Cabinetul Ciolacu și programul de guvernare elaborat de partenerii de la Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Grupul minorităților naționale au fost votate, joi, în lenului reunit al Parlamentului, apoi a intrat la vot. Toți cei 18 miniștrii propuși de premierul desemnat de Klaus Iohannis, în urma consultărilor politice, pentru a fi candidat la funcția de premier, au primit, miercuri, avize favorabile în comisiile de specialitate reunite. După emiterea hotărării Parlamentului privind votul de încredere acordat, Guvernul Ciolacu a fost învestit în cadrul unei ceremonii care a fost organizată la Palatul Cotroceni.
UPDATE ORA 19:00: A început prima ședință a Cabinetului Ciolacu.
UPDATE ORA 17:20: Palatul Victoria a anunțat prima ședință a Guvernului Ciolacu, de la ora 19:00.
UPDATE 17:00: A început ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului.
UPDATE 16:25: Klaus Iohannis îi așteaptă pe membrii Cabinetului Ciolacu la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură, programată la ora 17:00 la Palatul Cotroceni.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 15 iunie 2023, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:
UPDATE 15:53: Hotărârea Parlamentului privind acordarea încrederii Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul Ciolacu are 18 miniștri și un vicepremier fără portofoliu, pe Marian Neacșu, fost secretar general al Guvernului.
UPDATE 15:18: Premierul votat Marcel Ciolacu a mulțumit pentru votul primit și a promis că va încerca să se ridice la nivelul așteptărilor.
UPDATE 15:15 : Guvernul Ciolacu a trecut de votul Parlamentului cu 290 de voturi pentru, 95, împotrivă, abțineri – 0.
Numărul total al parlamentarilor este 465, din care 411 prezenți, 385 au fost voturile exprimate și valabile.
UPDATE 15:02: Procedura de vot a fost încheiată și la Senat. Conducerea celor două birouri permanente se reunește pentru numărarea și verificarea voturilor exprimate.
UPDATE 14:48: Procedura de vot a fost încheiată la Camera Deputaților, a început citirea listei senatorilor.
UPDATE 14:17: A început votul pentru acordarea încrederii Guvernului Ciolacu.
Pentru a trece de vot și a fi învestit, Cabinetul Ciolacu are nevoie de 234 de voturi. Actuala coaliție deține, teoretic, 291 din 465 de parlamentari. (62,58%).
UPDATE 14:00: Premierul desemnat își prezintă concluziile după dezbateri:
UPDATE 13:50: Sorin Grindeanu (PSD) prezintă realizările ultimului an și jumătate, de când PSD a intrat la guvernare, și prioritățile din programul propus la vot.
UPDATE 13:50: Diana Șoșoacă (senator independent) și Dan Barna (USR) au criticat programul de guvernare propus.
UPDATE 13:44: Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, parte a coaliției pentru preluarea guvernării, susține poziția formațiunii.
UPDATE 13:41: „A fost o execuție cu premeditare a UDMR”, a spus, de la tribuna Parlamentului, liderul maghiarilor, Kelemen Hunor.
UPDATE 13:31: Liderul AUR, George Simion, a urcat la tribuna Parlamentului pentru a susține poziția partidului.
UPDATE 13:21: Liderul USR, Cătălin Drulă, prezintă poziția formațiunii sale privind Cabinetul Ciolacu.
UPDATE 13:11. Gabriela Firea a venit la microfon, din partea PSD, în calitate de senator. Ea a fost propusă și avizată pentru un al doilea mandat la Ministerul Familei.
UPDATE 12:56: Au început dezbaterile pe tema programului de guvernare. Primul la tribuna plenului este președintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL.
Fostul premier i-a mulțumit lui Marcel Ciolacu pentru colaborarea pe peruoada mandatului său, dar lui Kelemen Hunor, care a fost în Cabinetul lui la guvernare.
Discursul integral susținut de președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ciucă:
„Preafericirea Voastră, domnul candidat pentru funcția de Prim-ministru, domnule președinte interimar al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor senatori și deputați, doamnelor și domnilor candidați pentru funcția de ministru, stimați reprezentanți ai cultelor, doamna Avocat al Poporului, domnule președinte al Curții Constituționale, domnule președinte al Consiliului Legislativ, domnule președinte al Autorității Electorale Permanente, domnule președinte al Curții de Conturi, doamnelor și domnilor,
Dați-mi voie să folosesc acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată membrilor cabinetului pe care l-am condus și care și-a încheiat mandatul la începutul acestei săptămâni și să vă mulțumesc, dumneavoastră, tuturor membrilor Parlamentului, pentru modul în care ați sprijinit activitatea Guvernului în acest an și jumătate.
Votul de astăzi are câteva semnificații importante.
Prima dintre acestea este că, prin acest vot asigurăm stabilitatea politică și de guvernare, într-un context marcat de provocări multiple: sociale, economice, de securitate.
România este nu doar într-un spațiu proxim războiului, dar este țara membră a Uniunii Europene care are cea mai mare frontieră cu Ucraina. Din acest context extrem de complex și de sensibil, reiese și enorma responsabilitate pe care o avem față de cetățenii români, dar și față de partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO.
Dar aș vrea să lămurim un lucru. Stabilitatea despre care vorbim și pe care am construit-o noi, ca români, în fiecare zi, nu e sinonimă cu „încremenirea într-un proiect. Ea înseamnă, de fapt, baza solidă pentru dezvoltarea României. Și am să revin asupra acestor premise de dezvoltare sănătoasă a țării.
O altă semnificație a votului de astăzi este continuarea unei guvernări responsabile și eficiente pentru România. În pofida dificultăților și crizelor cu care ne-am confruntat din noiembrie 2021 și până astăzi, România a mers înainte și s-a dezvoltat. Iar rezultatele guvernării pe care am avut cinstea să o conduc sunt evidente și susținute de cifre.
Astfel, în 2022 și 2023 am avut o creștere economică robustă, în medie de peste 5% pe an. De asemenea, am reușit să reducem pe cât posibil decalajele de dezvoltare față de celelalte țări membre ale Uniunii Europene.
Vă reamintesc PIB-ul pe locuitor în România, calculat la paritatea puterii de cumpărare, a ajuns în 2022 la 77% din media Uniunii Europene. Astăzi, România este la un nivel cu Portugalia și Ungaria la puterea de cumpărare a populației. Și cred că vom ajunge la 80% din media UE pentru intervalul 2024-2025, dacă așa cum s-a angajat domnul Marcel Ciolacu, guvernarea va reuși să își mențină obiectivele și liniile de efort pentru îndeplinirea acestora.
Mai simplu spus: românii își vor putea permite mai multe lucruri în raport cu veniturile lor decât în prezent, similar cu concetățenii lor din mai multe state ale UE.
În altă ordine de idei, investițiile nete în economia românească au depășit 150 de miliarde de lei în 2022.
Eu știu că atunci când vorbești de miliarde sau de statistici, pe mulți oameni riști să îi pierzi pentru că ei trăiesc cu mii de lei. Dar aceste sume mari nu au rămas pe hârtie. Ele produc efecte concrete. Ele merg către construcția de drumuri și de căi ferate, către Educație, Sănătate și Energie. Fără ele economia descrește și dispar șansele să produci bani pentru categoriile care azi merită acele salarii ca afară.
Dacă tot mă refer la sume mari, trebuie să amintesc că am crescut gradul de absorbție a fondurilor europene la 75,1% deja la nivelul lunii martie 2023. Și avem șansa ca România să ajungă la un nivel de absorbție a fondurilor europene de 95% la sfârșitul anului 2023.
Asta în condițiile în care țări, altă dată considerate mai avansate ca noi, nu au reușit asemenea performanță.
Pentru acest lucru vreau să le mulțumesc tuturor angajaților din România care au pregătit documentații și tuturor antreprenorilor care au depus proiecte europene. Dumneavoastră, cei din administrația centrală și locală și antreprenorii din toate domeniile, care ați pregătit și depus proiecte creative, ați adus în România peste 11 miliarde de euro în anul 2022.
Totodată, am reușit să creștem într-un mod sustenabil și constant pensiile. În ultimii trei ani acestea au crescut cu 41 la sută. Am crescut și alocațiile și indemnizațiile pentru persoanele vulnerabile și am compensat facturi la energie într-o perioada foarte dificilă.
Pe baza acestei stabilități, care a permis dezvoltarea economică, am putut majora și în 2022, și în 2023 salariul minim. Și acesta va crește în continuare. De asemenea, am reușit să identificăm soluția pentru creșterea salariilor profesorilor de la 1 iunie, respectiv majorarea lor cu 50 la sută de la anul.
Pe lista realizărilor guvernării pe care am asigurat-o putem trece și demararea unor reforme importante, cum ar fi cea din justiție, care a dus la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și cea din Educație, care urmează să modernizeze sistemul de învățământ și să crească nivelul de pregătire a viitoarelor generații.
Sigur, lista poate continua, dar mă opresc aici pentru că ceea ce contează este cât de multe lucruri mai avem de făcut de acum încolo.
O a treia mare semnificație a votului de astăzi este implementarea rotativei la guvernare, convenite în noiembrie 2021. Este un act politic fără precedent în România.
Un act care va marca și o schimbare de mentalitate la nivelul clasei politice: a venit vremea colaborării dincolo de ideologii pentru dezvoltarea României, pentru binele fiecărui român.
Și iată că, deși se dădeau trei luni șanse de viață guvernării PNL-PSD-UDMR, azi punem în practică deja a doua parte a ei, după mai bine de un an și jumătate.
Eu cred cu tărie că vremea mineriadelor politice, a urii între partide a trecut. Este vremea măsurilor și soluțiilor pentru oameni sub culorile drapelului României, nu ale partidelor.
Stimați colegi,
Sensul acestui exercițiu de maturitate este mai profund decât pare la prima vedere.
Prin această decizie înțeleaptă și matură, România a obținut o fereastră de oportunitate pentru continuarea dezvoltării și pentru realizarea unor reforme importante. Ținte care sunt asumate prin programul de guvernare al noului Executiv.
Obiectivul central al acestui program, din perspectiva PNL, este că propune un trai mai bun pentru fiecare familie, comunități mai unite și o țară mai puternică.
În acest sens, viitorul Guvern va continua creșterea sustenabilă a veniturilor românilor. Vom încuraja investițiile și vom crea noi locuri de muncă. Totodată, vom crește competitivitatea companiilor cu sprijin concret, care să permită ulterior creșterea producției interne și a veniturilor publice, respectiv reducerea deficitului bugetar și comercial.
Dezvoltarea țării va fi urmărită, de asemenea, prin investițiile în infrastructura rutieră, feroviară, aeriană și navală. În acest sens, vor fi urmărite investițiile deja demarate în autostrăzi și căi ferate, astfel încât să conectăm prin rețeaua de infrastructură toate regiunile țării.
În această dimineață am participat pentru prima dată în ultimii 50 ani la inaugurarea unui aeroport nou în România. Sunt convins că printr-o stabilitate politică și o guvernare foarte bună vom reuși să inaugurăm mai multe astfel de elemente de infrastructură.
O altă prioritate a guvernării din perspectiva PNL sunt investițiile în producția și transportul de energie. Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, pregătirea investițiilor pentru Unitățile 3 și 4, dar și începerea exploatării gazelor din Marea Neagră sunt doar câteva direcții prin care vom urmări independența energetică a României.
Îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, inclusiv prin investiții majore în infrastructura acestor sisteme, sunt alte două priorități pe care PNL le va promova constant în cadrul viitorului Guvern.
Aceste două domenii rămân piloni esențiali ai viitorului proiect de țară pentru că înseamnă un viitor mai bun și mai sănătos pentru fiecare familie din România.
Totodată, dezvoltarea economică pe care o vom urmări va fi dublată de măsuri sociale sănătoase.
Nu dezvoltăm România, lăsând categorii de cetățeni să sufere pe parcursul accelerării reformelor. Ci, creștem clasa de mijloc, aducând în ea tot mai mulți români, care, azi, au venituri mici și foarte mici.
Vorbim nu doar despre creșterea pensiilor, dar și despre continuarea măsurilor sociale susținute din fonduri europene.
Stimați parlamentari,
Închei făcând un apel către toți cei prezenți, indiferent de formațiunea în care se află.
Vă propun să ne ridicăm la înălțimea provocărilor majore prin care trece România și să lăsăm campania electorală doar pentru lunile în care va veni ea, oficial.
Anul acesta, să facem legi bune pentru România, pentru că într-o Europă tulburată de conflicte sociale și ideologice periculoase, noi ne avem pe noi și pe cei care cred, ca și noi, în valorile democratice și europene.
Am asistat la un dialog nefericit, pe care nu îl redau, între doi parlamentari care se acuzau că și-au furat ideile.
Dragi colegi, dacă sunt bune ideile pentru români, important e ca ele să producă efecte. Hai să le spunem de la această tribună și să punem Guvernul să le pună în practică, nu să ne certăm pe cine a fost mai deștept.
Eu personal vă asigur că toate aceste obiective pe care le-am spus mai devreme și multe altele cuprinse în programul comun de guvernare vor fi susținute la nivelul Coaliției PNL-PSD, la nivelul Parlamentului și la nivelul Guvernului.
Așadar, din toate aceste motive și din considerentul că avem în față o echipă de miniștri pregătită să guverneze bine și responsabil România, vă invit să votați pentru acordarea încrederii Parlamentului asupra Programului de Guvernare şi a întregii Liste a noului Executiv.
Folosesc acest prilej pentru a îi mulțumi domnului președinte al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pentru asumarea responsabilității de a conduce Guvernul României și pentru sprijinul și colaborarea pe care mi le-a acordat pe timpul cât am exercitat funcția de Prim-ministru.
Aceleași mulțumiri merg și pentru domnul Kelemen Hunor care, de asemenea a avut o contribuție foarte bună în desfășurarea actului guvernamental.
Aceleași mulțumiri merg și pentru minorități.”
UPDATE 12:30: Marcel Ciolacu își prezintă Cabinetul și programul de guvernare în fața Parlamentului.
„Voi livra la milimetru ce am promis”, a spus premierul desemnat pentru a fi candidat la funcția de premier.
