Fostul premier britanic Boris Johnson (58 de ani) a anunţat că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară „Partygate”, o investigație cu privire la petrecerile care au avut loc în Downing Street în timpul restricţiilor sanitare legate de pandemia Covid-19.
Boris Johnson a precizat că decizia are efect imediat, declanşând alegeri parţiale.
Presa britanică notează că viitorul scrutin va pune şi mai multă presiune politică pe succesorul lui Boris Johnson, Rishi Sunak.
Mandatul de trei ani al ex-premierului britanic a fost marcat de o succesiune de scandaluri. Acum, la un an după ce a fost înlăturat din Downing Street chiar de către colegii săi de partid, Boris Johnson revine în atenţia opiniei publice din cauza unei anchete parlamentare care urmărește să stabilească în ce măsură a indus în eroare Parlamentul în afacerea „Partygate”.
Procedura, desfăşurată de Comisia de privilegii, este în curs de finalizare a lucrărilor şi, potrivit presei britanice, tocmai îi prezentase concluziile sale fostului lider.
„Am primit o scrisoare de la Comisia de privilegii care arată clar, spre surprinderea mea, că este hotărâtă să folosească procedura împotriva mea pentru a mă alunga din Parlament. Sunt foarte trist să părăsesc Parlamentul, cel puţin pentru moment, dar, mai presus de toate, sunt consternat că am fost forţat să plec, într-un mod nedemocratic” – Boris Johnson
În același comunicat de presă, ex-premierul a acuzat Comisia de privilegii de „părtinire flagrantă”.
Mai mult, Boris Johnson afirmă că împotriva sa a fost întocmit un raport „plin de inexactităţi şi mirosind a prejudecăţi”, fără a-i da „vreo posibilitate formală de a contesta ceea ce spun membrii comisiei”.
„Încă nu au prezentat nici cea mai mică dovadă că am indus în eroare cu bună știință sau din neglijență Camera Comunelor. Ei știu foarte bine că, atunci când am vorbit, am spus ceea ce credeam sincer că este adevărat și ceea ce fusesem instruit să spun, ca orice alt ministru” – Boris Johnson
Boris Johnson a fost constrâns să demisioneze în vara lui 2022 după o serie de scandaluri, printre care petrecerile organizate în Downing Street în plin lockdown din cauza pandemiei de Covid-19.
În „depoziția” dată în Camera Comunelor, el a recunoscut că „distanțarea socială” la adunările din Downing Street nu a fost „perfectă”, dar a insistat că acele petreceri erau, de fapt, „evenimente de lucru esențiale, permise”.