Actorul Adrian Titieni a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA. Printre altele, el a vorbit și despre impactul pe care munca actorilor în poate avea asupra publicului.
El a povestit o întâmplare emoționantă prin care a trecut după un screening al producției „Bacalaureat”.
„În momentul în care te confrunți cu această provocare, a unui mod de a gândi, pentru că fiecare personaj te pune în condiția de a rezolva această ecuație, felul în care gândește acel personaj, care poate să fie cât cât se poate de apropiat de al tău, poate să fie diferit. Căutarea asta și descoperirea, în măsura în care se întâmplă, e sub semnul emoției. Uneori ești fericit că pașii sunt corecți, drepți și descoperi lucruri foarte repede, alteori e puțin mai delicat. Dar atunci când se produce descoperirea, în urma greutăților, sentimentul e mai bun, mai plăcut. Cred, dincolo de amăgirea faptului că mi-a plăcut mie un personaj, ce urme au putut să lase în ceilalți, multe dintre ele, urme la nivelul entertaiment-ului.
Interesul meu și, generic vorbind, al actorului, e să rezolve niște probleme în condiții convenționale, cu mijloace și modalități care pot genera o realitate psihologică, deci o realitate. Să transform convenția într-o realitate. Când se produce acest lucru, spectatorul se regăsește, uită de tine, ia situația de viață, o suprapune pe experiența lui de viață și procesul e cu totul și cu totul altul. Cu alte cuvinte,sigur, slujim arta Thaliei și a cinematografiei. Dar dacă o faci cu scopul ca lumea să rămână cu tine în cap și nu cu problemele pe care tu încerci să le rezolvi, lucrurile se duc către un discurs orgolios și vanitos. Acum, eu vă spun o întâmplare care mă urmărește, nu neapărat rolul.
Eram în Elveția și după un screening cu Bacalaureat, a venit o domnișoară de vârsta copiilor mei, 22-23 de ani și mi-a spus: «domnule, nu vreau să vă spun decât atât: În clipa asta mă duc să vorbesc cu tatăl meu, cu care n-am vorbit de 3 ani.» Și a început puțin să plângă, s-a întors și a fugit. Ăsta mi se pare un lucru extraordinar pentru tot proiectul ăla, indiferent cât o fi costat. Dacă a determinat un copil care probabil a existat sub semnul acestei fracturi în relație cu părintele ei, dacă s-a produs switch-ul, mi se pare un lucru fantastic”, a povestit actorul.
Actorul Adrian Titieni a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 10 iunie.
Născut pe 6 iunie 1963, Adrian Titieni a absolvit in anul 1988 cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa regretatului profesor Mircea Albulescu.
Din 1989, este conferențiar doctor universitar, șef al catedrei „Artei actorului” la UNATC, iar până în 2016 a fost rectorul UNATC.
Timp de doi ani (1993-1994), a lucrat în TVR ca realizator în cadrul Departamentului Educație–Știință, iar în perioada 1996-1997, a fost consilier la departamentul de Relații Publice al Președintiei României.
Ca actor, Adrian Titieni a jucat în aproape 100 de producții cinematografice, printre care în ”Bacalaureat” (premiat la Cannes pentru cea mai bună regie) ori în serialul Vlad (unde l-a interpretat pe Iordache), ”Tata mută munții” sau ”Moartea domnului Lăzărescu” în rolul doctorului Dragoș Popescu.
În 2012, i s-a acordat Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea personajului Doctorului Crișan din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenții.
Urmărește podcastul integral cu Adrian Titieni doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.