„Voi fi dușmanul de moarte al tuturor celor care vor mai îndrăzni să spună vreodată că părinții noștri, după o viață de muncă, sunt asistați social sau că pensia este o pomană”, a spus Marius Ciolacu, moment în care a primit aplauze din sala de plen.
„În plan economic cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva, trebui să producem mai mult și mai bine la noi acasă cu bani europeni. Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import, într-o economie bazată pe producție”, a spus Marcel Ciolacu.
„Vom avea o creștere economică sănătoasă”, a afirmat premierul desemnat.
„Vom acorda o atenție deosebită fraților noștri de peste Prut. România va susține cu toată forța parcursul de aderare a Republicii Moldova la UE. Vom continua să asigurăm toate resursele necesare pentru ca administrația proeuropeană și poporul Republicii Moldova să reziste în fața amenințărilor rusești. România este și va rămâne garantul integrării europene a Republicii Moldova, a securității și a stabilității sale”, a spus Marcel Ciolacu.
Discursul integral al președintelui PSD, desemnat candidat pentru funcția de premier:
„Doamnelor și domnilor,
Vin astăzi în fața dumneavoastră ca reprezentant al partidului care crede cu toată tăria în puterea oamenilor și într-o Românie mai bună pentru toți.
O VIZIUNE PENTRU NAȚIUNE ÎNSEAMNĂ ÎN PRIMUL RÂND SĂ NU UIȚI POPORUL PENTRU CARE LUCREZI ȘI PE CARE ÎL SERVEȘTI!
Stimați colegi,
Întreaga lume este zdruncinată de probleme. Vremurile idilice în Europa și în lume au trecut. Astăzi, vorbim despre o luptă crâncenă pentru supraviețuire a VALORILOR care au stat la baza societății în care trăim.
Economiile suferă, extremismul pune democrațiile sub presiune, iar regimurile autoritare își invadează vecinii. În plus, creșterea prețurilor la energie și la alimente are un impact devastator asupra oamenilor.
Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească. Și am văzut în ultimele săptămâni cum diferite categorii sociale au coborât în stradă.
Acestea sunt provocările. Sunt multe și grele. Însă A FUGI de responsabilitate NU este o opțiune pentru mine! FUGA NU ESTE ÎN ADN-ul PSD!
Doamnelor și domnilor,
Vin astăzi în fața dumneavoastră să îmi ASUM un program de guvernare și o echipă de miniștri cu care să depășim toate aceste greutăți!
Vin dintr-un partid care și-a ASUMAT cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989. Tranziția grea, dar și aderarea la Uniunea Europeană și NATO.
Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi ASUM responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme.
Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi !
NU sunt perfect! Sunt om! DAR NU MI-E FRICĂ DE GREUTĂȚI! Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică. Frică de ziua de mâine! Frică de prețuri! Frică pentru sănătatea și educația celor dragi!
Mie NU îmi e teamă să duc România acolo unde îi este locul! Știu că am de partea mea istoria de luptă a poporului nostru. Valorile noastre puternice legate de familie și tradiții. Și, mai ales, – am multă CREDINȚĂ!
Credința mea este în Dumnezeu și în România! Trebuie doar ca și noi, românii, SĂ CREDEM în viitorul țării!
Doamnelor și domnilor,
România REALĂ nu este cea de pe rețelele de socializare. România REALĂ este România oamenilor care muncesc din greu zi de zi. Și care știu că dacă s-ar opri din muncă, fie și pentru o clipă, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mâncare, nici pentru școala copiilor sau medicamentele părinților.
România reală este cea în care românii au speranța ca, măcar O DATĂ, să simtă că NU mai sunt pe cont propriu. Că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate. În care fiecare supraviețuiește cum poate. Și în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf.
România la care visează cei mulți este cea în care ești tratat cu RESPECT atunci când îți plătești taxele. Este lumea în care poți să mergi DECENT pe o autostradă de la București la Iași. În care poți să mergi CU ÎNCREDERE într-un spital de stat. În care copilul tău învață LA ȘCOALĂ, nu doar la meditații. Și în care ai suficienți bani să faci, măcar o dată pe an, un CONCEDIU cu familia.
Aceasta este lumea pe care și-o doresc românii!
Aceasta este lumea pentru care au murit semenii noștri la Revoluție!
Aceasta este lumea pe care milioane de părinți, copii, frați și surori au căutat-o cu disperare peste hotare.
Și aceasta, cred eu, trebuie să fie ROMÂNIA tuturor românilor!
Acesta este România pe care trebuie să o construim noi ACUM!
Stimați colegi,
Suntem cu toții de acord că, în anul 2023, profesorii NU trebuie să își strige nevoile și disperarea pe străzi.
Este evident că, începând cu anii 90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani !
Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate.
De aceea, când vina vorba de Educație, SPERANȚA NU VA FI O OPȚIUNE pentru mine. Ca prim-ministru, VOI LIVRA la milimetru ce am promis.
Iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că FAC PARTE din partidul care a livrat DEJA ȘI MEDICILOR ce a promis.
Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi, împreună, soluțiile CORECTE la această problemă.
După 30 de ani, acest GUVERN ESTE PREGĂTIT SĂ FACĂ DREPTATE DASCĂLILOR! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!
Dincolo de asta, trebuie să fim conștienți că nu este vorba DOAR de bani. Banii dați fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Și peste 4 ani vom fi în același loc.
Trebuie ca specialiștii din educație, alături de profesori și ministerul Educației, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar și performanța. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți ! Trebuie să câștige mai mult! Pentru că așa este normal.
România nu trebuie să mai aibă licee în care niciun elev nu ia BAC-ul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de Educație oameni cu 2 și 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut.
Dar, pentru asta, trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria!
Primul pas va fi ca salariul debutanților din Educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie! Iar Educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni.
Și voi face asta pentru că EU cred că ORICE VIZIUNE PENTRU NAȚIUNE se construiește doar punând EDUCAȚIA PE PRIMUL LOC!
Doamnelor și domnilor,
A venit timpul ca România să fie acea țară pe care ne-o dorim toți! A venit timpul ca România să fie o țară mai puternică și mai unită.
Dar, pentru asta, trebuie să avem instituții puternice! Guvernarea trebuie să fie pentru toți românii, nu împotriva cuiva sau a ceva. Nu poți să ai o guvernare bună dacă împarți România în două: una de stânga, una de dreapta, una bună și una rea, una rurală și una urbană.
Există o singură Românie și ea trebuie să aibă un singur guvern pentru toți cetățenii! IAR ACELA TREBUIE SĂ FIE GUVERNUL ROMÂNIEI!
Trebuie să fim responsabili în fața românilor care au dat dovadă de multă putere în aceste momente grele. Românii au înfruntat o pandemie, iar acum se luptă cu inflația și cu prețurile. În toate aceste crize, românii au demonstrat rezistență și curaj. Și au rămas fermi. Așa cum au făcut-o mereu de-a lungul istoriei!
În fața lor, noi, toți liderii politici din această sală, trebuie să ne înclinăm.
SUNTEM AICI DATORITĂ OAMENILOR, NICIODATĂ INVERS! Și SUNTEM AICI PENTRU A LUCRA PENTRU EI!
SUNTEM AICI PENTRU A PUNE OAMENII ÎNAINTEA POLITICII ! ȘI NU AVEM VOIE SĂ PIERDEM TIMPUL CU PROPRIILE DRAME POLITICE ATUNCI CÂND ROMÂNII SUFERĂ !
PSD a demonstrat deja că înțelege aceste lucruri. Am renunțat la interesele proprii și am întins o mână PNL atunci când timpurile istoriei au cerut asta.
Am format această mare Coaliție pentru stabilitatea României în vremuri grele.
Vă garantez că voi trata întotdeauna cu respect liderii politici ai acestui partid, care au servit țara cu adevărat, la fel cum voi simți doar indiferență față de cei care au crezut că România este un cazino în care se pot juca cu banii românilor.
PSD nu va șovăi niciodată să spună ceea ce gândește și ce credem că este bine pentru România. Dar asta nu înseamnă că nu vom lucra în fiecare zi cu partenerii noștri pentru a asigura o guvernare responsabilă și eficientă.
Această coaliție a demonstrat în ultimele 18 luni că poate obține rezultate. Am stabilizat țara în cel mai greu moment din ultimii 20 de ani. Programele Sprijin pentru România au protejat populația și economia în fața crizelor!
Am plafonat prețurile la energie și gaze. Am venit cu un pachet social pentru românii cu venituri mici și pentru pensionari.
Am crescut salariul minim și pensiile. Și am întors 6% din PIB în economie, adică de 3 ori mai mult decât în guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021.
Trebuie să continuăm în direcția bună! Când vorbim despre România, trebuie să privim dincolo de liniile de partid!
Mă angajez să lucrez cu fiecare dintre dumneavoastră, indiferent de partid.
La fel cum mă angajez ca, pentru binele României, să stabilesc parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate și mediul academic!
Doamnelor și domnilor,
ORICE VIZIUNE PENTRU NAȚIUNE începe prin a le oferi oamenilor mai multă demnitate. Mai mult respect. Și mai multă empatie pentru problemele LOR.
Stă în puterea noastră să astupăm prăpastia uriașă de încredere care este astăzi între clasa politică și cetățeni !
Și vom reuși asta dacă vom începe cu reducerea cheltuielilor statului.
Am vrut ca prim-ministru să am un Guvern cu mai puține ministere. Am redus numărul de ministere și vom reduce și numărul secretarilor de stat. În acest Guvern vor rămâne doar oamenii care muncesc!
Trebuie să reducem risipa! Și cred că acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetățenilor ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali.
La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce privește pensiile speciale!
Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înțelegem că nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali. Toți suntem români!
Stimați colegi,
….ÎNAINTE DE A-MI DA VOTUL… VĂ ANUNȚ: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a TĂIA apoi TOATE pensiile speciale. Și vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern! Să reușim împreună să facem REFORMĂ, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR!
Doamnelor și domnilor,
Vreau să fac aceste lucruri pentru că simt că această guvernare nu trebuie să mai fie doar despre stabilitate, ci mai ales despre ASUMARE.
Programul de guvernare pentru care vă cer astăzi votul în Parlament își propune să treacă DE LA STABILIZAREA ROMÂNIEI la MODERNIZAREA ECONOMICĂ și SOCIALĂ A ȚĂRII!
Această guvernare va fi despre REFORME ȘI ECONOMIE!
Vă spun că următoarele luni vor însemna o cursă contra cronometru pentru refacerea puterii de cumpărare a populației!
Vom lucra în strânsă legătură cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră.
Vom veni cu un program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă pe spatele și suferința românilor!
Vom stimula munca și vom încuraja românii să rămână în țară.
Avem un program prin care vom reduce treptat impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. În paralel, vom demara discuțiile cu sindicatele și patronatele pentru creșterea consistentă a salariului minim.
Sunt măsuri normale pentru ca, la sfârșitul mandatului acestui guvern, orice salariat din România să câștige minim 500 de euro net. Iar la 1 ianuarie 2025, câștigul salarial mediu în România să ajungă la 1.000 de euro net.
În paralel, trebuie să avem grijă de seniorii noștri. Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege! Și avertizez foarte clar că voi fi dușmanul tuturor celor care vor mai îndrăzni să spună vreodată că părinții noștri – după o viață de muncă – sunt asistați sociali. Sau că pensia este pomană.
La fel cum nu mai vreau să văd cum cei care sunt săraci sunt umiliți și batjocoriți doar pentru că sunt săraci. Ca viitor prim-ministru, voi continua să fiu alături de românii cu venituri mici.
În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva. Trebuie să începem să producem mai mult și mai bine AICI, la noi acasă, cu bani europeni.
Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile.
Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii doi ani. Bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii.
Vă propun și două industrii strategice în care România își va concentra eforturile în următorii doi ani. Industria alimentară și sectorul materialelor de construcții vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a producției din istorie.
Stimați colegi,
Trebuie să fim conștienți că dezvoltarea țării noastre depinde în bună măsură de modul în care vom reuși să îi convingem pe oamenii noștri să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Este dureros când vedem că media de vârstă în Italia, Spania sau Anglia a comunității românești este de 31-32 de ani.
De asta, trebuie să continuăm să creștem salariile și să îmbunătățim serviciile publice. Pentru că știm că fiecare român plecat peste hotare speră ca într-o zi să se întoarcă acasă.
Fiecărui român plecat departe îi este dor de satul sau orașul în care s-a născut. Fiecărui tânăr îi este dor de bunicii care l-au crescut. Și tuturor, tineri sau bătrâni, în fiecare secundă, le este dor de a fi ROMÂNI ÎN ROMÂNIA.
Ca viitor prim-ministru, voi face tot posibilul ca ei să fie, din nou, ROMÂNI în ROMÂNIA! Pentru că aici e CASA LOR, aici e SATUL lor, aici e ORAȘUL lor, aici e BISERICA lor. Aici trebuie să fie ROMÂNIA lor! Și vă promit astăzi că România va fi a tuturor românilor. Abia asta, dragi colegi, este țara pe care EU vreau să ne-o LUĂM înapoi!
Doamnelor și domnilor,
În zona de politică externă, obiectivul meu este să construim o abordare comună, împreună cu toate instituțiile responsabile, pentru a proiecta imaginea unei țări puternice și unite în obiectivele sale externe. Voi căuta, în limitele atribuțiilor mele constituționale, să colaborez instituțional cu toți cei care au ca rol reprezentarea externă a României pentru a ne asigura că vorbim pe o singură voce.
Mai mult, trebuie să transformăm România într-un hub regional la Marea Neagră, furnizor de stabilitate, promotor al democrației, dar și un actor cheie pe zona de energie, agricultură și digitalizare.
România poate să devină centrul european și al NATO pe flancul Estic în domeniul industriei de apărare. Urmează investiții importante în domeniu. Multe fonduri europene vor fi disponibile pentru aceste tipuri de activități, iar Statele Unite și ceilalți parteneri ai noștri vor fi tot mai prezenți în România.
Componenta economică va deveni esențială în acțiunea noastră diplomatică. Vom discuta de la egal la egal cu partenerii noștri despre cooperarea economică, despre componenta comercială, despre investiții și locuri de muncă aici în România.
Aderarea României la spațiul Schengen și relansarea procesului de integrare în zona euro reprezintă obiective pe care trebuie să ni le asumăm împreună și pentru care trebuie să depășim luptele politice.
Nu vreau să mă lansez să dau termene, dar pot să afirm că vom face lucrurile cu mai mult curaj și profesionalism.
Vom clarifica toate aspectele legate de implementarea PNRR. Vom debloca cererea de plată DOI. Vom finaliza cererea de plată TREI. Vom finaliza modificarea PNRR și vom include capitolul de energie.
Ca viitor prim-ministru, nu voi accepta ca fermierii români să fie tratați incorect în Uniunea Europeană. La fel cum nu voi tolera ca vreun român să mai fie discriminat oriunde în lume. Statul român își va reafirma rolul de protector al românilor oriunde s-ar afla. Și INVIT diaspora românească să se alăture proiectului nostru privind renașterea demnității naționale!
În relația cu guvernul Statelor Unite, trebuie să depunem eforturi suplimentare pentru îndeplinirea cerințelor din Visa Waiver, astfel încât, în 2025, să avem șanse reale ca românii să nu mai călătorească cu vize peste Ocean.
Un alt obiectiv central în relația cu Statele Unite va fi sprijinirea adoptării în cel mai scurt timp a legislației specifice privind Securitatea Mării Negre, în așa fel încât proiectele României la Marea Neagră să beneficieze de sprijin american.
În politica de vecinătate, vom acorda o atenție deosebită fraților noștri de peste Prut. România va susține cu toată forța parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Vom continua să asigurăm toate resursele necesare pentru ca administrația pro-europeană și poporul Republicii Moldova să reziste în fața amenințărilor rusești.
România este și va rămâne garantul integrării europene a Republicii Moldova, a securității și stabilității sale!
În ceea ce privește războiul din Ucraina, România își va menține poziția față de invazia ilegală declanșată de regimul criminal al lui Vladimir Putin.
Vom continua să oferim tot suportul nostru, vom deveni un actor și mai activ la nivelul organizațiilor internaționale și vom căuta să devenim un pilon central în procesul de reconstrucție a Ucrainei.
Dincolo de asta, eu cred cu tărie că România trebuie să se deschidă către lume.
Parteneriatele strategice cu Coreea de Sud și Japonia ne arată că țara noastră poate conta și pe alte continente. Relațiile apropiate cu Israel sau Turcia ne demonstrează că putem avea prieteni adevărați și în alte părți ale lumii.
O VIZIUNE PENTRU NAȚIUNE este aceea în care se fructifică toate oportunitățile pentru țara ta. Iar ca viitor prim-ministru voi folosi toate relațiile țării noastre în lume pentru a aduce avantaje economice și progres românilor!
Doamnelor și domnilor,
Experiența politică m-a învățat că onoarea de a conduce destinele acestui popor este însoțită cu multă responsabilitate. Nu există mândrie mai mare decât să construiești pentru țara ta!
Voi fi însă dușmanul oricărui politician care va alege să murdărească România. Voi fi dușmanul oricărui politician care va alege să trateze cu dispreț seniorii acestei țări. Voi fi dușmanul oricărui politician care va considera că România nu poate și nu trebuie să ofere un viitor copiilor ei.
Istoria nu ne va ierta dacă nu vom reuși să profităm de acest moment istoric. Dar, pentru asta, avem nevoie de stabilitate și de lideri asumați!
Stimați colegi,
Vreau să fiu foarte clar: Locul României este în Uniunea Europeană și NATO!
Din 2004, suntem protejați de cea mai mare alianță militară din lume. Din 2007, Uniunea Europeană ne-a asigurat peste 50 de miliarde de euro, bani cu care România a putut să se dezvolte.
Dacă alți lideri au altă alternativă de a dezvolta România, să facă un pas în față. Să le spună românilor care sunt soluțiile lor. Altfel, prin minciuni, urlete și manipulare, nu poți dezvolta o țară. O poți doar îngropa!
Știți bine că ura și dezbinarea nu mă caracterizează. Eu sunt aici să construiesc pentru români! Este timpul ca România să se ridice prin respect și demnitate!
Aceasta este VIZIUNEA PENTRU NAȚIUNE a Guvernului României pentru care vă cer astăzi votul în calitate de premier desemnat!
Așa să ne ajute Dumnezeu! Vă mulțumesc !!!!”
UPDATE 12:30: Parlamentarii din Forța Dreptei distribuie în plenul Parlamentului, câte 3 trandafiri roșii și câte un formular de Adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul Național Liberal care vor vota învestirea Guvernului Ciolacu.
Parlamentarii neafiliați au făcut gestul la debutul discursului lui Marcel Ciolacu. „Domnul Orban, când aţi fost premier cu PSD vă plăceau trandafirii”, a reacționat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Ulterior, Marcel Ciolacu a spus, după ce Orban a fost apaludat: „Presupun că îl aplaudaţi pentru cele întâmplate în timpul pandemiei, la Unifarm”.
UPDATE 12:25: Ordinea de zi a fost votată, cu 315 voturi pentru. Programul a fost aprobat cu 336 de voturi.
UPDATE 12:21: Senatorul Diana Șoșoacă a propus un moment de reculegere la 134 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu. „Și mai avem un eveniment nefericit, zilele de 13 – 15 iunie, când un președinte al României a instigat la omor român contra român”, a spus senatoarea, de la tribuna Parlamentului.
Nicolae Ciucă a admis cererea pentru un moment de reculegere.
UPDATE 12:10. A început ședința plenului reunit al Parlamentului. Ședința este condusă de președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a declarat deschisă ședința și a anunțat că din 465 de parlamentari, până la acel moment și-au înregistrat prezența la lucrări 418 senatori și deputați.
UPDATE 11:40: USR nu va vota Guvernul Ciolacu.
Uniunea Salvați România a anunțat că nu va vota joi Guvernul Marcel Ciolacu. Membrii formațiunii au dus în Parlament, la ședința de învestire, „o roată a dezastrelor produse în ultima perioadă de PSD și PNL la guvernare”.
Reprezentanții USR susțin că, indiferent cum se rotesc PSD și PNL în ministere, românii se confruntă tot cu scumpiri, facturi majorate, dobânzi uriașe, „în timp ce clientela de partid se bucură de pensii speciale, funcții publice plătite cu mii de euro pe lună, contracte pe blat”.
„Coaliția dezastrelor s-a constituit, ziceau ei, pentru a rezolva crizele majore și pentru a face reforme consistente. N-au făcut nicio reformă reală, ratând tot ce se putea rata, n-au rezolvat nicio criză, ba au mai reușit să provoace greve în mai multe sectoare de activitate. (…) Pe plan politic, cele întâmplate recent sunt dovada că PNL poate guverna doar alături de PSD cu care împărtășesc foamea eternă de bani și funcții”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, citat de Mediafax.
UPDATE ora 08:30: Deputatul PSD Achimaş Cadariu anunţă că va vota Guvernul în Parlament
Deputatul PSD de Cluj, fostul ministru al Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, anunţă că a obţinut din partea premierului desemnat Marcel Ciolacu, promisiunea că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului, iar în schimb, el va vota joi “pentru” învestirea noului Guvern în Parlament.
În cursul zilei de miercuri, profesorul Patriciu Achimaş-Cadariu s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe motiv că acesta a lansat un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. Totodată, el a afirmat că nu va vota un guvern din care face parte acest ministru.
Iniţiator şi coordonator al echipei de specialişti care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, Cadariu l-a acuzat în Comisia de Sănătate pe Alexandru Rafila de „neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului”, scrie News.ro.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Ședința începe la ora 12.00. Conform agendei Parlamentului, pe ordinea de zi a ședinței figurează prezentarea Programului şi a Listei Guvernului de către Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, dezbateri asupra Programului şi Listei Guvernului și votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.
Actuala coaliție deține majoritatea în Parlament și are toate șamsele să treacă -fiind nevoie de 50%+1 din votul senatorilor și deputaților – dacă toți membrii formațiunilor vor vota joi.
Voturi în Parlament: 291 din 465 (62,58%)
Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat: 48 membri
Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal: 38 membri
Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat: 107 membri
Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal: 81 membri
Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale: 17 membri
Miercuri toți miniștrii desemnați au primit avize favorabile în comisiile de specialitate. (Detalii suplimentare aici…)
Conducerile PSD și PNL au votat, marți seara, listele cu miniștrii propuși pentru a face parte din guvernul Marcel Ciolacu.
PSD
PNL
Tensiunile în alianța de guvernare au apărut după ce UDMR a aflat că nu va rămâne cu niciunul din vechile portofolii În acest context, liderii UDMR au anunţat că nu mai pot continua guvernarea cu PNL şi PSD.
Formaţiunea va participa la şedinţa de joi, dar parlamentarii UDMR nu vor vota.
Politologul Cristian Pîrvulescu a făcut pentru GÂNDUL o analiză a situației politice din România, după rotația guvernamentală, cu Marcel Ciolacu premier desemnat. Acesta susține că noul Guvern începe sub auspicii proaste, cu măriri de salarii, în condițiile în care curba inflaționistă este descendentă.
Politologul mai spune că imaginea României de stabilitate, de nou, de modern politic, într-o zonă care este profund instabilă, a fost afectată.
În opinia lui Cristian Pîrvulescu, premierul Marcel Ciolacu va trebui să depună foarte mult efort ca să îmbunătățească această imagine, în condițiile în care auspiciile bugetare sunt proaste. (Citește continuarea articolului aici…)