Pentru românii cocoșați de facturi și scumpiri, banala gustare de vară compusă din roșii cu brânză a devenit un moft. Nu mulți sunt cei care își mai permit în aceste vremuri să mănânce așa ceva.
Și asta dintr-un singur motiv – prețurile au luat-o razna, iar această gustare a ajuns să coste o „avere” pentru unii pensionari.
Halucinante prețuri în piețe. Brânza de burduf a ajuns să coste și 120 de lei/kg!
De fapt, cum totul s-a scumpit în țară, era de așteptat ca și mâncarea să țină pasul.
Dar nu numai brânza de burduf de oaie are un preț prohibitiv. Și brânza de burduf în coajă costă 100 de lei per kilogram, iar telemeaua de oaie/capră vine tare din urmă, cu prețuri variind între 45 și 60 de lei kilogramul.
Nici măcar telemeaua de vacă nu mai este accesibilă tuturor. Cea mai ieftină, în București, are un preț nu tocmai de neglijat – 35 de lei per kilogram. Dacă adăugăm la meniu și câteva roșii, ajungem la costul unei ieșiri la restaurant.
Și iată cum gustarea clasică de vară a românilor, brânză cu roşii, a devenit inaccesibilă pentru mulți. Pensionarii deja spun că este „de lux”, când privesc vitrinele magazinelor care vând brânza cu 120 de lei kilogramul.
În piețe, arată Antena 3, roșiile s-au mai ieftini față de luna mai, dar nu cu mult. Iar cele românești se vând, în medie, cu 15 lei per kilogram.
Din cauza acestor prețuri, s-a schimbat și comportamentul clienţilor. Astfel, românii cumpără acum roșii la bucată, iar brânza, în felii cât mai mici, uneori chiar și de ordinul a 200 de grame. Comercianții s-au adaptat și ei și își vând marfa în funcție de bugetul cumpărătorilor – afișează prețuri la raft pentru 100 de grame.
Potrivit datelor INS, în 2023, brânza s-a scumpit cu 28% față de anul trecut, iar legumele au preţuri cu 26% mai mari.
Cât costă un kilogram de brânză: