Zile de foc în politica românească. Rotația guvernamentală a încins spiritele și a sporit negocierile pentru formarea Guvernului Ciolacu. Liderii coaliției s-au reunit marți pentru a vota lista miniștrilor și programul de guvernare pentru noul guvern din celebra „rotativă” guvernamentală. Marea surpriză este UDMR, președintele Kelemen Hunor declarând că negocierile cu PNL pentru ministerele din Guvernul Ciolacu au eșuat, nereușind să ajungă la un consens.
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a afirmat că până joi noul guvern ar trebui să obţină votul de învestitură în Parlament, urmând ca apoi membrii Executivului să depună jurământul.
Consiliul Politic Național al PSD a stabilit marți, la Palatul Parlamentului, numele miniștrilor care vor face parte din Guvernul Marcel Ciolacu.
”Am votat ambele variante şi cu prezenţa UDMR la guvernare şi fără UDMR la guvernare”, a anunţat Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat că, în acest moment, UDMR nu face parte din Guvern. Întrebat despre declaraţia lui Kelemen Hunor că până mâine lucrurile se mai pot schimba, Ciolacu a afirmat: ”În seara aceasta se depune lista miniştrilor şi programul de guvernare.”
”Din punctul nostru de vedere, cu regret o spun, în acest moment, UDMR şi colegii mei, Tanczos Barna, Cseke Attila, Kelemen Hunor nu sunt în această coaliţie. Dar, repet, seara nu s-a terminat încă”, a mai afirmat Ciolacu.
Astfel, lista ministerelor din partea PSD care vor face parte din noul Guvern cuprinde Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei și Turismului, Ministerul Apărării, Ministerul Familiei și Tineretului, Ministerul Digitalizării, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.
Și liberalii s-au întâlnit într-o ședință a conducerii partidului pentru a valida propunerile de miniștri pentru guvernul Ciolacu. O schimbare de ultim moment a fost la Justiție unde este propusă Alina Gorghiu.
Secretarul General al Guvernului va fi Mircea Abrudan.
Uniunea condusă de Kelemen Hunor pare să fi rămas în afara Palatului Victoria, după ce PNL nu a fost de acord ca udemeriștii, care au renunțat la Dezvoltare, ca să preia ministerele Mediului și Energiei.
Liderul UDMR admite că negocierile privind locul lor în Guvernul Ciolacu se află în impas, UDMR fiind în momentul de față cu un picior în afara coaliției.“
„Lucrurile se opresc, fiincă nu am reușit să ajungem la un consens a declarat marți” seară liderul maghiar. Conform lui Hunor, UDMR nu a primit nimic din ceea de a cerut în negocieri.
„Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu. Au fost câteva discuții prin care să preluăm două ministere noi și să renunțăm, fără nici un argument logic, la cele două ministere pe care le-am condus profesionist
Azi am mai făcut un pas spre flexibilizare, am schimbat oferta și am acceptat să renunțăm la Ministerul Dezvoltării și mergem cu Ministerul Mediului și un alt minister. (…) Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă.
PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. Într-adevăr, la un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL or Ministerul Economiei, or MIPE, ori Sănătatea. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL”, a punctat marți seară Kelemen Hunor.
Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a afirmat în urma negocierilor cu liderii PSD și PNL, că partidul său este împins în afara guvernării, în condițiile în care ofertele înaintate de colegii de coaliție s-au schimbat.
„Răspunsul nostru este că putem accepta Energia şi Mediul. Dacă s-au răzgândit şi Mediul nu mai există în ecuaţie, nu putem participa în continuare la această guvernare. Se pare că degeaba am devenit flexibili, pentru că situaţia s-a schimbat (…) Atunci când am devenit mai flexibili a apărut o nouă întorsătură, schimbare de situaţie. Sunt negocieri şi negociem. Dar nu se poate dicta. Nu vrem să fim cârpa nimănui”, a mai spus Csoma Botond.
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a expus, marți, prioritățile viitorului Guvern, între care creșterea veniturilor populației și un sistem de sănătate eficient.
„La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige mininum 500 de euro lunar, iar salariul mediu net să ajungă la 1.000 de euro. (…) Premierul desemnat a subliniat importanța aducerii în țară a miliardelor din PNRR, la pachet cu reformele. Toți miniștrii nu vor fi membri ai PNL sau ai PSD, ci ai României. Tăiem privilegii nemeritate pentru ca toți să aibă șanse egale”, a mai spus liderul PSD.
Vezi AICI Programul de guvernare iunie 2023 – decembrie 2024.
CITEȘTE ȘI:
UDMR nu iese de la Guvernare până mâine. Ultimele declarații ale liderului maghiar Kelemen Hunor