Prima pagină » Actualitate » Rotația fără UDMR, primele REACȚII! Kelemen Hunor îl contrazice pe Nicolae Ciucă: „Cum să-l votăm?”

Rotația fără UDMR, primele REACȚII! Kelemen Hunor îl contrazice pe Nicolae Ciucă: „Cum să-l votăm?”

Rotația fără UDMR, primele REACȚII! Kelemen Hunor îl contrazice pe Nicolae Ciucă: „Cum să-l votăm?”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce nu va vota Guvernul Ciolacu, realizat în urma rotației guvernamentale. Șeful UDMR pare să-l contrazică pe fostul premier Ciucă, cel care a declarat miercuri că nu crede că încetarea participării UDMR la guvernare s-a produs pe o situaţie conflictuală şi că a rămas în dialog cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, să aibă susţinere parlamentară pentru obiectivele Coaliției de guvernare.

„UDMR nu va vota Guvernul. Cum să-l votăm?”, a spus Kelemen Hunor, citat de Digi24.

„Nu am avut niciodată o abordare conflictuală și în politică trebuie să existe permanent dialog”

Fostul premier a afirmat că, în opinia sa, nu a fost vorba de o situație conflictuală în cazul ieșirii UDMR de la guvernare și că în continuare se bazează pe susținerea parlamentară din partea Uniunii.

„Nu cred că a fost o încetare a participării UDMR la guvernare pe o situație conflictuală. Ca tare, relațiile și modul de agreere a obiectivelor politice nu trebuie să  fie afectate de acest lucru. Am rămas în dialog cu domnul Kelemen Hunor să avem susținere parlamentară pentru obiectivele Coaliției de guvernare”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Ionuț Stroe: „Singurul care putea să se elimine de la guvernare era UDMR însuşi”

”De menţionat este faptul că viitorul Guvern va beneficia şi de sprijinul voturilor minorităţilor naţionale. Suntem obligaţi să mergem înainte şi să guvernăm. Atât PNL, cât şi PSD au făcut un efort pentru a păstra această coaliţie în formula iniţială, incluzând bineînţeles şi UDMR-ul. Singurul care putea să se elimine de la guvernare era UDMR însuşi, care a condiţionat public prezenţa sa de obţinerea sau păstrarea anumitor ministere.

Au avut foarte multe oferte pe masă, serioase, evident, şi de la noi, şi de la PSD, oferte fireşti, în limita unei corecte proporţionalităţi pe care fiecare trebuie să o avem în noua structură guvernamentală, am diminuat numărul de ministere, oferte pe care din păcate le-au respins (…). Noi mizăm totuşi pe o colaborare la nivel parlamentar.

N-ar fi pentru prima oară, pentru că UDMR-ul chiar dacă au existat aceste dificultăţi de ultim moment, a dovedit în decursul vremii maturitate (…), dar ne aşteptăm să existe totuşi o colaborare la nivel parlamentar, de ce nu?”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL pentru RFI.

Purtătorul de cuvânt al PNL a catalogat acuzațiile din partea UDMR ca fiind ”nedrepte”

”Acuzaţiile liderilor UDMR sunt nedrepte, pentru că noi am preferat dialogul aşezat, într-un cadru intern al coaliţiei. Dânşii de fiecare dată s-au exprimat public în legătură cu ceea ce PSD sau PNL avansa ca şi ofertă pentru a continua această guvernare.

Niciodată liberalii nu au condiţionat prezenţa în acelaşi Guvern de menţinerea vreunui portofoliu, niciodată, nici în plan public, nici în plan intern, nu am încercat să sugerăm măcar eliminarea UDMR de la guvernare (…). Poate este doar o supărare de moment şi noi mizăm în continuare pe maturitatea acestei formaţiuni politice şi nu cred că e o foarte mare dramă”, a declarat Ionuţ Stroe.

„Am dat dovadă de flexibilitate în cadrul negocierilor din ultimele săptămâni”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat marţi seara că UDMR a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună cu partenerii săi de coaliţie. Acesta susţine că în acest moment nu sunt întrunite condiţiile pentru a guverna împreună cu PNL şi PSD.

”În ultima perioadă, UDMR a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună cu partenerii săi de coaliţie, am fost dispuşi să facem compromisuri, dar, în acest moment, se pare că nu sunt întrunite condiţiile pentru a guverna împreună”, a scris, marţis eară, pe Facebook, Kelemen Hunor.

Acesta afirmă că miniştrii UDMR au lucrat cu profesionalism, iar partenerii de guvernare nu au adus argumente sustenabile pentru deciziile luate în cadrul acestei rotații guvernamentale.

”În fruntea ministerelor pe care le-am condus, am demonstrat că putem lucra cu profesionalism, responsabilitate, transparenţă şi predictibilitate şi că munca noastră are rezultate. Toată lumea recunoaşte acest lucru, iar partenerii noştri nu au adus niciun argument pentru a ne explica de ce ar trebui să renunţăm la ministerele deţinute de noi până acum.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii – Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea

Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan

Ministerul Muncii – Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

Ministerul Energiei – Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei – Ligia Deca

Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului – Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea

 

CITEȘTE ȘI:

LIVE VIDEO | Marcel Ciolacu prezintă prioritățile viitorului Guvern: „Trebuie să avem curajul să ne propunem mai mult”

UDMR nu iese de la Guvernare până mâine. Ultimele declarații ale liderului maghiar Kelemen Hunor

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele