauză. Am spus că este o premieră în România că salariații din unitățile de învățământ preuniversitar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Deci, rolul lor va fi decisiv. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și, categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare.
Reporter EduPedu: De ce au durat discuțiile atât de mult?
Marius Nistor: A fost totuși o negociere până la urmă. Nu este prima și prefer să negociem mai mult și să găsim până la urmă înțelegere și rezonabilitate din partea celor cu care discutăm în interesul salariaților din învățământ.
Reporter: Personal, considerați că ar trebui să continuați protestele, dacă Executivul nu mai are ce să vă ofere?
Marius Nistor: Noi nu vorbim de poziții personale. Noi vorbim în numele colegilor noștri. Colegii noștri ne-au dat un mandat. Astăzi, Guvernul ne-a dat un răspuns la solicitările venite din teritoriu. Vom discuta înapoi cu colegii noștri și ei vor hotărî ce facem mai departe.
Reporter: Explicați-ne puțin majorările 45% la 1 ianuarie.
Simion Hăncescu: 45% din diferența din grila pe care încă nu am construit-o. Sperăm să fie cea pe care am discutat-o cu ministrul educației și care e făcută din ianuarie. Celelalte procente nu se cunosc. 45% de la întâi din diferența din maximul din grilă, minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin ordonanța.
Reporter: Și ați spus 1.500 de lei net. Când va veni această tranșă?
Marius Nistor: În octombrie, 5 octombrie 2023.
Simion Hăncescu: Până în 2027.
Reporter: Deci, anul acesta ce mai primiți?
Marius Nistor: 1.500 de lei din 5 octombrie, bani care se vor regăsi, vor ajunge la colegii noștri până în anul 2027, adică în fiecare an până în 2027 vor primi această sumă de 1.500 de lei. (…) Nu am intrat în amănunte. Urmează să se stabilească împreună cu ministrul Fondurilor Europene. (…)
Reporter: Vorbim de o singură plată?
Marius Nistor: Vorbim de o singură plată anulă. Ținând cont că sunt fonduri europene, proiectele se desfășoară până în anul 2027. Asta înseamnă că, începând din 2023 și până în 2027, în fiecare an se acordă această sumă de 1.500 lei.
Reporter EduPedu: Mai mulți lideri din teritoriu spun că directorii au început să facă presiuni pentru că încetarea grevei. Cum comentați?
Marius Nistor: Lucrurile acesta nu sunt în regulă. Nu este normal să se întâmple așa ceva. Nimeni nu are voie să forțeze pe cineva să intre în grevă sau să forțeze pe cineva să iasă din greva. Este o opțiune personală și este drept constituțional. Este o mare greșeală care nu face altceva decât să crească stare de tensiune din învățământ și nu cred că este cazul.
Reporter: Există scenariul în care greva încetează, dar examenele naționale sunt boicotate, să le spunem așa, pentru că vorbeați înainte de intrarea la Guvern despre faptul că sunt foarte revoltați colegii dvs.?
Marius Nistor: Le-am și transmis reprezentanților Guvernului că în momentul de față există o revoltă foarte mare în cancelarii și, indiferent cum se va termina această acțiune de protest, doar colegii vor hotărî. Dacă nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge și la așa ceva.
Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat joi adoptarea unei declarații privind politica de salarizare a personalului din învățământ.